Статті

Досвід і перспективи міжнародної наукової співпраці в сфері фармакоекономіки

29/03/2016

До основних завдань наукової співпраці належать підтримка інтеграції наукової сфери України в європейський дослідницький простір та активізація взаємовигідного науково-технічного й інноваційного співробітництва з ЄС через участь у рамкових програмах ЄС, забезпечення інформаційної та консультаційної підтримки українських наукових організацій у проектах програми «Горизонт 2020», яка торік була підписана Україною

Ольга ЗаліськаЗа словами проф. Ольги Заліської, завідувача кафедри організації та економіки фармації,
технології ліків та фармакоекономіки ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького, голови Українського центру фармакоекономічних досліджень ISPOR, у сучасних умовах важливими є пошук та створення нових академічних можливостей для додаткового наукового зростання студентів, слухачів і викладачів, підвищення внутрішніх наукових та освітніх стандартів, сприяння поширенню позитивного іміджу України як перспективної академічної спільноти у світі.

Захист дисертації — за кордоном

Вагомим результатом активної європейської академічної діяльності є продовження наукових досліджень та отримання відповідних наукових ступенів. Так, 18 вересня 2015 р. (саме у День фармацевтичного працівника в Україні) в Університеті ім. Еразма Роттердамського (Роттердам, Нідерланди) відбувся офіційний захист докторської дисертації канд. фарм. наук Олени Мендрік, здобувача кафедри організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького та Університету ім. Еразма Роттердамського (Нідерланди), на тему «Можливість використання результатів економічних оцінок в охороні здоров’я для впровадження в Україні та інших країнах Центральної та Східної Європи».

З 2011 р. киянка Олена Мендрік активно та сумлінно опрацьовувала методичні підходи до фармакоекономічного аналізу лікарських засобів, які використовуються при хронічних онкогематологічних захворюваннях. За період проведення дисертаційних досліджень вона представляла результати своєї роботи на світових та європейських конгресах Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень ISPOR у США, Іспанії та Ірландії.

Олена Мендрік у 2013 р. у спецраді ЛНМУ ім. Данила Галицького достроково захистила кандидатську дисертацію на тему «Фармакоекономічні дослідження лікарських засобів, які використовуються в онкогематології» (науковий керівник — проф. О. Заліська). Вона продовжувала свої дослідження та опублікувала 7 статей у високоцитованих медичних журналах з фармакоекономіки та економіки охорони здоров’я у співпраці з проф. Г. Северенсом (Роттердамський університет) та проф. О. Заліською.

Цікаво, що офіційна процедура захисту наукової праці в європейському університеті суттєво відрізняється за вимогами від української: захист триває 60 хв, з яких 12 хв надається для доповіді основних результатів, далі — відповіді на запитання голови засідання, декана, проф. Вернера Брувера, та 7 опонентів — професорів з різних університетів Європи, зокрема, Маастрихта, Будапешта, Відня. Олена Мендрік продемонструвала глибокі знання з економічних оцінок медичних технологій, навичок фармакоекономічного аналізу ЛЗ та одноголосно отримала науковий ступінь доктора наук.

Українці та світові форуми

Поштовх до розвитку спільних наукових досліджень дає можливість брати участь українським науковцям у міжнародних конференціях та європейських конгресах. Системний досвід такої співпраці кафедри з Міжнародним товариством фармакоекономічних досліджень триває від 2001 р.

На сучасному етапі Міжнародне товариство фармакоекономічних досліджень ISPOR є провідною конференціянауково-освітньою світовою організацією з економіки охорони здоров’я і результатів досліджень та їхнього використання для прийняття управлінських рішень з метою покращання стану здоров’я населення країн світу. На запрошення оргкомітету ISPOR у його форумах систематично беруть участь представники Українського центру Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень (UСPOR), що діє в ЛНМУ ім. Данила Галицького на кафедрі організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО, та Українського відділу студентів і молодих науковців для представлення результатів фармакоекономічних досліджень, які проводяться в системі охорони здоров’я. Це науковці з Києва, Львова, Тернополя, Харкова.

До прикладу, в ювілейній, 20-й Світовій зустрічі (червень 2015 р., Філадельфія) брали участь 3700 представників, які виголосили 1750 доповідей під гаслом: «Інтеграція великих баз даних та даних про пацієнта і показників витрати-ефективність у клінічній практиці: обіцянки і перспективи». Уперше в рамках зустрічі ISPOR такого рівня було проведено спеціальний форум Українського центру (UСPOR) та Студентського відділу на тему «Розвиток методів НТА та їх впровадження у систему відшкодування ліків та підготовку спеціалістів в Україні». На цій зустрічі була схвалена Концепція місії ISPOR, яка містить п’ять ключових елементів: наукова і дослідницька досконалість, активна робота членів ISPOR, навчання та тренінги, комунікації та співробітництво учасників ISPOR, забезпечення цінності для належної організації прийняття рішень в системі охорони здоров’я.

7–11 листопада 2015 р. у Мілані (Італія) відбувся 18-й Європейський конгрес ISPOR на тему «Як впливати на прийняття рішень у системі охорони здоров’я, використовуючи наявні дані результатів досліджень (наслідків лікування) та ліквідуючи деякі прогалини у цих показниках?». Учасниками конгресу зареєструвалися близько 5 тис. науковців з усіх країн Європи, США, Південної Америки, Азії. Доповіді українських спікерів були відібрані європейськими рецензентами і включені у програму стендових презентацій форуму. Науковці успішно представили свої напрацювання та отримали цінні поради від європейських фахівців про перспективи досліджень. Під час 18-го Євроконгресу ISPOR проф. О. Заліська, асист. Н. Максимович і асист., канд. фарм. наук В. Толубаєв пройшли курси стажування з фармакоекономічного аналізу ліків, НТА оцінки технологій здоров’я, про що отримали відповідні сертифікати.

У програму 18-го Європейського конгресу ISPOR було включено спеціальний форум Українського центру (UСPOR) та Студентського відділу ISPOR на тему «Діяльність Українського центру фармакоекономічних досліджень та напрями впровадження НТА в охорону здоров’я та освітні програми для фахівців в Україні».

Проф. Ольга Заліська виступила модератором спеціального форуму центральних та східноєвропейських країн на тему: «Доступ на ринок нових лікарських засобів у країнах Центральної та Східної Європи: практичні рекомендації для успішної реімбурсації ліків», на якому доповідачі зі Словаччини, Румунії, Хорватії та РФ поділилися досвідом функціонування системи реєстрації ліків та їх внесення у переліки відшкодування при різних захворюваннях відповідно до чинного законодавства цих держав.

У травні 2015 р. львівські науковці взяли участь у 15-му Міжнародному конгресі Світового товариства з етнофармакології

Плідна співпраця української делегації з міжнародною організацією з фармакоекономічних досліджень ISPOR була підтверджена численними стендовими доповідями. Інтегруючись у європейський економічний простір, українські вчені проводять дослідження з економіки охорони здоров’я та оцінки медичних технологій, які відповідають світовим стандартам та мають наукову і практичну цінність. Львівська наукова школа під керівництвом проф. Ольги Заліської представила сім стендових доповідей, які опубліковані в англомовному журналі Value in Health (IF-3,373).

18-й Європейський конгрес ISPOR забезпечив можливість обміну досвідом та наукового спілкування для 390 студентів з усього світу, в тому числі 7 студентам та молодим вченим з України. Керівники студентської мережі ISPOR та студентський комітет з планування Європейського конгресу провели такі ключові заходи під час роботи форуму: студентське наукове засідання «Роль результатів досліджень, що впливають на прийняття рішень в охороні здоров’я» з усними презентаціями, урочистий прийом та офіційний сніданок керівників студентських відділень та їхніх наукових радників і наставників. Урочистий прийом відвідав Президент ISPOR (на 2015–2016 рр.) проф. Даніель Малон, який підтримав участь студентів у спільних проектах та програмах, що пропонує ISPOR молодим науковцям. Під час урочистого прийому за результатами активності студентів і молодих науковців відбулося вручення суперпризу — 4-ї редакції книги проф. Майкла Драммонда (Йоркський університет, Великобританія) «Методи економічної оцінки програм в охороні здоров’я». Його отримала асистент кафедри Ореста Піняжко.

У травні 2015 р. львівські науковці взяли участь у 15-му Міжнародному конгресі Світового товариства з етнофармакології, який відбувся в Петрі (Йорданія). На запрошення оргкомітету конференції завідувач кафедри організації і економіки фармації та технології ліків ФПДО, проф. Ольга Заліська та асистент кафедри Наталія Максимович представили результати аналізу використання екстемпоральних ліківEtnofarm_conf_students, які виготовляються в аптеках України.

Було досліджено екстемпоральні прописи, які містять рослинні речовини (екстракти, настоянки) та користуються попитом в Україні. Зокрема, зацікавлення викликав пропис свічок на основі екстракту беладонни для лікування геморою, запропонований львівським проф. В. Масляком.

Теми, порушені учасниками конгресу, торкалися різних напрямів досліджень, пов’язаних з етнофармакологією. Серед іншого вони були спрямовані на співпрацю дослідників з усього світу стосовно вивчення лікарських рослин кожної країни, їх порівняння щодо використання в європейських та арабських країнах, виявлення нових біологічно активних речовин у лікарських рослинах, одержання нових речовин та їхнє впровадження у фармацевтичну промисловість.

У рамках конгресу був проведений семінар щодо представлення наукових результатів у публікаціях під керівництвом проф. Майкла Генріча (Центр фармакогнозії та фітотерапії, UCL школи фармації, Університет Лондона, Великобританія). Учасникам семінару надали цінні практичні поради щодо принципів опублікування результатів своєї наукової діяльності у наукових виданнях. Оприлюднення вітчизняних результатів у міжнародних саме англомовних виданнях з належним імпакт-фактором дає можливість репрезентувати власні розробки та шукати партнерів для подальшого розвитку.

Використання накопиченого досвіду і традицій взаємодії з країнами Європи, зокрема Центральної та Східної, є перспективним для спільних досліджень і розробок, розвитку наукової інфраструктури та спільного з цими країнами входження України в європейські науково-технологічні програми.

За матеріалами, наданими кафедрою організації та економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького

“Фармацевт Практик” #3′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ