Статті

Чи безпечний молочний жир для серця та судин?

17/07/2018

В США опублікували* результати дослідження, яке тривало 22 роки та показало, що вживання молочних жирів не асоційоване з підвищенням загального ризику смерті або ризиком серцево-судинної смерті. Рівень вживання жирних молочних продуктів оцінювали через вміст в крові певних жирних кислот

В дослідженні взяли участь 2907 осіб у віці старше 65 років. На початок дослідження жоден з них не страждав на хвороби серця та судин. За учасниками спостерігали протягом 22 років. За цей час 2428 з них померло, зокрема 833 від серцево-судинних захворювань, 1595 від інших причин. 1301 учасник дослідження переніс інфаркт або інсульт.

subscribe

На початку дослідження, а потім через 6 та 13 років всі учасники здавали кров для аналізу концентрації трьох жирних кислот – маркерів споживання молочного жиру – пентадеканової, маргаринової та транс-пальмітолеїнової кислоти. При співставленні даних аналізів із захворюваністю та причинами смерті пацієнтів, вчені виявили, що цільне молоко та продукти з нього не підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а деякі молочні фосфоліпіди здатні навіть знизити його. Так, високий рівень маргаринової кислоти асоційований зі зниженим ризиком смерті від серцево-судинних хвороб.

Вчені також вказують, що користь знежирених молочних продуктів перебільшена: в них часто додають цукор і при цьому в них недостатньо корисних речовин, наприклад, вітаміну А.

Про взаємодію молочних продуктів із ліками читайте: Пять серьезных взаимодействий пищи и лекарств

* Marcia C de Oliveira Otto,  Rozenn N Lemaitre,  Xiaoling Song,  Irena B King et al. Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the Cardiovascular Health Study // The American Journal of Clinical Nutrition, Published: 11 July 2018, nqy117. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy117

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ