Статті

Догляд та омолодження шкіри навколо очей

02/04/2020

Світлана Климишина, канд. фарм. наук, старший викладач кафедри організації і економіки фармації технології ліків та фармакоекономіки ЛНМУ ім. Данила Галицького

Про що розкаже «дзеркало душі»

Відомо, що перші вікові ознаки старіння шкіри виникають навколо очей, тому варто завчасно попередити цей процес. Якщо вже з’явилися «гусячі лапки», темні кола під очима, заломи, зморшки і набряки, то розпочинайте інтенсивно доглядати за шкірою. Перелічені проблеми шкіри зазвичай є наслідками впливу шкідливих чинників довкілля (сонця, вітру, забруднення пилом, вихлопних газів, випаровувань під час приготування їжі, перенапруження за комп’ютером, телевізором тощо).

Світлана Климишина

Світлана Климишина

Найбільш жінок турбують темні кола та «мішки» під очима. Для того, аби правильно боротися з наслідками, треба знати причини виникнення недоліків. Отже, основна причина темних кіл (крім генетичної) — порушення венозного відтоку. Якщо уповільнюється швидкість руху темної венозної крові судинами, то це дуже помітно через тонку шкіру. Темний пігмент венозної крові має здатність накопичуватися у судинах сполучної тканини, і шкіра набуває характерного відтінку — від жовтого аж до фіолетово-коричневого. Вихідна точка кровообігу знаходиться у внутрішньому кутику ока, тому там з’являються темні плями.

«Мішки» і набряки під очима часто асоціюють із захворювання ми серця і нирковою недостатністю. Однак ці внутрішні хвороби з проблемами шкіри навколо очей не пов’язані. «Мішки» під очима пояснюють тим, що з віком каркас сполучної тканини дерми (власне шкіри) розтягується і провисає. Жирові кульки, розташовані між волокнами сполучної тканини, опускаються, об’єднуються у конгломерати і створюють здуття. Такі жирові грудочки і формують так звані мішки.

Набряки над очима — це наслідок поганого лімфатичного обігу навколо очей. Вдень система лімфатичного обігу постійно «прокачується» завдяки кліпанню повік, тобто забезпечується нормальний лімфовідтік. Вночі, коли очі заплющені декілька годин, повіки перебувають без руху, процес уповільнюється (накопичуються вода, токсини, алкоголь). Шкіра над очима розтягується і з’являються набряки.

Ще один негативний чинник — вік. З часом порушується структура і без того нещільної тканини: колагенові волокна ущільнюються, збиваються і припиняють виконувати свою функцію каркаса, а розтягнувшись вперше, він більше не повертається у вихідне положення. Ось чому перші зморшки з’являються саме навколо очей.

Читайте також: Старінню шкіри можна запобігти

Негайно припиніть це робити!

Насамперед давайте з’ясуємо, чого не треба робити, аби не зашкодити ніжній шкірі навколо повік ще більше.

  • Змивати макіяж милом або гелем для душу, бо так ви ризикуєте зробити свою шкіру навколо очей сухою і чутливою.
  • Користуватися декоративною косметикою поганої якості: підозріло дешевою, виготовленою невідомими виробниками і тим більше протермінованою.
  • Використовувати косметику, що не призначена для зони повік, адже ефект може бути не зовсім приємним (від легкого подразнення до сильної алергії).
  • Лягати спати з товстим шаром крему або маски на обличчі, бо вранці можете прокинутися з набряками під очима.
  • Кривлятися — від частих гримас виникають додаткові зморшки (це не означає, що треба перестати усміхатися, просто не варто «експлуатувати» свої мімічні зморшки без причини).
  • Терти очі і наносити засоби під очі від внутрішнього кутика до зовнішнього, оскільки ця звичка зумовлює розтягування шкіри і додаткові зморшки.

Догляд за шкірою навколо очей: 4 цінні поради

А тепер уточнимо, що треба робити для збереження краси і здоров’я шкіри навколо очей.

  • Знімати макіяж тільки спеціальним засобом, що враховує чутливість шкіри, відповідає рН слізної рідини та рекомендований не тільки дерматологами, але й офтальмологами.
  • Постійно доглядати за шкірою навколо очей за допомогою спеціальних засобів, що пом’якшують і зволожують її.
  • Підбирати та використовувати косметику для повік, враховуючи стан шкіри. Наприклад, за наявності набряків мінімізувати використання активних ліфтинг-кремів та сироваток, оскільки, створюючи плівку, вони можуть посилити набряк. Не захоплюватися гелями, якщо шкіра суха, щоб у ділянці повік не відчувати дискомфорту.
  • Крем для повік наносити у невеликій кількості дуже обережно, легкими делікатними рухами: під бровою — від внутрішнього кутика до зовнішнього, а на нижню повіку — від зовнішнього кутика до внутрішнього.

Вода, олійки і масажДогляд та омолодження шкіри навколо очей

Засоби догляду за шкірою навколо очей повинні виконувати такі завдання:

  • покращувати локальну (місцеву) мікроциркуляцію;
  • посилювати венозний і лімфатичний відтік;
  • насичувати тканини киснем у поєднанні з комплексом дієвих речовин;
  • усувати усі проблеми навколо очей.

Процес регенерації клітин припадає на нічний період, тому епідерміс автоматично омолоджує себе саме під час сну. При нестачі відпочинку проявляються ознаки вікових змін — темні кола та «мішки» під очима, зморшки стають більш вираженими.

«Сон краси» — це не просто гарний вислів, а дійсно ключ до подовження молодості. Повноцінний нічний відпочинок відновлює природний баланс епідермального шару та підвищує ефективність косметичних засобів.

Антивікові креми, призначені для догляду за шкірою навколо очей, вирізняються легкою консистенцією, завдяки якій легко наносяться і всмоктуються. Зазвичай вони позбавлені ароматів, які можуть зумовити підвищену чутливість (сенсибілізацію) клітин шкірного покриву.

Зазвичай ключовими компонентами продуктів з ефектом омолодження є ретинол, гіалуронова кислота, вітаміни та рослинні екстракти, які забезпечують тривале зволоження епідермального шару, стимулюють синтез колагену й еластину, розгладжують зморшки, зменшують набряки й освітлюють темні кола.

Читайте також: Запальні захворювання повік, або Бережи очі змолоду

Вибираючи крем, потрібно керуватися насамперед потребами своєї шкіри. Якщо у вас схильність до утворення набряків, то окрім антивікових інгредієнтів, шукайте продукти з вітаміном К. До складу зволожувальних косметичних препаратів повинні обов’язково входити гіалуронова кислота, екстракт алое, витяжки з рослин, гліцерин. Кофеїн, екстракт волошки і арніки зменшують набряки повік і усувають темні кола.

Не нехтуйте застосуванням народних методів, спрямованих на омолодження шкіри навколо очей. Такі процедури не менш ефективні, ніж застосування дорогої косметичної продукції.

Догляд та омолодження шкіри навколо очейА ось рецепт перевіреного і доступного «Тонера для очей», який можна приготувати навіть в домашніх умовах. Заваріть 1 ч. л. листового зеленого чаю і 1 ч. л. м’яти в склянці мінеральної води. Додайте до отриманого настою 1 ч. л. огіркового соку і процідіть. Засіб чудово тонізує епідерміс, розгладжує дрібні зморшки і усуває втому очей.

Маски є одним з основних домашніх методів догляду за шкірою навколо очей, які забезпечують омолоджувальний і антивіковий ефект. Оскільки шкіра навколо очей схильна до підвищеної сухості і стоншення, то інгредієнти застосовують тільки живильні та зволожувальні. Завдяки великій кількості вітамінів і зволожувальних речовин банани є відмінним природним і доступним засобом з ефектом омолодження.

Бананова крем-маска. До пюре з невеликого шматочка стиглого банана додайте ½ ч. л. вершків та стільки ж меду. Добре розмішайте, нанесіть на шкіру і залиште на 15–20 хв. Процедура сприяє зменшенню набряклості і розгладжуванню зморшок, а також повертає пружність епідермісу.

Кокосова олія. Одна з ефективних базових олій, використання якої сприяє зменшенню зморшок навколо очей і уповільненню старіння шкірного покриву завдяки високому вмісту антиоксидантів і насичених жирів. Вже через кілька днів регулярного застосування ви побачите, як шкіра стає більш гладкою і оновленою. Кілька крапель олії нанесіть ніжними масажними рухами на ніч.

Домашній олійковий бальзам з комбінації ефірних олій, що сприяють омолодженню і зволоженню. Змішайте в однаковій кількості базові олії: какао, манго, жожоба, мигдальну або оливкову і додайте кілька крапель олійного екстракту алое. Олії какао і манго потрібно розм’якшити на паровій бані. Зберігайте бальзам в чистому закритому посуді. Використовуйте його вранці та ввечері, втираючи в очищену шкіру легкими рухами. Процедура допомагає зменшити зморшки під очима і уповільнити їхнє утворення.

Читайте також: Як відрізнити якісні ефірні олії та чим небезпечний фальсифікат?

Вода і харчування. Адекватне вживання води та споживання великої кількості овочів і фруктів допомагає зберегти еластичність епідермального шару і перешкоджає утворенню передчасних зморшок.

Масаж. Щодня по 1–2 хв ніжно масажуйте пучками пальців шкіру навколо очей кокосовою олією або олією вітамінів А і Е (аевіт). Можна чергувати компоненти або комбінувати їх. Такий масаж зміцнює і відновлює шкірний покрив, покращує мікроциркуляцію тканин, підвищує оксигенацію і живлення. Масаж проводять легкими рухами, починаючи від зовнішніх куточків нижньої повіки по дузі у напрямку до скронь і в зворотний бік. Потім легко постукайте подушечками зігнутих пальців, щоб олія увібралася в шкіру.

subscribe

Крижана терапія. Протирання шкіри навколо очей кубиками льоду із замороженими відварами рослин підсилює мікроциркуляцію крові навколо очей, тонізує, повертає пружність. Особливо добре діє процедура вранці після сну і ефективна навіть для в’янучої шкіри. Протирають, поки епідерміс не стане злегка рожевим, приблизно 20 с, оскільки його переохолодження допускати небажано. Готуйте косметичний лід на основі мінеральної або талої води. Рекомендовані трав’яні відвари для заморожування: зелений чай, волошка, лаванда, комбінація з кропиви і липи, рожева вода з пелюсток троянд.

Фото в тексті: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #3′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ