Новини

Запущено емоційний соціальний проект із попередження інфарктів та інсультів

11/11/2015

В Україні розпочалась соціально-освітня кампанія «Серце, що тебе любить. Мозок, який тебе пам’ятає» з метою попередження інфарктів та інсультів

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце в Україні серед хвороб і зумовлюють майже дві третини всіх випадків смерті в країні. Цей показник залишається одним із найвищих у Європі. Щороку спеціалісти реєструють близько 50 000 українців, які перенесли інфаркт міокарда, з них лише 42% своєчасно отримують ефективну медичну допомогу. Випадків мозкових інсультів ще більше — 111 000. Внаслідок цієї хвороби помирає до 50 000 громадян і ще 20 000 стають інвалідами [1]. Тим не менше, у Всесвітній організації охорони здоров’я зазначають, що 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти [2].

У рамках проекту, ініційованого Представництвом міжнародної компанії Польфарма в Україні, запрацював інформаційний сайт acard.in.ua, який складається з двох розділів «Серце, що тебе любить» та «Мозок, який тебе пам’ятає» і надає користувачам вичерпну інформацію про інфаркт та інсульт, відповідно, а також рекомендації щодо їх запобігання.

acard_expir_ukr

Зображення сторінки сайту acard.in.ua

 

Крім того, було знято два емоційні відеоролики — дві життєві історії, пов’язані з тими нелегкими випробуваннями, з якими доводиться стикатись людям, коли в їхній сім’ї стається випадок інсульту чи інфаркту.

Дивіться Історію про інсульт та Історію про інфаркт на YouTube-каналі проекту.

acard_ukr (1)

Зображення сторінки сайту acard.in.ua

 

«Щодня захворювання серцево-судинної системи, серед яких найпоширеніші інсульт та інфаркт, забирають життя майже 1 000 українців, — зазначає Олег Іркін, доктор медичних наук, старший науковий співробітник відділу реанімації та інтенсивної терапії Національного наукового центру «Інститут кардіології ім. М. Д. Стражеска» Національної академії медичних наук України.Варто підкреслити, що доволі часто життя людини залежить не тільки від лікаря, але й від нього самого. У моїй практиці непоодинокі випадки, коли пацієнт, відчувши тимчасове полегшення, перестає слідувати рекомендаціям лікаря, приймати профілактичні препарати і через деякий час знову потрапляє у клініку. Однак цього разу його вже привозить швидка допомога. Українці мало обізнані про інфаркт та інсульт, які залишають свій відбиток на звичному стилі життя як пацієнта, так і його сім’ї, рідних і близьких. Насправді попередити хворобу цілком реально. Необхідно дотримуватися належної культури харчування, активного способу життя, виключити шкідливі звички, контролювати рівень артеріального тиску, вміст цукру і холестерину в крові, а також здійснювати медикаментозну профілактику, призначену лікарем. Тим не менше, люди надають перевагу ставити собі діагноз самі, консультуватися з друзями чи сусідами, призначати препарати для лікування, а візит до спеціаліста відкладають на потім, що докорінно відрізняється від правильного підходу до профілактики і терапії в західних країнах. Не дивно, що, за останніми даними, 13,4% пацієнтів з інфарктом в нашій країні вмирають. Це майже удвічі більше, ніж в Європі та США, де цей показник вже наближається до 7-9%. Вкрай важливо проводити освітню роботу і порушувати актуальне для суспільства питання профілактики захворювань, як це робить Польфарма Україна. Завдяки ініціативі, яку зараз розпочала компанія, населення зможе дізнатися про загрози, які несуть інфаркт та інсульт, а також про симптоми і тривожні сигнали, коли слід звертатися за кваліфікованою допомогою. А це означає, що лікар зможе раніше побачити пацієнта, попередити ускладнення і збільшити шанси на порятунок його життя».

Алішер Жураєв, керівник рецептурного напрямку Польфарма Україна: «Вже протягом багатьох десятиліть Польфарма працює у напрямку забезпечення доступу населення до сучасних методів медикаментозної профілактики інфаркту та інсульту. Які б не були важкі часи, компанія знаходила нові сили для організації різних соціально-освітніх кампаній, щоб підтримати пацієнтів та їхнє оточення і захистити їх від хвороб. Проект «Серце, яке тебе любить. Мозок, який про тебе пам’ятає», в рамках якого запущені сайт acard.in.ua та YouTube-канал, створює інформаційний майданчик, який дозволить людям поглянути на проблему інфаркту та інсульту під іншим кутом і серйозно замислитись про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. Не займатися самолікуванням, а звертатися вчасно до лікаря, проходити обстеження та відповідально ставитися до свого здоров’я. Ми щиро вдячні всім, хто підтримав проект та поділився своїм безцінним досвідом з мільйонами українців, які, маємо надію, розширять свої знання про захворювання та методи профілактики і зможуть врятувати комусь життя».

 

 

[1] За даними прес-служби МОЗ України: https://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20150724_f.html

[2] За даними ВООЗ: https://www.who.int/features/qa/27/ru/

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ