Новини

Як уряд планує збільшити доступність ліків в Україні

23/05/2016

У Проекті плану пріоритетних кроків Кабінету міністрів України на 2016 рік окремий розділ присвячено збільшенню доступності лікарських засобів для населення. Згідно проекту цього можна досягти шляхом реалізації трьох складових: 1) впровадження системи реімбурсації основних лікарських засобів (часткове або повне відшкодування вартості ліків через систему національного медичного страхування), 2) дерегуляції ринку лікарських засобів, 3 ) реформування принципу регулювання цін на ліки.

 

Пропонуємо ознайомитися з важливим для фармгалузі розділом:

 

IV.8: Збільшення доступності лікарських засобів

Постановка проблеми:

Україна залишається єдиною країною Європи, де громадяни несуть на собі весь тягар необхідності сплати вартості лікарських засобів у випадку хвороби. Обсяг ринку лікарських засобів, які продаються через роздрібну аптечну мережу, склав у 2015 році близько 45 млрд.грн., 100% з цих витрат були сплачені безпосередньо людьми з власної кишені.

Не дивлячись на те, що більшість генеричних лікарських засобів в Україні є дешевшими, ніж в країнах найближчого оточення, їх вартість є суттєвою для громадян, адже вони змушені нести повну вартість курсів лікування з власного бюджету.

Це призводить до того, що українці:

  • споживають менше лікарських засобів, аніж потребують;
  • вживають здебільшого дешеві препарати (на низький та середній ціновий сегменти припадає близько 85–90% загального обсягу реалізації);
  • споживають велику кількість лікарських засобів, які не є життєво необхідними та не використовуються в настановах та формулярах країн Європи (серед топ-30 лідерів продажу роздрібного сектору 50% складають другорядні засоби).

Мета:

Забезпечити більшу фінансову доступність лікарських засобів для громадян шляхом реалізації трьох складових реформи:

  • Етапне запровадження системи реімбурсації основних лікарських засобів.

Основним механізмом, який дозволяє знизити фінансову вразливість пацієнтів перед необхідністю оплачувати вартість ліків є реімбурсація – часткове або повне відшкодування вартості лікарського засобу через систему національного медичного страхування. Вона буде впроваджена паралельно з реформою фінансування охорони здоров’я (зокрема, державного гарантованого пакету медичної допомоги).

Система реімбурсації повинна бути запроваджена:

– для лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники здоров’я населення (серцево-судинні хвороби, цукровий діабет та інші);

– для лікування хвороб, які ефективно лікуються на амбулаторному (менш витратному) етапі;

– лише для лікарських засобів, які входять до Національного переліку лікарських засобів.

Запровадження цієї системи також призведе до здешевлення основних лікарських засобів, збільшення обсягів їх споживання, що, в свою чергу, призведе до підвищення інвестиційної привабливості українського фармацевтичного ринку.

Мета на 2016-2017 рік: запровадити пілотний проект з реімбурсації лікарських засобів за обраними медичними станами (зокрема, серцево-судинними захворюваннями).

  • Спрощення виходу на ринок для якісних ліків (дерегуляція ринку лікарських засобів), основними складовими якого є:

– спрощення реєстрації лікарських засобів, що пройшли реєстрацію в країнах з жорсткою регуляторною юрисдикцією;

– автоматичне визнання, без додаткових документальних експертиз та процедур, сертифікатів Належної виробничої практики (GMP) країн PIC/S (The Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme) та скасування процедури підтвердження їх відповідності;

  • Реформування принципу регулювання цін на ліки.

Держава регулює ціни виключно на лікарські засоби, що закуповуються або відшкодовуються за бюджетні (державні) кошти. Регулювання ціни на вільному ринку відбувається за принципами вільної конкуренції.

Регулювання цін на ліки, що закуповуються або відшкодовуються за бюджетні (державні) кошти, включатиме:

в державних закупівлях:

– зовнішнє реферування цін для оригінальних основних лікарських засобів іноземного виробництва;

– за формулою ціноутворення «собівартість плюс» для оригінальних основних лікарських засобів вітчизняного виробництва;

– для генеричних основних лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва граничне зменшення ціни кожного наступного зареєстрованого генеричного лікарського засобу (на 10-15%) по відношенню до оригінального або вперше зареєстрованого генерика.

в системі реімбурсації:

– визначення рівнів референтних цін (цін відшкодування) на рівні найменшої ціни наявної генеричної або терапевтичної альтернативи.

 

Що вже було зроблено:

– У 2012-2013 проведено успішний пілотний проект з реімбурсації лікарських засобів проти гіпертонії. Проект призвів до збільшення обсягу споживання ліків проти гіпертонії. Кількість звернень до лікарів первинної ланки та поліклінік зросла з 4% до 51%, а звернення по невідкладну допомогу знизились на 20%. Ціни на дороговартісні препарати, що підлягали реімбурсації, знизились на 10%.

– У квітні 2016 р. подано до парламенту законопроект про спрощення процедури реєстрації лікарських засобів, зареєстрованих в країнах зі строгим регуляторним полем.

 

Наступні кроки:

  • Затвердити національну політику щодо забезпечення лікарськими засобами;
  • Затвердити оновлений Національний перелік основних лікарських засобів;
  • Затвердити автоматичне визнання, без додаткових документальних експертиз та процедур, сертифікатів Належної виробничої практики (GMP) країн PIC/S;
  • Підготовка до запровадження системи реімбурсації визначених основних лікарських засобів з 2017 р.: визначення переліку лікарських засобів з Національного переліку та визначення категорій захворювань, які підлягають реімбурсації.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ