Статті

Антигіпертензивні засоби не погіршують перебіг COVID-19

18/05/2020

Результати клінічного дослідження, які були опубліковані 23 квітня 2020 р. в JAMA Cardiology*, свідчать про те, що чинні рекомендації кардіологів правильні та застосування антигіпертензивних препаратів не погіршує перебіг та прогноз коронавірусної хвороби COVID-19

З перших тижнів епідемії COVID-19 в Китаї відомо, що артеріальна гіпертензія (АГ) є фактором ризику тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19. Також відомо, що причина COVID-19 – вірус SARS-CoV-2 – використовує для проникнення в клітину-мішень рецептор ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ2). Хворі на АГ, які застосовують антигіпертензивні засоби із групи блокаторів ренін-ангіотензин-альдостеронової системи (РААС), а саме інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (ІАПФ, це різні  -прили, а саме каптоприл, еналоприл, раміприл та ін.) та блокатори рецепторів ангіотензину ІІ (БРА, це різні сартани, а саме лозартан, валсартан, кандесартан та ін.), мають підвищену кількість рецепторів АПФ. Отже, лунало припущення, що застосування ІАПФ або БРА спрощує коронавірусу SARS-CoV2 входження в клітини-мішені та, відповідно, призводить до тяжкого перебігу COVID-19.

Читайте про неоднозначну роль рецепторів АПФ2 при COVID-19: Антигіпертензивні засоби та коронавірус

13 березня 2020 р. Європейське товариство кардіологів (ESC) оприлюднило заяву про те, що поки немає переконливих доказів шкідливого впливу блокаторів РААС при COVID-19 та відміняти ці засоби не треба. Нещодавно опубліковані результати дослідження* показали, що так і є: блокатори РААС не пов’язані із тяжким перебігом COVID-19 і відміняти їх в період епідемії не треба. В дослідженні аналізували випадки 1178 пацієнтів з підтвердженим COVID-19, які проходили лікування в одній лікарні в м. Ухань (Китай) в період з 15 січня по 15 березня 2020 р. З них 362 (30,7%) пацієнтів мали АГ і 115 з них отримували ІАПФ або БРА.

Дослідники виявили, що пацієнти з АГ мали більш тяжкий перебіг COVID-19, ніж пацієнти без АГ, та мали вищий ризик померти в лікарні (21,3% vs 6,5%). Однак, серед пацієнтів з АГ, які отримували ІАПФ або БРА частота розвитку тяжкої форми COVID-19 (32,9% vs 30,7%) та смерті (27,3% vs 33,0%) суттєво не відрізнялися від таких серед пацієнтів, які не отримували антигіпертензивні препарати цих груп.

Нагадуємо, що дорадча група Європейського кардіологічного товариства з артеріальної гіпертензії наполегливо рекомендує пацієнтам з АГ продовжувати застосування ІАПФ/БРА у звичайному режимі, зокрема при COVID-19. Цю позицію підтримали інші професійні товариства Європи, США, Канади, які рекомендують продовжувати терапію ІАПФ/БРА хворим на COVID-19 за наявності показань.
Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
* Li J, Wang X, Chen Jet al. Association of renin-angiotensin system inhibitors with severity or risk of death in patients with hypertension hospitalized for coronavirus disease 2019 (COVID-19) infection in Wuhan, China. JAMA Cardiol, Published online April 23, 2020. doi: 10.1001/jamacardio.2020.1624

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ