Новини

Зареєстровано законопроект щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів

22/04/2016

20 квітня 2016 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» (щодо державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів)» № 4484. Ініціатором змін виступив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. В проекті передбачено спрощення процедури реєстрації лікарських засобів, які зареєстровані компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади або Європейського Союзу, а також зменшення терміну прийняття МОЗ рішення щодо реєстрації ліків до 10 днів замість місячного терміну, що діє сьогодні

В среду, 20 квітня, на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук Володимир Гройсман зазначив:

«Ми довіряємо експертизі цих країн і немає потреби робити довготривалу експертизу в Україні. Серед затверджених Урядом першочергових кроків: скоротити строк експертизи лікарських засобів, переглянути ліміти контрактів, а також вимоги до упаковки ліків з метою їхнього здешевлення для українців. Демонополізація і дерегуляція фармацевтичного ринку розширить доступ якісних ліків на український ринок, підвищить конкуренцію, усуне корупційні зловживання, що і призведе, в результаті, до зниження цін. Саме цим шляхом ми будемо рухатись і далі».

Втім у висновку на Проект, який надало Головне науково-експертне управління, зазначено, що пояснювальна записка недостатньо аргументує вказані зміни до Закону України “Про лікарські засоби”, а також зауважено, що спрощену процедуру реєстрації доцільно застосовувати до тих лікарських засобів, аналоги яких не виробляються в Україні.

Законопроект буде розглянуто профільним Комітетом на наступному засіданні.

Джерело: офіційний веб-портал ВР України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ