Статті

Бережіть своє серце

24/09/2016

29 вересня — Всесвітній день серця

У Вінницькому регіональному клінічному лікувально-діагностичному центрі серцево-судинної патології у червні було вперше проведено операцію на відкритому серці

Актуально: цифри і факти

Якщо проаналізувати офіційні статистичні дані щодо захворюваності населення на серцево-судинну патологію за віковими категоріями, то ми побачимо, що кожне десяте звернення представника дорослого населення України по медичну допомогу зумовлено саме цими хворобами. Відтак, від серцево-судинних недуг щороку вмирають більше людей, аніж від туберкульозу, СНІДу і онкологічних захворювань разом узятих. Кожен третій інфаркт міокарда, за даними медиків, закінчується смертю пацієнта.

Володимир Гладких

Володимир Гладких

— На жаль, до сьогодні кардіологічні проблеми залишаються вкрай актуальними і для Вінничини, — зазначає Володимир Гладких, канд. мед. наук, кардіохірург, головний лікар Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Вінницька область знаходиться десь на середніх позиціях щодо захворюваності та смертності від серцевих недуг в Україні.

Саме тому в нашому регіоні було вирішено зосередити в одному місці надання спеціалізованої медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією. Комунальний заклад «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» є провідною медичною установою з лікування хворих кардіологічного профілю Вінницької області. Він створений два роки тому на базі інфарктного та аритмологічного відділень 1-ї міської лікарні у рамках проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

За показниками 2015 р. реєстру перкутанних втручань «Асоціації інтервенційних кардіологів України» Центр увійшов до трійки українських лідерів щодо надання інтервенційної допомоги при гострому коронарному синдромі, виконання первинних перкутанних втручань, загальної кількості проведених стентувань, а також щодо темпів розвитку серед 43 аналогічних центрів України.

Центр бере участь в інноваційних проектах МОЗ України «Регіональна реперфузійна мережа в дії», «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» у рамках програми «Здоров’я-2020: основи європейської політики і стратегія для ХХІ століття», та виступив одним із ініціаторів громадської ініціативи «StentforLife», скерованої на оптимізацію лікування хворих з інфарктом міокарда.

Два роки поспіль представники Центру у складі української делегації представляли свої досягнення на Всесвітньому конгресі інтервенційних кардіологів EUROPCR у Парижі, де виступали із доповідями.

Допомога у будь-який час дня і ночі

У структурі Центру — амбулаторно-діагностичне відділення, кардіологічне відділення для хворих з інфарктом міокарда на 75 ліжок (з яких 6 — у блоці інтенсивної терапії), відділення для хворих з порушенням ритму серця на 40 ліжок (з яких 6 — у блоці інтенсивної терапії), рентген-операційний блок, клінічна лабораторія та адміністративно-господарська частина.

Стаціонарні відділення і рентген-операційний блок працюють цілодобово, забезпечуючи надання ургентної допомоги хворим з гострим коронарним синдромом і гострими порушеннями ритму та провідності серця. Тут виконують цілу низку діагностичних і лікувальних маніпуляцій — коронаровентрикулографію, ангіоаортографію, стентування коронарних та периферійних судин, проводять тимчасову електрокардіостимуляцію та імплантацію постійних водіїв ритму серця, хімічну та електричну кардіоверсію.

До прикладу, у рентген-операційному блоці торік виконано 1506 втручань, з них 586 операцій, з яких 493 — коронарні стентування (327 ургентних стентувань при гострому коронарному синдромі).

— Очевидно, варто згадати, що початок нашому Центру було покладено ще 2008 р., — розповідає Володимир Гладких, — коли інфарктне відділення 1-ї лікарні за сприяння тодішнього мера Вінниці Володимира Гройсмана отримало в подарунок дороговартісне обладнання — ангіограф. Гроші на нього збирали усі гуртом — допомагали і міська рада, і благодійники.

Винница, Центр серця

Перемогти інфаркт

— Робота Центру більшою мірою спрямована на лікування пацієнтів з ішемічною хворобою серця, гострим коронарним синдромом та інфарктром міокарда, — наголошує Володимир Гладких. — Нині ці патології, які найчастіше загрожують життю наших пацієнтів та призводять до важкої інвалідизації. Такі захворювання характерні для людей старших 50 років, причому як чоловіків, так і жінок, хоча останнім часом інфаркти значно «помолодшали» — чимраз частіше вони виникають у тридцятирічних людей. Це пояснюється комплексним впливом неправильного способу життя, забрудненої екології та низького рівня достатку. Внаслідок трагічної ситуації в країні упродовж останніх двох років кардіологічні хвороби стають усе більш задавненими, оскільки люди не звертаються до лікарів на первинних етапах захворювання.

Попри те, за два роки роботи нам вдалося знизити показник летальності від інфаркту міокарда і натепер він становить 9,6% проти 14% в Україні загалом. При цьому летальність в групі пацієнтів із гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST, яких було госпіталізовано в Центр протягом 12 год від початку захворювання і виконано стентування, становить 5,6%, що співставно з показниками європейських клінік.

Відкрите серце

У Центрі працюють 37 лікарів (кардіохірурги, кардіологи, анестезіологи-реаніматологи, лікарі функціональної діагностики тощо), із них 13 із вищою кваліфікаційною категорією та 6 кандидатів медичних наук.

Клініка здійснює активну освітню роботу. Разом із науковцями кафедри пропедевтичної медицини (проф. Ю.М. Мостовий) та кафедри внутрішньої медицини № 3 (проф. В.П. Іванов) Вінницького національного медичного університету проводяться регулярні семінарські заняття для лікарів Вінниці і Вінницької області з актуальних питань кардіології та кардіохірургії. Зокрема, торік відбулось понад 40 таких семінарів.

Спеціалісти Центру неодноразово проходили стажування у клініках Німеччини, Австрії, Польщі, Чехії, Італії, в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова та в Інституті кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска. Співробітники Центру беруть участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях. Операції, виконані у Вінниці, демонструвались на європейському конгресі інтервенційних кардіологів «EuroPCR-2015» у Парижі (Франція).

Наслідком співпраці з київськими колегами стало проведення першої на Вінниччині хірургічної операції на відкритому серці 9 червня 2016 р. Операцію виконав Анатолій Вікторович Руденко, заступник директора Інституту ім. Амосова, також на ній був присутнім директор Інституту Василь Васильович Лазаришенець.

— Втручання на відкритому серці пройшло успішно, пацієнт з ішемічною хворобою серця, якому було виконано коронарне шунтування, почувався добре і через 2 тиж його виписали додому, тому ми сподіваємося, що такі операції невдовзі увійдуть у нашу щоденну практику, — переконаний Володимир Гладких.

Оскільки Центр має статус регіонального, всі ургентні втручання для мешканців Вінниці та Вінницької області проводяться безкоштовно, незважаючи на те, що вироби медичного призначення, які застосовуються у таких випадках, є достатньо дороговартісними. Забезпечення на проведення цих втручань заклад отримує з кількох джерел: централізовані надходження з МОЗ, обласного та міського бюджету, а також в рамках проекту Світового банку реконструкції і розвитку.

Що стосується планових втручань (коронографія з подальшим стентуванням), то згідно з програмою Світового банку, їх безкоштовно проводять мешканцям Вінниці та Вінницької області за квотами. Квоти поділено між районами міста і області відповідно до реєстру пацієнтів з ішемічною хворобою серця, сформованого сімейними лікарями. Відтак, на сьогодні у цьому переліку зареєстровано близько 3200 осіб. З березня клініка почала проводити квотні безкоштовні планові коронарографії та стентування. На сьогодні з 200 квотних наборів для коронарографій використано вже 140 та проведено 30 стентувань.

Новій клініці — бути!

За словами Володимира Гладких, перспектива Центру — у «великій кардіохірургії». Так серед фахівців прийнято називати операції на відкритому серці.

Зведення і оснащення нового кардіохірургічного центру дозволить мріям вінницьких фахівців втілитися у життя. Вже виділено земельну ділянку і проект потужної семиповерхової клініки проходить всі необхідні узгодження. Для того, аби новий центр максимально відповідав вимогам кардіохірургів, вони їздили переймати досвід до своїх австрійських колег. Початок будівельних робіт заплановано на кінець року. Обладнаний за останнім словом науки і техніки (три ангіографи, гібридна операційна для операцій на відкритому серці, КТ, МРТ, власна лабораторія), у перспективі це має бути один із найсучасніших і найбільших (16 тис. м2) кардіологічних центрів в Україні.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #9′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ