Статті

Доцільність прийому аспірину з метою первинної профілактики серцево-судинних хвороб піддали сумніву

Статті

Доцільність прийому аспірину з метою первинної профілактики серцево-судинних хвороб піддали сумніву

11/12/2019

Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Family Practice (Oxford University Press)*, виявили, що широке застосування статинів та технологій скринінгу на рак товстої кишки могло зменшити переваги прийому ацетилсаліцилової кислоти (аспірину, АСК) з метою первинної профілактики серцево-судинних хвороб та раку

В США та Європі близько половини людей старше 70 років, які не мають в анамнезі серцевих хвороб або інсульту, щоденно приймають АСК. Загалом з метою первинної профілактики серцево-судинних хвороб АСК приймають близько 40% всіх дорослих, що робить його одним із найбільш вживаних лікарських засобів у світі.

Автори статті* порівняли результати досліджень ефективності АСК у первинній серцево-судинній профілактиці, проведених в період 1978-2002 рр. та в період з 2005 р. до сьогодні. Перші дослідження, проведені 30-40 років тому, показали, що АСК знижує ризик як фатальних, так і нефатальних інфарктів міокарду. Згодом також було знайдено, що АСК знижує ризик раку у пацієнтів, які приймають його протягом принаймні 5 років, але не знижує ризик серцево-судинної смерті або інсульту. Крім того, було виявлено значне зростання ризику великих кровотеч внаслідок тривалого прийому АСК.

Читайте також: Ліки для зниження артеріального тиску, можливо, краще приймати перед сном

Більшість із цих досліджень проводилася в США та Європі, де після 2000 р. поступово поширилося застосування холестерин-знижуючих препаратів, поліпшився контроль артеріальної гіпертензії, зменшилося табакокуріння, в багатьох країнах запрацювали програми скринінга на рак товстої кишки. Це вплинуло на результати досліджень з первинної профілактики серцево-судинних хвороб та раку, проведених після 2005 р. В нових дослідженнях, як і в попередніх, не було знайдено переваг АСК щодо зниження смертності та підтверджено значне підвищення ризику великих кровотеч. Крім того, в нових дослідженнях не були доведені ані зниження ризику смерті від раку, ані зниження ризику нефатального інфаркту.

На 1200 пацієнтів, які отримували АСК з метою первинної профілактики протягом 5 років, у порівнянні з контрольними групами, припадало на 4 випадки менше великих серцево-судинних подій, на 3 випадки менше інсультів, але на 11 випадків більше геморагічних ускладнень, та не фіксувалося різниці в показниках середньої серцево-судинної смертності.

subscribe

Отже, з поширенням використання статинів та поліпшенням контролю інших факторів ризику серцево-судинних хвороб, а також впровадженням онкоскринінгу, АСК може втратити потенційні переваги як засіб первинної профілактики інфаркту або раку.

* Moriarty F and Ebell MH. A comparison of contemporary versus older studies of aspirin for primary prevention // Family Practice, Published: 21 November 2019, cmz080, https://doi.org/10.1093/fampra/cmz080

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ