Лікарські засобиСтатті

Азійський вірус наступає… Готуємося до спалаху грипу

25/11/2016

Вірусологи стверджують, що у 2016–2017 рр. українцям варто очікувати на спалах грипу H2N2, або «азійського вірусу». Вперше цей вірус з’явився у 1957 р. та, зазнавши мутацій, через 60 років він проявиться з новою силою. За даними центрів вірусології, крокувати планетою грип розпочне з Китаю, де зареєстровано найбільшу популяцію птахів і свиней.

Окрім того, дослідники очікують появи і таких штамів грипу: форми вірусу В (Брісбен) 2008 р.; мутуючі форми вірусу А (Каліфорнія) (H1N1) 2009 р.; мутуючі форми вірусу А (Гонконг) 2014 р.

Віруси грипу передаються повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, з крапельками слини. Хворий найбільш заразний для оточуючих упродовж перших 3–4 днів хвороби (хоча вірус може виділятися навіть у період одужання), маленькі діти — протягом 7–10 днів. У навколишньому середовищі віруси зберігають життєздатність від 2 до 8 год та гинуть під впливом високих температур (75–100 °С).

… а ми готові дати йому гідну відсіч

Пандемії грипу минулого століття переконали людей у необхідності безумовного проведення профілактичних заходів стосовно обмеження поширення інфекції. До прикладу, під час «іспанки» 1918 р. у деяких країнах впродовж року були закриті школи, суди, церкви, кінотеатри, тобто місця великого скупчення людей. Продавці зачинених магазинів обслуговували людей на вулиці. А в одному американському місті навіть заборонили рукостискання.

Усі ці факти підтверджують, що ризик захворювання та поширення грипу справді можна суттєво знизити, якщо дотримуватися певних санітарно-гігієнічних правил.

Отож, як не захворіти самому та не заразити оточуючих?

  • Уникайте контактів з хворими людьми.
  • Не підходьте до інфікованої людини ближче ніж на 1 м.
  • Контактуючи з хворим, надягайте захисну маску.
  • Якнайчастіше мийте руки з антибактерійними засобами, використовуйте дезінфекційні засоби для рук.
  • Прикривайтеся рукою при кашлі і чханні, використовуйте одноразові хустинки.
  • Уникайте великого скупчення людей як на відкритому просторі, так і у приміщеннях.
  • Регулярно провітрюйте квартири і офіси.
  • Не торкайтеся брудними руками очей, носа і рота.
  • Дотримуйтесь здорового способу життя, що включає повноцінний сон, прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване й збагачене вітамінами харчування, активний відпочинок.

Що робити, якщо вдома хворий на грип?

  • Викликати лікаря.
  • Максимально обмежити контакти хворого з іншими членами сім’ї.
  • Щонайменше 7 днів дотримуватись постільного режиму, завдяки чому можна уникнути небезпечних ускладнень та не ризикувати здоров’ям оточуючих.
  • Антивірусні препарати приймати із суворим дотриманням дозування та режиму прийому. Необхідно пройти повний курс прийому препарату та не переривати його.
  • У кімнаті хворого регулярно проводити вологе прибирання та провітрювати 3–4 рази на день протягом 15–20 хв.
  • Температура повітря у кімнаті хворого не повинна бути нижчою за 20 °С.

subscribe

Новірин vs грип: перемир’я не буде

Новірин — противірусний лікарський засіб, який показаний при перших ознаках грипу чи ГРВІ. Активна речовина препарату проявляє прямий противірусний вплив, тобто порушує процес розмноження збудника. Відтак, Новірин дає позитивний результат у більшості випадків захворювань, спричинених вірусами, у тому числі при грипі. Ефективність молекули цього
лікарського засобу проти різних вірусних захворювань, у тому числі ГРВІ та грипу, була науково підтверджена результатами понад 1500 досліджень. Водночас Новірину притаманна імуномоделююча дія.

Завдяки такому комплексному впливу знижується вірусне навантаження на організм, нормалізується діяльність імунної системи, значно активізується синтез власних інтерферонів, що, своєю чергою, сприяє стійкості до інфекційних захворювань та швидкій локалізації джерела інфекції у разі його Novirin_boxesвиникнення.

Новірин характеризується високою біологічною доступністю. Фармакологічна дія препарату проявляється через 30 хв після прийому і триває впродовж 6 год.

Як противірусний засіб Новірин буде найбільш ефективним, якщо лікування розпочати на ранній стадії захворювання, найкраще — у першу добу. Його застосовують як монотерапію, а також у комплексному лікуванні.

Дозування та тривалість лікування визначають індивідуально, залежно від нозології та тяжкості перебігу. У середньому тривалість курсу становить 5–14 днів.

Відтак, Новірин є ефективним та безпечним лікарським засобом, який доцільно рекомендувати відвідувачам аптек для лікування ГРВІ та грипу.

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Перед застосуванням обов’язково ознайомтеся з інструкцією.

Р.П. №UA/12436/01/01 від 10.08.12 Інструкція для медичного застосування препарату Новірин, таблетки по 500 мг

“Фармацевт Практик” #11′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ