Статті

Фальсифіковані ліки в Україні: проблеми і шляхи вирішення

21/09/2016

Своїми думками ділиться Сергій Лебедь, начальник Держлікслужби у Рівненській області

— Статистика вражає: за прогнозами демографів, у 2016 р. в Україні щодоби помиратиме 425 осіб. Недоступність «безкоштовної» медицини — одна із причин підвищення смертності. З огляду на це, якою є роль української фармації загалом та фальсифікованих ліків зокрема? Іншими словами, чи ведеться статистика смертей від фальсифікату в Україні і світі?

С. Лебедь: Роль української фармації у стримуванні підвищення захворюваності та смертності населення в умовах зниження рівня економіки надзвичайно велика. Судіть самі: в аптеках неймовірний вибір лікарських засобів як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва, причому вартість упаковки ліків українських виробників у 4–5 разів нижча, ніж імпортних. Змінюється законодавство для спрощення доступу на український ринок якісних та ефективних ліків, на вітчизняних заводах створюються нові виробничі цехи, виводяться на ринок нові препарати, відкриваються нові аптеки, фармацевти та

Сергій Лебедь

Сергій Лебедь

провізори і вдень, і вночі намагаються надавати людям фармацевтичні послуги найвищої якості. І це при тому, що протягом останніх 2,5 років споживання лікарських засобів як в грошовому еквіваленті, так і в упаковках падає. Але фармацевтична галузь України розвивається, якість послуг вдосконалюється.

На жаль, поряд з цим активізувалися фальсифікатори лікарських засобів. Користуючись, на мою думку, помилковими рішеннями ВР України щодо запровадження мораторіїв на перевірки, у тому числі і у фармацевтичній сфері, окремі особи або цілі групи осіб налагоджують виробництво підроблених ліків, цим самим руйнуючи довіру громадян до медицини в цілому та фармації зокрема, ставлячи під загрозу здоров’я та життя громадян. За даними правоохоронних органів, тільки у першій половині 2016 р. в Україні виявлено 7 випадків виробництва і збуту фальсифікованих ліків, вилучені підроблена продукція та обладнання становлять мільйони гривень, в схемах задіяно сотні людей. На жаль, статистика щодо смертей від фальсифікованих лікарських засобів в Україні не ведеться, але можу запевнити, що протягом останніх 5 років завдяки заходам, проведеним Держлікслужбою України та її територіальними органами, до споживачів не допущено понад 9,6 млн упаковок неякісних та фальсифікованих лікарських засобів на загальну суму понад 270 млн грн.

Останнім часом кількість фальсифікованих ліків в Україні суттєво збільшилась

— Нині українцям пропонується вдесятеро більше препаратів, ніж було 20 років тому: загальна кількість зареєстрованих в Україні лікарських засобів складає 12 413, медичних імунобіологічних препаратів — 901. Торік обсяг ринку фармацевтичної продукції та оплати медичної допомоги сягнув 59 млрд грн, або майже $2,4 млрд. Проте в середньому кожен українець витратив на ліки менше $60. Ця цифра свідчить, що більшість українців просто не мають можливості купувати ліки. Витрачаючи останні копійки на лікування, як часто ми наражаємося на небезпеку придбання фальсифікату?

С. Лебедь: З моменту введення в дію Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», який містить поряд із позитивними положеннями, такими як впорядкування проведення перевірок, також і негативні положення, наприклад, повідомлення за 10 днів про проведення перевірок або обмеження термінів перевірки, статистика щодо фальсифікованих лікарських засобів стала умовною. Щоб дати чітку відповідь на питання, який же відсоток фальсифікованих ліків на ринку України, треба спочатку відповісти на такі питання: під час перевірок виявляють усі фальсифіковані ліки, наявні на ринку, чи тільки ті, які з якоїсь причини не «приховані» від перевіряльників? Інспектори Держлікслужби під час обмеженого терміну перевірки встигають візуально відстежити весь асортимент аптечних закладів, що перевіряються, чи тільки його частину? Суб’єкти господарювання між перевірками за інформацією, що надіслали територіальні органи Держлікслужби, вилучають з обігу всі залишки лікарських засобів із ознаками фальсифікації чи частина йде у реалізацію? Уповноважені особи повідомляють територіальні органи Держлікслужби про усі випадки надходження до них фальсифікатів чи в окремих випадках повертають постачальникам ці ліки, не інформуючи при цьому Держлікслужбу?

subscribe

Тому тут можемо говорити лише про відсоток виявлених фальсифікованих лікарських засобів, а не про відсоток наявних на українському ринку фальсифікатів, що, погодьтеся, велика різниця. Можу лише стверджувати, що останнім часом кількість фальсифікованих ліків в Україні суттєво збільшилась: якщо з 2011 р., коли вперше було запроваджено кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків, до серпня 2014 р., коли було введено мораторій на перевірки, правоохоронні органи виявили всього три випадки підпільного виробництва фальсифікатів (підпільні склади у Львові, Василькові, а також фальсифікація лікарських засобів компанії Heel), то починаючи із серпня 2014 р. і до сьогодні зафіксовано 18 таких випадків.

— Назвіть, будь ласка, найпоказовіші приклади виявлення фальсифікату за останні роки в Україні. Чи були покарані винуватці і як саме? Тюрма за виготовлення і свідоме розповсюдження фальсифікату в нашій державі — це реально?

С. Лебедь: У Харкові у гаражному приміщенні було налагоджено незаконне виробництво лікарських засобів, а саме препаратів Терафлю від грипу та застуди зі смаком лимона та Фармацитрон. Для цього було придбано у невстановленої слідством особи лікарський засіб Флюколд (близько 60 полімерних мішків) із закінченим терміном придатності, який підлягав утилізації. Протермінований препарат змішували з цукровою пудрою та фасували під виглядом препаратів Терафлю та Фармацитрон з метою їхньої подальшої реалізації. Збут фальсифікованих лікарських засобів відбувався шляхом поштового відправлення особам у різні міста України (Київ, Черкаси, Маріуполь) через перевізників «Нова пошта» та «Делівері». Під час проведених обшуків виявлено та вилучено фальсифіковані лікарські засоби Терафлю у пакетиках № 10 загальною кількістю 6642 пакетики; Фармацитрон у пакетиках № 1, № 10 загальною кількістю 9653 пакетики, а також устаткування для їхнього виробництва. Загальна ринкова вартість фальсифікованих лікарських засобів становить 20434995 грн, що кваліфікується як великій розмір. Харків’янина, який займався фальсифікацією лікарських засобів, засуджено до 6 років позбавлення волі. Він входив до злочинного угруповання у складі трьох громадян України, діяльність якого тривала з березня 2014 р. до лютого 2015 р. Організатор групи наразі в розшуку.

Читайте також: Держлікслужба: на порозі змін

Інший приклад: у період з листопада 2013 р. до листопада 2014 р. група осіб, розмістивши у власному гаражі за місцем свого проживання у м. Васильків Київської області, пакувальний станок, організувала виготовлення фальсифікованих лікарських засобів шляхом упаковування до блістерів (фольгованих упаковок) та картонних коробок, ідентичних оригінальним препаратам Фестал, Флюколд-N та Сіган. Партіями перевізником «Автолюкс» пересилали до інших осіб для збуту. Трьох осіб визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, та встановлено іспитовий строк три роки.

Ще один приклад: мешканці Херсонської області в одному із сіл Херсонської області в цеху, розташованому в будівлі колишнього доїльного блоку, організували виробництво фальсифікованого медичного спирту під торговими марками Еталон 96 (із маркуванням виробника ПП «Кілафф» у кількості 60002 фл.); Вітасепт 96 (із маркуванням виробника ТОВ «Панацея» у кількості 3641 фл.); Спирт етиловий розчин 70% (із маркуванням виробника ДП «Дубовязівський спиртовий завод» у кількості 97 фл.); Спирт етиловий 96% (із маркуванням виробника ТОВ «ВФК «Біо-фарма ЛТД» у кількості 47 фл.); Спирт етиловий 70% (із маркуванням виробника ТОВ «ВФК «Біо-фарма ЛТД» у кількості 912 фл.); Медасепт (із маркуванням виробника ДП «Межеріцький вітамінний завод»); Септол Спирт етиловий 96% (із маркуванням виробника ТОВ «Нижнєфарм»). Вироком Бериславського районного суду Херсонської області від 26 січня 2015 р. двох осіб визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, та звільнено від відбування основного покарання з іспитовим строком на два роки.

Читайте також: Питання утилізації ліків залишається відкритим

Кримінальна відповідальність в різних країнах різна за таке — від сотні мільйонів доларів штрафів у США до смертної кари у Китаї. Наше законодавство більш гуманне — відповідно до ст. 321-1 КК України, за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів встановлено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією фальсифікованих препаратів, сировини та обладнання для їхнього виготовлення. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а так само виробництво фальсифікованих ліків караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією фальсифікованих ліків, сировини, обладнання для їхнього виготовлення та майна. А дії, передбачені частинами першою або другою згаданої вище статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їхнього виготовлення та майна.

Підготувала Лариса Дедишина

Продовження читайте у журналі «Фармацевт Практик, № 10

“Фармацевт Практик” #9′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ