Статті

Фальсифіковані ліки в Україні: проблеми і шляхи вирішення

24/10/2016

Своїми думками ділиться Сергій Лебедь, начальник Держлікслужби у Рівненській області

(Закінчення. Початок у журналі «Фармацевт Практик, № 9)

— Як вплинула на обіг фальсифікованих ліків невизначена ситуація із Держлікслужбою впродовж останніх кількох років? Чи збільшилася кількість фальсифікату з цієї причини?

Сергій Лебедь

Сергій Лебедь

С. Лебедь: Звичайно, що вплинула негативно. Про збільшення кількості випадків підпільного виробництва я вже розповідав. Крім того, постійні реорганізації Держлікслужби, а таких на моїй пам’яті з 2008 р. було вже п’ять, постійне скорочення персоналу, недостатність фінансування, мораторій на перевірки не додають впевненості працівникам Держлікслужби, переважна більшість яких — це висококваліфіковані підготовлені фахівці з контролю якості ліків, впевнені у правильності своїх дій. Проте незатребуваність проведеної роботи, належної оцінки вжитих заходів щодо недопущення до споживачів фальсифікованої продукції з боку держави не мотивують виконувати свою роботу ще краще. Але будемо сподіватися, що інтереси споживачів, тобто турбота про здоров’я та життя людей, все-таки стануть пріоритетом національної політики, і ресурси та повноваження на проведення такої необхідної роботи будуть спрямовані для їхнього застосування за призначенням.

— Що потрібно зробити, аби ліквідувати проблему фальсифікованих ліків в Україні?

С. Лебедь: На мою думку, необхідно:

1. Територіальним органам Держлікслужби закупити портативні міні-лабораторії або портативні спектрофотометри з можливістю виконання експрес-аналізів ліків безпосередньо в аптеці.

Зокрема, Американська компанія Stratio розробила мобільний спектрометр LinkSquare. Розробники позиціонують гаджет як пристрій для визначення складу різноманітних матеріалів, виявлення неякісних продуктів харчування або підроблених лікарських засобів. LinkSquare — це інфрачервоний спектрометр, який підключається до мобільного телефону та порівнює результати аналізу зразка із записами, що є в базі. Представники компанії продемонстрували здатність приладу відрізнити справжню таблетку віагри від підробленої. Також, за словами спеціалістів Stratio, вони працюють і над аналізом інших препаратів.

У майбутньому компанія планує випустити комплект засобів для розробників сторонніх програм, що працюють зі спектрометром, а найближчим часом Stratio запустить у продаж першу партію LinkSquare. Попередньо озвучена ціна приладу складає 199 доларів США.

У Росії у працівників органів контролю є пересувні міні-експрес-лабораторії, які розміщені в автомобілях, і можуть за день відвідати декілька аптек та провести експрес-дослідження одразу на місці без розкриття упаковок лікарських засобів.

2. Залучити до виявлення фальсифікованих ліків медичних представників компаній — виробників лікарських засобів як вітчизняних, так і зарубіжних, які щодня відвідують аптечні та лікувальні заклади, якнайкраще знають нюанси упаковки та маркування своєї продукції і змогли б першими розпізнати фальсифікат та екстрено повідомити про це контролюючі органи.

3. Надати право контролюючим органам при отриманні інформації про найменший сумнів щодо якості ліків здійснювати закупівлі лікарських засобів в аптеках без проведення окремих перевірок та подальшого виконання лабораторних досліджень вилучених ліків. І тільки у разі лабораторного підтвердження фальсифікації препаратів здійснювати детальну перевірку аптечного закладу та з’ясовувати шляхи надходження підроблених ліків у мережу. Для цього потрібні зміни в законодавстві та виділення значних коштів на закупівлю сумнівних ліків.

4. Усі причетні служби (МВС, СБУ, Держлікслужба) мають долучитись до акцій Інтерполу «Pangea» та «Storm», які він періодично проводить у більшості країн світу.

subscribe

— Поінформованість провізорів і фармацевтів, обізнаність щодо проблеми фальсифікату — це важливо?

С. Лебедь: Надзвичайно важливо. Переважна більшість лікарських засобів потрапляє до споживачів з рук фармацевта чи провізора, тому знання проблем фальсифікації ліків, вміння розпізнавати їхні ознаки, а також усвідомлення своєї відповідальності за їх недопущення до пацієнтів на сьогодні відіграють надзвичайно важливу роль у роботі фахівців фармацевтичної галузі. Спеціалісти Держлікслужби у Рівненській області розробили низку заходів для донесення до аптечних працівників інформації щодо проблем фальсифікації ліків: це і регулярні зустрічі з фармацевтами на курсах підвищення кваліфікації з обговоренням саме питань підроблення ліків, і лекції для студентів старших курсів фармацевтичного відділення медичного коледжу. Розпочато проект «Історія фармацевтичного фальсифікату в Україні», в якому детально аналізуються усі випадки фальсифікації ЛЗ в Україні та світі, починаючи із середини 90-х років минулого століття. У лабораторії працює виставка субстандартних та фальсифікованих лікарських засобів, виявлених на території Рівненської області, де представлено зразки фальсифікатів. Спеціалісти служби брали участь у випуску видання «Довідник фальсифікованих лікарських засобів, виявлених на території України».

Читайте також інтерв’ю з Сергієм Лебедем: Держлікслужба: на порозі змін (лютий 2016)

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #10′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ