Статті

Bionorica: шлях до успіху

10/10/2019

На церемонії нагородження переможців ювілейного ХХ конкурсу професіоналів фармацевтичної галузі України «ПАНАЦЕЯ» в номінації «Проєкт року» приз отримала компанія «Біонорика» за реалізацію проєкту «Фітотека® — експерт з фітотерапії». Проєкт спрямований на привертання уваги споживача до якісних лікарських засобів на рослинній основі та формування культури лікування безрецептурними препаратами. Розповідає голова правління компанії «Біонорика» професор Міхаель Попп

Серед рослинних препаратів генериків не буває!

Компанію «Біонорика» було засновано понад 80 років тому. За цей час вона стала одним зі світових лідерів з виробництва лікарських засобів, що виготовляються із рослинної сировини. Так, в світі існує велика кількість синтетичних препаратів для лікування різноманітних захворювань, але разом з тим їх застосування часто спричиняє побічні ефекти, зокрема алергічні реакції. Мета компанії «Біонорика» — зробити медичну допомогу більш природною. Для цього дослідники докладають чимало зусиль, вивчаючи цілющу силу рослин. На сьогодні на кожну лікарську рослину інформацію збирають за 1000 показниками, що дозволяє відбирати найкращі рослини і виготовляти з них якісні, ефективні і безпечні ліки.

Відомо, що на якість рослинного лікарського засобу впливає багато чинників, серед яких основними є властивості ґрунту та погодні умови в тих місцях, де вирощувалась сировина. Важко знайти однорідні ґрунти чи досягти стабільності кліматичних умов, тому і якість рослинної сировини буде коливатися, а разом із нею і ефективність препарату. «Біонорика» роками працювала для того, щоб розробити власний посівний фонд, в якому рослини мають задані якості. Компанії вдалося капіталізувати вирощування рослин, їх вирощують на великих площах в екологічно чистих регіонах.

Життя показало, що недостатньо мати тільки якісну сировину. Чи не найважливішими чинниками є саме виробництво засобу та екстракція продукту. Компанія «Біонорика» розробила унікальну концепцію фітонірингу, яка передбачає не тільки вивчення механізмів дії рослин з допомогою сучасних наукових методів (ФІТО), але й використання інноваційних технологій для виробництва лікарських засобів (інжиніринг). Виробничі потужності компанії мають найсучасніше обладнання і майже повністю автоматизовані. Поняття «Фітонірінг®» стало брендом компанії! А ефективність лікарських засобів підтверджено результатами багатьох клінічних досліджень. Препарати компанії користуються заслуженою увагою фахівців, а такі засоби, як Сінупрет® і Канефрон® Н, включені до протоколів лікування у Німеччині та Польщі.

Фітотека® — експерт з фітотерапії

Компанія «Біонорика» завжди з великою увагою ставилася до потреб лікарів та фармацевтів, спілкуючись з ними на конференціях, проводячи фокус-групи та брейншторми. Ідея нового проєкту виникла під час спілкування з керівниками аптек, які висловили думку, що надзвичайно важливо привернути увагу клієнтів до препаратів на рослинній основі. Диференційований підхід до розвитку аптечного бізнесу наразі є актуальним. У 2011 р. компанія «Біонорика» запропонувала німецькому ринку проєкт «Фітотека®», який передбачає організацію спеціалізованого відділу в аптеці, де споживач купує рослинні лікарські препарати з доведеною ефективністю. Кожен відвідувач, який звернеться за порадою до цього відділу, отримає поглиблену консультацію саме у сфері фітотерапії. Тому в рамках проєкту передбачена програма навчання працівників першого столу «Експерт з фітотерапії».

На першому етапі в Німеччині в проєкті взяли участь 10 аптек, а вже зараз його підтримують у понад 1000 аптечних закладах. В Україні реалізація проєкту Фітотека® почалась на рік пізніше, в 2012 р. Першими його партнерами стали аптечні мережі «Аптека гормональних препаратів» та «Віталюкс». На сьогодні в рамках проєкту відкрито 40 спеціалізованих відділів Фітотека® у 17 аптечних мережах України. Крім того, створено дві навчальні аудиторії Фітотека® Training Room на базі Національного фармацевтичного університету в квітні 2014 р. і в грудні 2017 р. та Фітотека® Training Room в травні 2019 р. на базі Житомирського базового фармацевтичного коледжу. У 2018 р. також з’явилась перша в Європі інтернет-Фітотека® на базі «Аптечної мережі 9-1-1».

Плани на майбутнє

Популярність лікарських засобів на рослинній основі невпинно зростає, тому компанія «Біонорика» працює над розширенням портфоліо та вдосконаленням існуючих препаратів. Так, одним з перспективних напрямків є розробка препаратів на основі канабісу для симптоматичного лікування хронічного болю. Дослідженням канабіноїдів та дронабінолу компанія займається не перший рік. Ще у 2002 р. були перші спроби вийти на німецький ринок. На жаль, перший досвід був не дуже вдалий, але 2017 р. продемонстрував гарні показники. Наразі підписана угода з канадською компанією відомим виробником лікарських засобів на основі канабісу. Ми отримали ексклюзивне право на просування цих препаратів на українському ринку.

“Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ