Статті

Чому важливо контролювати свій артеріальний тиск

28/05/2019

Партнер рубрики «Артеріальна гіпертензія» –
компанія Санофі в Україні

Чомусь люди піклуються про речі краще, ніж про себе. Всі знають: якщо не робити технічний огляд автомобіля, то його несправності можуть призвести до катастрофи або дуже дорогого ремонту. Але не всі розуміють, що людський організм так само потребує уваги, що проблема зі здоров’ям, виявлена та cвоєчасно скоригована, може попередити тяжкі, часом фатальні наслідки в майбутньому. Чомусь людям властиво сподіватися, що організм «розбереться самостійно» і «якщо на хворобах не зациклюватися, вони минуть швидше». Сучасна доказова медицина наполягає на протилежному: попередити хворобу завжди легше, ніж лікувати, а своєчасна діагностика та корекція певних розладів буквально рятують життя.

Є проблема, на яку повинна звернути увагу буквально кожна людина, навіть молода та клінічно здорова: це артеріальний тиск, рівень якого потрібно регулярно вимірювати та контролювати. Чому це так важливо?

Підвищений рівень артеріального тиску – дуже поширена проблема. На стійке підвищення рівня артеріального тиску — артеріальну гіпертензію — страждає близько 35% населення віком старше 25 років, яке живе у розвинутих країнах, та більше 40% — у країнах з низьким доходом. Серед осіб віком старше 60 років поширеність артеріальної гіпертензії перевищує 50% [1]. Тобто ризик виникнення цього захворювання є в кожного, і з віком він зростає. Погіршують ситуацію надмірна маса тіла, куріння, зловживання алкоголем, солоною та жирною їжею, низька фізична активність, хронічний стрес, спадкові чинники [2].

Підвищений рівень артеріального тиску людина може ніяк не відчувати. Недарма цю хворобу називають «безмовним вбивцею». У більшості людей відсутні симптоми артеріальної гіпертензії, вони не відчувають навіть дуже високий тиск. Іноді підвищення артеріального тиску може супроводжуватися головним болем (частіше у потиличній частині голови), запамороченням, дзвоном у вухах, млявістю, болем у ділянці грудної клітки, прискоренням пульсу, носовими кровотечами. Але ці симптоми неспецифічні — вони не обов’язково пов’язані з артеріальною гіпертензією. Тому кожен, незалежно від наявності подібних симптомів, повинен регулярно вимірювати рівень артеріального тиску.

Стійке підвищення рівня артеріального тиску призводить до ускладнень, які загрожують життю. Артеріальна гіпертензія впливає на так звані органи-мішені — головний мозок, серце, кровоносні судини, очне дно, нирки. Зміни в цих органах відбуваються поступово: спочатку ніяк не проявляються, і їх можна виявити лише за допомогою спеціальних досліджень, але якщо хвороба прогресує, вони можуть спричинити тяжкі хвороби. Артеріальна гіпертензія є одним з основних чинників розвитку серцевої недостатності, інфаркту міокарда, транзиторних ішемічних атак, інсульту, судинної деменції, розшарування аорти,оклюзивних уражень периферичних артерій, ретинопатії із значним погіршенням зору, порушення функції нирок. Чим вищий рівень АТ, тим вищий ризик передчасної смерті [2].

Отже, вчасне виявлення артеріальної гіпертензії — найважливіший крок, який допоможе тримати недугу під контролем та попередити небезпечні ускладнення.

Показники рівня артеріального тиску [2]:

Оптимальний артеріальний тиск  <120/<80 мм рт. ст.

Нормальний артеріальний тиск — 120–129/<80–84 мм рт. ст.

Високий нормальний артеріальний тиск — 130–139/85–89 мм рт. ст.

Артеріальна гіпертензія ≥140/≥90 мм рт. ст.

Діагноз артеріальної гіпертензії встановлюють, якщо підвищення рівня артеріального тиску ≥140/90 мм рт. ст. є стабільним, тобто підтверджується за результатами повторних вимірювань (не менш ніж 2–3 рази у різні дні протягом 4 тижнів).

Вимірювання рівня артеріального тиску можна проводити на прийомі у сімейного лікаря (терапевта). Також безкоштовно виміряти тиск пропонує більшість аптечних закладів. При встановленому діагнозі артеріальної гіпертензії бажано мати власний тонометр для самостійного контролю рівня артеріального тиску.

Правила вимірювання артеріального тиску:

  • Вимірювати рівень артеріального тиску потрібно в стані фізичного та емоційного спокою, щонайменше через 30 хв після фізичних навантажень, їди, куріння, вживання кави, міцного чаю. Повний сечовий міхур може підвищити рівень тиску на 10 мм рт. ст.
  • Під час вимірювання рівня артеріального тиску не слід рухатися або розмовляти.
  • Вимірювати рівень артеріального тиску належить сидячи у зручному положенні. Рука має лежати на столі на рівні серця. Манжету накладають на плече так, щоб її нижній край був на 2 см вище від ліктьового згину.
  • Рівень артеріального тиску вимірюють двічі поспіль з інтервалом 3–5 хв. Якщо різниця в значеннях істотна (більше 10 мм рт. ст.), слід виміряти тиск втретє.
  • Результати вимірювання доцільно фіксувати у щоденнику, який під час консультації показати лікарю.

Стабільне підвищення рівня артеріального тиску ≥130/≥85 мм рт. ст. обов’язково потребує консультації з лікарем, який, оцінивши чинники серцево-судинного ризику та супутні захворювання, порекомендує модифікацію дієти і способу життя, а також за необхідності призначить медикаментозну терапію [2].

Нагадаємо, що завдяки урядовій програмі «Доступні ліки» великий перелік лікарських засобів для лікування артеріальної гіпертензії доступний жителям України безкоштовно або з невеликою доплатою. Ліки, що беруть участь у програмі, можна отримати за рецептом лікаря.


  1. Глобальное резюме по гипертонии // Всемирная организация здравоохранения, 2013 г.
  2. Артеріальна гіпертензія. Оновлена та адаптована клінічна настанова, заснована на доказах // Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 24 травня 2012 року № 384.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ