Статті

БАДи можуть містити приховані лікарські засоби

17/10/2018

Біологічно активні дієтичні добавки (БАД) часто обіцяють вражаючий ефект – швидке схуднення, нарощування м’язів, покращення сну, укріплення пам’яті, омолоджену шкіру та міцне волосся. Це виглядає досить дивно як для скромної суміші лікарських трав, вітамінів, амінокислот… Виявилося, що виробники дієтичних добавок також не особливо розраховують на ці інгредієнти та часто, не вказуючи цього на упаковці, додають у свою продукцію справжні лікарські засоби або експериментальні речовини

Аналіз архівів FDA за 10 років (2007-2016) показав*, що в 746 БАД було знайдено не заявлені у маркуванні фармпрепарати, зокрема рецептурні, заборонені, не схвалені регуляторними органами США , а також незареєстровані стероїди. Більше 20% цих БАД містили більше одного незареєстрованого активного інгредієнту, а деякі містили цілий коктейль (до шести!) таємничих хімікатів.

В США торгівля БАД – грандіозна індустрія з щорічним оборотом у 35 млрд. доларів, в яку втягнуто близько половини дорослого населення країни.  Тому, скоріш за все, виявлені 750 засобів – це лише верхівка айсберга.

Лікарські засоби в складі БАД можуть спричинити тяжкі побічні ефекти через випадкове неправильне використання, передозування, взаємодію з іншими ліками, наявність тих чи інших захворювань у людини. В США кожного року близько 23 тис. викликів «швидкої» та 2 тис. госпіталізацій пов’язані з вживанням дієтичних добавок. Незважаючи на це, небезпечні БАД й надалі можна придбати: із 746 дієтичних добавок із небезпечними таємними домішками лише 360 були відкликані з ринку, решта залишається доступною для споживачів.

subscribe

Серед лікарських засобів, які підмішують в БАД, – рецептурні препарати для лікування еректильної дисфункції (силденафіл та тадалафіл); антидепресанти; препарат для пригнічення апетиту сибутрамін; анаболічні стероїди та стероїдоподібні речовини.

На захист БАД голова американської Асоціації натуральних продуктів заявив, що більшість засобів із невідомим домішками – це ті, що розповсюджуються через інтернет або пошту, що в магазинах здорового харчування таких немає.

Але слід мати на увазі, що дієтичні добавки не підлягають такому жорсткому контролю складу, якості та безпеки як лікарські засоби, отже теоретично можуть містити що завгодно. Тому, якщо БАД обіцяє ерекцію через 30 хвилин після прийому або нарощування м’язів «як на стероїдах», то це не БАД, а лікарський засіб невідомого складу та якості.

Читайте також: Диетические добавки добавляют врачам работы?

* Tucker J, Fischer T, Upjohn L, Mazzera D, Kumar M. Unapproved Pharmaceutical Ingredients Included in Dietary Supplements Associated With US Food and Drug Administration Warnings // JAMA Network Open, 2018, 1(6): e183337. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.3337

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ