Новини

Житомирські “Ліктрави” знайомлять з підприємством

14/06/2017

14 червня 2017 року співробітники Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Житомирській області відвідали ПрАТ «Ліктрави»

Сьогодні ПрАТ «Ліктрави», яке входить до німецькому холдингу «Martin Bauer Group», має реєстраційні посвідчення на виробництво близько 100 лікарських засобів. Продукція компанії є практично у кожній українській аптеці. Не дивно, що працівники Держлікслужби із цікавістю знайомилися з умовами виробництва і контролем якості продукції.

 

Керівництво компанії велику увагу приділяє впровадженню нових технологій і удосконаленню виробництва. Так, вони розповіли гостям, що 2014 р. було відкрито нові лінії нарізки, подрібнення та повітряної сепарації. «Родзинкою» лінії нарізки є наявність гравітаційного повітряного сепаратора типу «зигзаг», який дозволяє розділяти сировину на фракції — окремі складові (квітки, стебла та ін.). Це дозволяє не тільки підвищити якість продукції, обираючи ту частину рослини, яка містить найбільшу кількість активних речовин, але й очистити сировину від мінеральних домішок (пісок, камінчики), які можуть потрапляти туди при заготівлі. Освоїли напідприємстві і лінії з фасування продукції у фільтр-пакети «Ротоплекс». Найближчим часом на підприємстві буде налагоджено випуск продукції у фільтр-пакетах з ниткою для зручності споживачів.

Особливу цікавість працівники служби виявили при ознайомлені з системою багатоступінчастого контролю якості продукції, яка діє на виробництві, що включає перевірку вхідної рослинної сировини, контроль на проміжних етапах і контроль готової продукції.

Лабораторія ПрАТ «Ліктрави»дозволяє проводити випробування за всіма показниками якості та безпеки лікарської рослинної сировини згідно з вимогами Державної Фармакопеї України та інших нормативних актів. Так, рослинна сировини, що надходить на виробництво не тільки з України, перевіряється нанаявність радіонуклідів, цезію-137 та стронцію-90, а також вміст важких металів — свинцю, кадмію, ртуті, миш’яку.

Для якісного та кількісного визначення різних груп діючих речовин в сировині в лабораторії використовують метод тонкошарової хроматографії, високоефективної рідинної хроматографії, а також спектрофотометричний метод.

 

Олександра Сологуб, виконавчий директор ПрАТ «Ліктрави», познайомила гостей з планами компанії на майбутнє. Костянтин Косяченко, д-р.фарм.наук, завідувач кафедри Аптечної і промислової технології ліків НМУ ім. О.О.Богомольця, професор кафедри організації економіки фармації НМАПО ім. П. Л. Шупика, президент Українського агентства з оцінки технологій охорони здоров’я, який був присутній на цій зустрічі, відзначив якісні зміни, що відбулися на підприємстві останніми роками. Сергій Моторний, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Житомирській області подякував за надану можливість дізнатися більше про роботу компанії.

 

Текст, фото: “Фармацевт Практик”

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ