Лікарські засобиСтатті

Евкаліпт — експерт у лікуванні кашлю

19/09/2018

Евкаліпт — експерт у лікуванні кашлю. Хто знає — той перемагає

Евкаліпт: основний симптом

Кашель посідає одне з перших місць серед симптомів, які змушують звертатися до лікаря. Близько двох сотень вірусів можуть уражати респіраторний тракт людини, провокуючи кашель. Це ознака, якою супроводжуються усі захворювання дихальних шляхів, зокрема, бронхіт, бронхіальна астма і хронічне обструктивне захворювання легень. Залежно від інтенсивності і характеру кашель порушує якість життя людини і знижує її працездатність. Оскільки кашель може тривати від 2 тиж і більше, нам потрібні засоби, які б могли його позбутися.

Лідируючими при кашлі щодо частоти призначень є секретомоторні (такі, що стимулюють відхаркування) і секретолітичні (муколітичні, для розрідження мокротиння) лікарські засоби. Перші з них підвищують фізіологічну активність миготливого епітелію і посилюють мукоциліарний транспорт, чим допомагають просуванню мокротиння від нижніх до верхніх відділів бронхів і його відкашлюванню. Другі — сприяють розрідженню мокротиння, зменшуючи його в’язкість та полегшуючи виведення.

Евкаліпт: секрет цинеолу

Евкаліпт — вічнозелена деревоподібна рослина родини миртових. Препарати з листя евкаліпта мають багатовікову історію ефективного застосування в різних країнах світу. До прикладу, на фармацевтичному ринку Німеччини лікарські засоби на основі евкаліпта користуються довірою лікарів і пацієнтів вже понад 20 років. Так, згідно з результатами досліджень, які проводилися в 2007 р., за останні шість років 43,9% німецьких дітей приймали препарати на основі евкаліпта. Ці дані підтвердили традицію використання евкаліпта в країнах ЄС саме як лікарського засобу.

Найціннішою складовою листя евкаліпта вважається цинеол, якому притаманна потужна протизапальна дія, порівняна з такою преднізолону. Науково доведено, що цинеол розріджує в’язке мокротиння і допомагає його виведенню (як свідчить медична практика, чим слиз густіший, тим важче його позбутися, навіть на початкових етапах захворювання). Окрім того, проявляючи муколітичну активність, цинеол зменшує утворення надлишкової кількості слизу в бронхах.

І, що важливо, цинеол зменшує вираженість бронхоспазму. Як відомо, при спазмі бронхів в тканини надходить недостатня кількість кисню, відтак, відбувається перенасичення організму вуглекислотою, що, своєю чергою, спричиняє відчуття задухи, дихання стає важким, а видих супроводжується задишкою.

Лікарський засіб на основі цинеолу зменшує кашель вже за 4 дні застосування.

Соледум форте

Інформація для медичних та фармацевтичних працівників. Має протипоказання.
Перед застосуванням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та ознайомтесь з інструкцією.

Р.П. №UA/15105/01/01. Виробник: Клостерфрау Берлін ГмбХ, Німеччина.

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ