Новини

Знімаємо табу: арт-виставка «12 місячних»

27/03/2019

З 21 по 31 березня 2019 року на першому поверсі ТРЦ «Гулівер», Київ проходить арт-виставка, організатором якої виступила провідна компанія «Санофі в Україні»

Неготовність суспільства до відкрито обговорювання фізіологічного процесу — менструації призводить до виникнення нездорового почуття сорому, особливо серед підлітків.

Відомо, що перша менструація (менархе) у більшості сучасних дівчат настає у 11-15 років, але останнім часом частіше відзначається і більш раннє настання менархе, що пов’язано із загальним прискоренням розвитку організму — акселерацією. Менархе свідчить про сформованість основних зв’язків у жіночій репродуктивній системі. Але ця система далеко не завжди функціонує стійко, тому нерідко менструальний цикл встановлюється не відразу. Організму більшості дівчат для цього потрібно від половини до півтора року. Зазвичай нормальна менструація не супроводжується хворобливими відчуттями, однак не вважається відхиленням від норми і наявність деякої важкості і болісності внизу живота, погіршення загального самопочуття. Більш виражений дискомфорт може свідчити про передменструальний синдром. Важливо своєчасне звернення дівчини до лікаря. Але через табуйованість даної теми далеко не всі готові обговорювати її навіть із близькими.

Згідно з дослідженням, проведеним U-Report в Україні в 2018 році, 10,5% опитаних дівчат відзначили, що їх дражнили чи цькували через менструацію, а 30% хлопців відповіли, що були свідками подібного ставлення до дівчат. Крім того, 25% дівчат незручно купувати засоби особистої гігієни в присутності сторонніх людей.

Минулого року компанія Санофі підтримувала проект «Як ти дорослішаєш» в українських школах,— говорить Ізабела Гузяк, генеральний менеджер безрецептурного напряму  Санофі в Україні. —Ми хотіли стати ближчими до нового покоління українок, відчути їхні потреби. Лікарі та психологи допомагали нам обговорювати процес дорослішання із дівчатами. Ми зрозуміли, що сьогодні, на жаль, не всі можуть відкрито говорити про менструацію. Арт-виставкою «12 місячних» ми хочемо донести думку, що цілком природно вільно ділитися переживаннями та проблемами, аби жити здоровим та повноцінним життям.

Відомі українські ілюстратори — Дарина Скульська, Саша Годяєва,Надія Кушнір, Марічка Рубан, ЛілітСаркісян, Марія Оз, Наталія Стешенко, Евеліна Яцеленко, Ольга Протасова, Лєра Схемка, Вікторія Лопухіна, Олена Мишанська — візуалізували 12 евфемізмів, якими дівчата маскують менструацію. Червоний Феррарі, печальки, менстри і ще багато дивакуватих назв та образів «оживають» на смартфонах відвідувачів завдяки технології доповненої реальності. Такий молодіжний формат покликаний звільнити дівчат від застарілих кліше.

— Перехід у статус «жінки» — це період емоційних бурь, коли будь-яка фраза однолітків, батьків, вчителів запускає цілий каскад хвилювань у дівчат, — зауважує Наталія Сіліна, д-р мед. наук, лікар-гінеколог.— Як мама дівчини-підлітка та дитячий гінеколог я прошу батьків запрошувати до шкіл фахівців: гінекологів, урологів та психологів для проведення лекцій на тему фізіології пубертатного періоду.Про менструацію треба говорити простою мовою.Слід спростовувати міфи й пояснювати, що менструація є критерієм здоров’я жінки, а не «критичними днями», і якщо вона знижує якість життя, то це привід звернутися до фахівця. Такі проекти, як арт-виставка «12 місячних», сприяють формуванню здорового ставлення до фізіології у підлітків обох статей.

— Як художниця я іронічно та візуально переосмислила табуйовану тему менструації, — ділиться Ліліт Саркісян, ілюстраторка і художниця. — Художники відображають у своєму мистецтві болючі точки суспільства, і я сподіваюся, що такі проекти рухають суспільство вперед.Мистецтво може вирішити ті задачі, які не піддаються іншим сферам життя. Вважаю, що це допоможе запобігти психологічному насильству, насмішкам у школі й дорослому житті.

Арт-виставка «12 місячних» проводиться за підтримки ТМ НО-ШПА® Комфорт.

Джерело: прес-служба Санофі в Україні, “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ