Статті

5 міфів про маски під час пандемії COVID-19

31/08/2020

Останні місяці не припиняються дискусії про необхідність носіння масок в громадських місцях з метою обмеження поширення COVID-19. Хтось не знімає респіратора FFP3 навіть на порожній вулиці, а хтось демонстративно зсуває маску на підборіддя в набитому вагоні метро. Перший, безумовно, перестраховується, але має на це повне право, адже його поведінка є безпечною і для нього самого, і для оточуючих. Що стосується другого, то він, скоріш за все, керується поширеними міфами, які легко народжуються в такі непевні часи, які маємо зараз. Але, хоча часи непевні, доказова база, яка обґрунтовує доцільність носіння масок в громадських місцях та в місцях скупчення людей цілком однозначна, наукова та переконлива. Отже, розглянемо кілька популярних не лише в Україні, а й в усьому світі, міфів про доцільність масового використання масок в умовах пандемії COVID-19

Міф 1. «Носити маску потрібно лише тим, хто боїться захворіти. Я здоровий та сміливий, тому можу не ховатися від коронавірусу!»

Насправді. Головне завдання маски – захистити оточуючих, тому так важливо, щоб в людних місцях маски вдягали всі без виключення.

Коли людина чхає, кашляє або просто розмовляє, маска не дає краплям слини, які можуть містити вірус, розлітатися на велику відстань. Звичайно, медична або тканьова маска надає певний захист і власнику, але значно надійніше передачу вірусу обмежують дві маски – одна на тому, хто чхає, інша на тому, хто стоїть поруч [1]. Кожен повинен розуміти: не вдягнувши маску, він мимоволі може стати причиною чиєїсь хвороби та навіть смерті.

Міф 2. «Я не повинен носити маску, якщо не маю симптомів COVID-19 і взагалі добре почуваюся»

Насправді: Значна частина людей, заражених коронавірусом SARS-Cov-2, не має симптомів (таких не менше 40%, а, можливо, й більше [2]), не знає, що хвора, але при цьому може поширювати хворобу.

Навіть ті люди, які мають симптоми можуть ставати заразними до їхньої появи. Це одна із головних причин того, що поширення COVID-19 так важко зупинити. І це один із головних аргументів на користь того, що маски в громадських місцях повинні носити всі, незалежно від наявності симптомів COVID-19 [3].

Міф 3. «Я задихаюся в масці. Ходити в масці небезпечно, адже я страждаю від кисневого голодування»

Насправді: Величезний досвід застосування масок медичним персоналом та іншими спеціалістами, які потребують захисту органів дихання, доводить, що маски цілком безпечні.

Певні типи промислових респіраторів дійсно можуть дещо утруднювати дихання, але звичайні хірургічні або тканьові маски не призведуть до кисневого голодування. В спекотну вологу погоду синтетичні маски можуть спричиняти певний дискомфорт (як будь-який синтетичний одяг), але це не привід від них відмовлятися. В спеку можна використовувати дво- чи тришарові бавовняні маски.

Міф 4. «Якщо я маю коронавірус, то в масці я вдихатиму вірусні частинки, які щойно видихнув, і моє здоров’я погіршиться»

Насправді: Якщо у людини вже є вірус, вона не може заразити сама себе повторно, вдихаючи власні віруси. Це стосується будь-яких респіраторних інфекцій.

До того ж на сьогодні є все більше свідчень того, що після зустрічі з вірусом SARS-Cov-2 у людини формується імунітет, який захищає її, принаймні деякий час, від реінфекцій.

Міф 5. «Вимога носити маски – це наступ на права та свободи громадян / це політика, а не піклування про здоров’я / це всесвітня змова»

Насправді: Всі дослідження незаперечно доводять, що маски запобігають поширенню вірусу та зменшують кількість хворих на COVID-19.

Люди схильні бачити чийсь злий задум у будь-яких подіях або правилах. Правила, яким ми слідуємо на кожному кроці, дійсно бувають більш або менш обґрунтовані, але носіння масок як раз належить до дуже добре обґрунтованих. Доведено, що чим більше людей носить маски, тим краще суспільство контролює COVID-19 [3,4].

Поки немає ефективної вакцини, лише масковий режим у поєднанні з соціальним дистанціюванням та частим ретельним миттям рук допомагає уповільнити поширення COVID-19!


Правила користування одноразовою медичною або багаторазовою тканьовою маскою:

  • Одягати маску так, щоб він повністю закривав ніс, рот і підборіддя.
  • Уникати дотиків до маски руками. Надягати та знімати, тримаючи за гумки.
  • При зволоженні маски — замінити на суху.
  • Носити маску не довше ніж 2 години.
  • Одноразові маски не використовувати повторно. Після зняття – викинути в контейнер для відходів, що закривається.
  • Багаторазові тканьові маски після зняття зберігати в пакеті та кожного дня ретельно прати з милом та сушити.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Література

  1. Sommerstein R, Fux CA, Vuichard-Gysin D, et al. Risk of SARS-CoV-2 transmission by aerosols, the rational use of masks, and protection of healthcare workers from COVID-19 // Antimicrob Resist Infect Control. 2020;9(1):100. doi:10.1186/s13756-020-00763-0
  2. Keeley AJEvans CMde Silva TI. Asymptomatic SARS-CoV-2 infection: the tip or the iceberg? //
  3. Chu DK, Akl EA, Duda S. et al. Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis // Lancet. 2020, 395:1973–1987. doi: 10.2217/fmb-2020-0112
  4. MacIntyre CR, Chughtai AA. A rapid systematic review of the efficacy of face masks and respirators against coronaviruses and other respiratory transmissible viruses for the community, healthcare workers and sick patients // Int J Nurs Stud. 2020;108:103629. doi:10.1016/j.ijnurstu.2020.103629

Фото під заголовком: mercurynews.com

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ