Статті

Антибіотики можуть знижувати ефективність вакцинації проти грипу

Статті

Антибіотики можуть знижувати ефективність вакцинації проти грипу

18/09/2019

Кишковий мікробом людини впливає на багато аспектів функціонування організму, зокрема, на імунну систему. Нещодавно були опубліковані* результати експерименту, який показав, що прийом пероральних антимікробних препаратів, що порушують баланс кишкових бактерій, може змінювати імунну відповідь на сезонну вакцинацію проти грипу

В дослідженні взяли участь 33 здорових дорослих особи: за 22 особами спостереження велося протягом сезону грипу 2014-2015 рр. (перша група), за 11 особами – сезону 2015-2016 рр. (друга група). Члени першої групи раніше вже мали контакт зі штамами вірусу грипу, що містилися у вакцині сезону 2014-2015, та мали високий рівень антитіл проти них, тоді як друга група була чутлива до штамів вакцини сезону 2015-2016.

Всі учасники отримали сезонну вакцину проти грипу. Половина учасників в кожній групі перед вакцинацією також отримала п’ятиденний курс пероральних антимікробних препаратів  (неоміцин, ванкоміцин, метронідазол). Шляхом аналізу зразків калу та крові, відібраних протягом року після вакцинації, дослідники вивчали імунну відповідь на вакцину проти грипу, а також різноманіття кишкового мікробіому учасників.

Читайте також: В какое время дня лучше вводить вакцину против гриппа?

Цілком очікувано більшість учасників, які отримували антибіотики, мали знижений рівень кишкових бактерій. Крім того, у тих, хто належав до другої групи (отримував вакцину сезону 2015-2016 та перед вакцинацією не мав антитіл проти відповідних штамів вірусу грипу), антибіотики порушили імунну відповідь на один із трьох штамів, що містилися у вакцині – штам H1N1 A/California. Автори вважають, що при зараженні штамом вірусу грипу H1N1 A/California ці вакциновані особи були б менш захищені, ніж ті хто не отримував перед вакцинацією антибіотики. Цей висновок підтверджують дані досліджень на мишах.

subscribe

Вчені також виявили, що прийом антибіотиків викликав у учасників зміни в імунній системі, які мали прозапальний ефект. Він був схожий на такий, що розвивається у людей похилого віку після вакцинації проти грипу. Автори вважають, що цей прозапальний стан пов’язаний з тим, що мікробіом бере участь у регуляції метаболізму жовчних кислот, а зменшення чисельності мікроорганізмів порушує цей процес. Відомо, що з віком відбуваються природні зміни у мікробіомі людини, і вчені прагнуть з’ясувати, як ці зміни впливають на імунну систему та на ефективність вакцинації проти грипу у людей похилого віку.

Читайте також: Повысить эффективность прививки против гриппа может хорошее настроение

* Hagan T, Cortese M, Rouphael N, Boudreau C et al. Antibiotics-Driven Gut Microbiome Perturbation Alters Immunity to Vaccines in Humans // Cell, 2019; 178 (6): 1313. DOI: 10.1016/j.cell.2019.08.010

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ