Лікарські засобиСтатті

ФАРМАЦЕВТИЧНА ОПІКА: біль у горлі

05/03/2018

Біль у горлі є однією з найчастіших причин звернення за порадою до фармацевта. Важливо пам’ятати, що цей симптом здебільшого супроводжує гострі респіраторні вірусні інфекції, але його причиною можуть бути більш складні захворювання (скарлатина, кашлюк)

До запальних захворювань глотки та гортані відносять ангіну, ларингіт та фарингіт. Ангіна — це гостре інфекційне захворювання, при якому вражаються переважно піднебінні мигдалики. Симптоми: сильний біль під час ковтання, підвищення температури тіла, загальна слабкість, головний біль. Ларингіт — запалення слизової оболонки гортані. Симптоми: осиплість або відсутність голосу, сухість у горлі, сухий кашель. Фарингіт — запалення слизової оболонки гортані, що частіше розвивається на тлі запалення верхніх дихальних шляхів. Симптоми: біль при ковтанні слини більш виражений, ніж під час проковтування їжі, першіння в горлі, температура тіла нормальна або субфебрильна [1].

У ході розмови з відвідувачем аптеки фармацевт повинен виключити вірогідність більш складних захворювань, що могли спричинити біль у горлі.

Загрозливі симптоми, які потребують негайного звернення до лікаря:

  • важке дихання, неможливість промовити декілька слів між вдихами;
  • порушення ковтання;
  • різке збільшення піднебінних мигдаликів, нальоти або виразки на мигдаликах;
  • яскраве «палаюче» почервоніння горла;
  • збільшення та болісність лімфатичних вузлів;
  • температура тіла вище 38,5–39 °С;
  • біль у горлі супроводжується шкірним висипом;
  • біль в горлі супроводжується сильним головним болем, болем у вухах, животі;
  • біль в горлі супроводжується зміною кольору сечі [2].

У ході надання фармацевтичної опіки фармацевт має право рекомендувати

Для симптоматичного лікування болю в горлі такі безрецептурні лікарські препарати:

1. Прості антисептичні засоби (амбазон, ацетиламінонітропропоксибензен, гексетидин, граміцидин, декаметоксин, фенол, флурбіпрофен, холіну саліцилат, цетилпіридин).

2. Комбіновані антисептичні засоби, до складу яких входять амілметакрезол, дихлорбензиловий спирт, лідокаїн, кислота аскорбінова, декваліній, дибукаїн, ментол, анетол, нітрофурал, йод, калію йодид, повідон-йод, гліцерин, лізоцим, піридоксин, сульфаніламід, сульфатіазол, тимол, хлорбутанол, хлоргексидин, тетракаїн, тиротрицин, гексетидин, холінасаліцилати, біклотимол, еноксолон, камфора, олія м’яти перцевої, олія рицинова, олія евкаліптова.

3. Рослинні препарати, у тому числі комбіновані (нагідок квіти, ромашка лікарська, ісландського моху екстракт, евкаліпту листя, обліпихова олія, хлорофіліпт).

4. Інші засоби (прополіс, прополіс + кислота аскорбінова) [2].

Рекомендуючи лікарський засіб, слід враховувати:

  • Лікувальні засоби, які містять фенол, з обережністю призначають хворим з порушеннями функції печінки, а також жінкам у період вагітності та годування груддю.
  • Препарати, які містять йод, не призначають пацієнтам з порушеннями функції щитоподібної залози.
  • Прийом лікувальних засобів, які містять амілметакрезол, може супроводжуватися відчуттям дискомфорту в шлунку.
  • При одночасному застосуванні лікувальних засобів, які містять лізоцим і піридоксину гідрохлорид, з антибактеріальними лікувальними препаратами (пеніциліни, хлорамфенікол, нітрофурантоїн) можливе підвищення протимікробної активності останніх.
  • Лікувальні засоби, які містять лізоцим і піридоксину гідрохлорид, поєднують місцевий протизапальний ефект та підвищення неспецифічної резистентності організму.
  • Лікувальні засоби, до складу яких входять місцеві анестетики, можуть спричинити відчуття заніміння в роті.
  • Лікувальні засоби у формі спиртової настоянки не призначають для внутрішнього вживання протягом тривалого часу, а також дітям до 12 років і жінкам у період вагітності та годування груддю.
  • Лікувальні засоби, які містять прополіс, не застосовують в комбінації з іншими антисептичними препаратами та продуктами бджільництва. Також їх не призначають дітям до 3 років.

Для зменшення вираженості болю в горлі рекомендовано вживати велику кількість теплої рідини, утримуватись від куріння та вдихання тютюнового диму, вживання алкоголю, гострої, холодної або надмірно гарячої їжі. Полоскати горло потрібно кожні 2–3 год. Маленьким дітям можна замінити полоскання частим прийомом теплого чаю з лимоном або підігрітого фруктового соку.

Рекомендований зігрівальний компрес на шию (сухе тепло). Перед застосуванням місцевих засобів для симптоматичного лікування болю в горлі потрібно прополоскати рот теплою водою. Льодяники, пастилки, таблетки для розсмоктування необхідно утримувати в роті до повного їх розчинення і не розжовувати, аерозолі не вдихати. Аерозолі зазвичай застосовують у дітей віком від 6–8 років, але окремі спреї можна використовувати починиючи з 3 років. Після прийому ліків слід утримуватися від вживання їжі та рідини: пастилок, льодяників та таблеток для розсмоктування — протягом 1–2 год, аерозолів — 3–5 хв. Хворим на цукровий діабет призначають лікувальні засоби, які не містять цукру [2].

Алгоритм фармацевтичної опіки при болю в горлі

Фармацевтична опіка - біль в горлі

Література

  1. Фармацевтическая опека: атлас. — К.: «Фармацевт Практик», 2007. — С. 31.
  2. Протоколи провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів. 1.1.2. Симптоматичне лікування болю в горлі.

Стрепсилс Интенсив

Р.П. № UA/15692/01/01, Наказ МОЗ України від 22.12.2016 №1391.
МАТЕРІАЛ ПРИЗНАЧЕНИЙ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТІВ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я.

“Фармацевт Практик” #2′ 2018

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ