Статті

Алергію на арахіс, можливо, почнуть лікувати

18/11/2019

Препарат проти екземи можуть спрямувати на боротьбу з алергією на арахіс. Це може стати справжнім проривом у лікуванні алергічних хвороб взагалі та зокрема алергії на арахіс. Наприклад, в США від цієї проблеми страждає більше 2% дітей 

Якщо чутливість до повітряних алергенів або отрути жалячих комах піддається лікуванню методами алерген-специфічної імунотерапії, то з харчовою алергією справи кепські – єдиний порятунок – повне уникнення антигену, що не завжди реально.

Наразі проходять випробування пероральної «вакцини» проти алергії на арахіс, але, схоже, вони поки не виправдовують очікувань.

Але вчені зі Стенфордського університету (США) запропонували нове рішення проблеми. Вони звернули увагу на засіб етокімаб, розроблений для лікування автоімунної екземи. Препарат діє шляхом зниження активності інтерлейкіну-33 (IL-33) – одного з регуляторних білків, що стимулюють розвиток імунних і запальних реакцій. Наразі етокімаб проходить другу фазу клінічних випробувань, але їх результати не надто обнадійливі.

Однак, протягом випробувань етокімабу було виявлено його вельми корисний побічний ефект – він робив пацієнтів із алергією на арахіс стійкими до вживання алергену. Щоб розібратися з цим феноменом, було проведено дослідження із залученням 20 волонтерів із тяжкою алергією на арахіс. П’ятнадцять із них отримали одноразову ін’єкцію етокімаба, п’ятеро – плацебо.

Через кілька тижнів пацієнтам давали невелику дозу білкового екстракту, еквівалентну проковтуванню одного горішка арахісу. В 11 з 15 учасників, які отримували етокімаб, не з’явилося жодних проявів алергії, тоді як в групі плацебо алергічна реакція розвинулася у всіх до одного. Коли  учасники скуштували білок арахісу ще через 45 днів, «стійкість» до алергену зберегли семеро.

subscribe

Наразі вчені планують провести більш масштабні дослідження протиалергічних властивостей етокімабу, адже позбавлення алергії навіть на кілька тижнів може не тільки підвищити якість життя пацієнтів, а й запобігти смертельно небезпечним реакціям.

Читайте також: Їсти подано: харчова алергія та харчові алергени

* Chinthrajah S, Cao S, Liu C et al. Phase 2a randomized, placebo-controlled study of anti–IL-33 in peanut allergy // JCI Insight. 2019; 4(22): e131347. https://doi.org/10.1172/jci.insight.131347.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ