Статті

Чортківський державний медичний коледж: ми творимо майбутнє фармації

25/04/2016

Гортаючи cторінки історії

У 2016 р. Чортківський державний медичний коледж відзначає 70 років з часу свого заснування. Для історії — це мить, а для колективу коледжу і його випускників — це частина життя, реальність людських доль, радощі і печалі, успіхи, досягнення і невдачі, традиції і новації, які диктує швидкоплинний час. Напередодні визначної дати хочеться по-справжньому, глибинно осмислити, що зроблено, підвести підсумки, висвітлити маловідомі цифри, факти і подробиці

Цікаві факти з історії коледжу

28 вересня 1946 р. Чортківська школа медичних сестер прийняла перших 36 учнів. Протягом декількох років кількість студентів зростала і з 1952 р. медичне училище готувало вже спеціалістів трьох професій: медична сестра, фельдшер, акушерка. На початку 90-х років минулого століття зміни в структурі закладів охорони здоров’я та децентралізація медикаментозного забезпечення населення спонукали готувати спеціалістів для практичної медицини. Завдяки наполегливості, творчому підходу та вмінню прогнозувати наш директор, Любомир Білик, канд. мед. наук, заслужений лікар України, започаткував підготовку студентів за новими спеціальностями: «Стоматологія ортопедична» (1993 р.), відділення післядипломної освіти (1995 р.), у 1999 р. відкрито спеціальність «Фармація», а у 2004 р. — заочну форму навчання. Цьогоріч у лютому відбувся 10-й випуск фармацевтів заочної форми навчання, а у червні випускники денної форми будуть 15-м ювілейним випуском за спеціальністю «Фармація»

Чортківський державний медичний коледж (ЧДМК) на фармацевтичній мапі України

До 1991 р. в Україні молодших спеціалістів за спеціальністю «Фармація» готували чотири медичних та фармацевтичних училища у Харкові, Житомирі, Коломиї та Ялті. Але із збільшенням кількості аптек зросла потреба у спеціалістах із фармацевтичною освітою, особливо фахівців середньої ланки. Навчальні заклади швидко відреагували на запит фармацевтичного ринку. Чортківський державний медичний коледж був одним із перших навчальних закладів, котрий отримав ліцензію на підготовку фармацевтів (1999 р.). Протягом кількох років відновилась підготовка фармацевтів також у медичних училищах Одеси, Черкас, Рівного, Запоріжжя та Кіровограда. Активно відкривалися нові фармацевтичні відділення і в інших медичних училищах та коледжах.

Станом на 1 липня 2015 р. в Україні кількість закладів І–ІІ рівнів акредитації, що мають право здійснювати підготовку Чортківський державний медичний коледж (ЧДМК)молодших спеціалістів за спеціальністю «Фармація», становить 35, два з яких мають статус фармацевтичного коледжу, а шість закладів є філіями ТОВ Медичний коледж «Монада». Таким чином, заклади, які забезпечують фармацевтичну галузь молодшими спеціалістами, працюють майже у кожній області і їхня кількість є достатньою.

Випускники горді, що навчалися в Чортківському державному медичному коледжі (ЧДМК), а коледж гордиться своїми випускниками

У 2002 р. 30 перших молодших спеціалістів поповнили багаточисельну спільноту українських фармацевтів. За 15 років 1431 фармацевт отримав диплом Чортківського державного медичного коледжу за спеціальністю «Фармація», з них 1121 — закінчили денну форму навчання і 310 — заочну.

Зазначимо, із загальної кількості випускників лише 10% становлять юнаки, що загалом характерно для сучасної фармацевтичної індустрії. Проте з історії фармації відомо, що першими аптекарями були виключно чоловіки. І тільки у 1885 р. Фармацевтична рада визнала право жінок на отримання фармацевтичної освіти.

Проаналізувавши географію проживання наших випускників, ми встановили, що за час існування спеціальності фах фармацевта отримали студенти з 12 областей України. Більшість з них повернулися після закінчення коледжу працювати на батьківщину.

Переважна більшість випускників-фармацевтів ЧДМК здобувають або здобули освіту у вишах вищого рівня акредитації, працюють провізорами, завідувачами аптек, створили власний аптечний бізнес

Валову частку, зрозуміло, становлять випускники Тернопільської області, на другому місці — Хмельницька, потім — Івано-Франківська та Львівська. Навчались у нас також студенти з Рівненської, Чернівецької, Волинської та Київської областей. Незважаючи на територіальну віддаленість, перевагу в навчанні в нашому закладі надали колишні студенти із Закарпатської, Черкаської, Полтавської областей та АР Крим.

Провівши аналіз випускників денної форми навчання, які проживають у Тернопільській області, ми отримали такі результати: 297 студентів були жителями районних центрів, з них — 140 чортківчан і 44 тернополян. Хочемо зауважити, що більшість наших випускників (593) є вихідцями із сільської місцевості, що становить 67%.

Чортківський державний медичний коледж (ЧДМК)Від кваліфікації та знань наших випускників залежить здоров’я нації

Переважна більшість випускників-фармацевтів ЧДМК здобувають або здобули освіту у вишах вищого рівня акредитації, працюють провізорами, завідувачами аптек, створили власний аптечний бізнес. Частина повернулася в рідну Alma mater уже в статусі викладачів, щоб передавати свої знання, вміння і любов до рідного закладу новим поколінням студентів. Наші випускники є медичними представниками провідних фармацевтичних компаній, працюють на фармацевтичних фабриках і заводах. Випускники, які зупинилися на рівні молодшого спеціаліста, періодично повертаються в коледж для підвищення кваліфікації.

Хочеться відзначити, що за короткий час існування в коледжі спеціальності «Фармації» уже сформувалося декілька родинних династій: Наталія Вєтка, випускниця 2007 р. заочної форми навчання, і її дочка — Ірина (навчається на першому курсі за спеціальністю «Фармація»); Галина Пасечко, випускниця 2007 р. заочної форми навчання, і син Володимир (закінчив коледж у 2015 р.); Вікторія Якушевська, випускниця 2011 р. заочної форми навчання, і її обидві дочки — Ірина та Валерія — випускниці відповідно 2011 та 2015 рр.

На завершення хочеться сказати, що незважаючи на те, що заклади, які здійснюють підготовку фармацевтів, сьогодні працюють майже у кожній області, наші випускники відрізняються високим рівнем підготовки і протягом багатьох років підтримують високий рейтинг навчального закладу. Горде звання випускника Чортківського державного медичного коледжу фармацевти несуть скрізь усе життя.

О.В. Михайлюк, голова циклової комісії викладачів фармацевтичних дисциплін,

Н.І. Данилишин, викладач фармацевтичних дисциплін,

Чортківський державний медичний коледж

subscribe

“Фармацевт Практик” #4′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ