Статті

Частки металу з голок для тату накопичуються в лімфатичних вузлах

Статті

Частки металу з голок для тату накопичуються в лімфатичних вузлах

28/08/2019

Коли йдеться про татуювання, причиною хвилювань в першу чергу стають стерильність інструментів, якість чорнил. Але виявилося, що джерелом проблем також можуть бути тату-голки. З’ясувалося*, що коли ви робите татуювання, то вашими судинами потім мандрують не тільки чорнила, а й металеві наночастинки, що «злущуються» з голки в процесі нанесення тату

Що відбувається з чорнилами, які потрапляють в шкіру людини під час татуювання? Великі чорнильні частки, як і очікувалося, надто великі для руйнування імунною системою, тому залишаються там, де їх залишив майстер з татуажу. Що стосується дрібних частинок (їх відносно небагато), то вони проникають у кровоносну та лімфатичну системи та самостійно, або в макрофагах мандрують у лімфатичні вузли, де й накопичуються. В деяких випадках це може викликати збільшення та ущільнення лімфовузла, яке за симптомами схоже на лімфому.

Також відомо, що татуювання спричиняє в деяких людей алергічні реакції. При пошуку алергенів підозри впали на нікель, хром та залізо, адже в лімфовузлах, поряд з частинками чорнил, знаходили й наночастики цих металів, які нерідко (особливо нікель) є причиною розвитку алергічного контактного дерматиту. Вчені проаналізували десятки різних чорнил для тату у пошуках наночастинок цих металів, але всі пошуки були марними. Тоді вони вирішили дослідити, як поводяться голки, які використовуються під час татуювання. Із використанням методів нанорентгенівських флуоресценції та адсорбції дослідники з’ясували, що одним із факторів, які створюють проблему, є двоокис титану – білий пігмент, який часто додають до чорнил для тату. При нанесенні таких чорнил на шкіру двоокис титану працює як абразив – шліфує голку, «зшкрябуючи» з поверхні металевої голки частинки металу. Такого не відбувається при застосуванні м’якіших карбонових чорнил.

subscribe

Вчені також дослідили голки за допомогою електронного мікроскопа: три  – до застосування, три – після татуювання карбоновими чорнилами, три – після татуювання чорнилами, що містили двоокис титану. Отримані дані підтвердили, що проблемою є саме «злущування» частинок металу голки при застосуванні певних типів чорнил.

Поки не відомо, чи матимуть ці відкриття якісь практичні наслідки, але дослідники планують детальніше зайнятися зв’язком наночастинок металів  із побічними ефектами татуювання.

Читайте також: Татуаж: давайте взвесим ‘за’ и ‘против’

* Schreiver I, Hesse B, Seim C et al. Distribution of nickel and chromium containing particles from tattoo needle wear in humans and its possible impact on allergic reactions. Particle and Fibre Toxicology, 2019, 16(33). https://doi.org/10.1186/s12989-019-0317-1

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ