Статті

Арчибальд Кронін: лікар і письменник

05/12/2020

Завдяки опосередкованому впливу книги Кроніна «Цитадель» було створено Національну службу охорони здоров’я Великобританії

Арчибальд Джозеф Кронін народився в Ірландії (Кардросс, графство Дунбаршир) в сім’ї католика і протестантки. Коли хлопчикові виповнилося 7 років, його батько помер, і вони з матір’ю переїхали до дідуся в Данбартон. Невдовзі Джессі Кронін стала першою жінкою-інспектором з охорони здоров’я в Шотландії.

Здібний студент, талановитий спортсмен

Здобуваючи освіту в Данбартонській Академії, юнак отримував нагороди за свої успіхи, вигравав творчі конкурси, був чудовим атлетом і футболістом. Пізніше він відвідував Коледж святого Алозія в Глазго, де грав за футбольну команду First XI. Згодом цю частину життя Кронін описав в одному зі своїх останніх романів «Хлопчик-менестрель». Завдяки своїм унікальним здібностям Арчибальд отримав стипендію Карнегі для вивчення медицини в Університеті Глазго в 1914 р.

Він закінчив університет у 1919 р. і отримав ступінь бакалавра хірургії. Цього ж року як корабельний хірург здійснив подорож в Індію. Опісля продовжив навчатися в Шотландії. У 1923 р. отримав диплом з охорони здоров’я, наступного року — престижний ступінь MRCP. У 1925 р. Кронін здобув ступінь доктора медицини, захистивши в Університеті Глазго дисертацію про аневризми «The History of Aneurysm».

Медична кар’єра як фундамент для творчості

Під час Першої світової війни (1916–1917 рр.) Арчибальд Кронін служив хірургом у Добровольчій Службі резервістів Королівського військово-морського флоту в званні молодшого лейтенанта.

Після війни працював у госпіталях Глазго і Дубліна, а також у маленькому селі на річці Клайд. Згодом відкрив приватну практику у шахтарському містечку Уельса Тредегар.

Після того як Кроніна було призначено у 1924 р. медичним інспектором рудників Великобританії, він кілька років поспіль публікував свої дослідження про медичне забезпечення шахтарів і доповіді про зв’язок між вдиханням вугільного пилу і легеневими захворюваннями. Свій досвід вивчення професійних ризиків у кам’яновугільній індустрії письменник описав в романах «Цитадель» і «Зірки дивляться донизу».

З часом Кронін переїхав до Лондона, де відкрив власну успішну практику. Водночас він працював лікарем в універмазі Уайтліс і зацікавився офтальмологією.

У 1937 р. у світ вийшла найвідоміша книга Арчибальда Кроніна, написана у стилі класичного реалізму. Головний герой твору — лікар, який працює у кам’яновугільній компанії і намагається знайти «золоту середину» між залученням багатої клієнтури і чистою совістю. Саме він, вголос заявивши про проблеми тогочасної медичної практики, ініціював створення у Великобританії Національної служби охорони здоров’я і зазначав необхідність проведення нагальних реформ у галузі охорони здоров’я.

Отож, новаторські ідеї автора книги і популярність самого роману сприяли тому, що Лейбористська партія Великобританії отримала в 1945 р. повну перемогу на виборах.

«Не тільки рецепти і наукові статті»

У 1930 р. майбутній письменник занедужав. Йому пів року довелося прожити в селі і дотримуватися молочної дієти. І тільки на фермі Далкенна на озері Фіне Кронін нарешті зміг втілити у життя свою велику мрію — написати роман, хоча до того він «писав лише рецепти і наукові статті». Тобто, перш ніж повністю присвятити себе літературі, Кронін понад 10 років працював лікарем. Основну тему роману він вивчав у бібліотеці Дамбартон, де досі зберігаються його листи із проханням порад на теми, пов’язані з романом.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Останні 25 років життя Кронін провів у Європі, в Швейцарії. У друзях мав Лоуренса Олів’є, Чарльза Чапліна, Одрі Хепберн, у старшого сина якої був хрещеним батьком.

Арчибальд Кронін помер в Монтре у 1981 р. у віці 84 років і похований в Швейцарії. Його рукописи, листи, шкільні зошити, лабораторні записи і докторська дисертація зберігаються у Національній бібліотеці Шотландії та в Університеті Техасу в США.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #11′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ