Статті

Фекальна трансплантація: прихована небезпека

18/06/2019

Після фекальної трансплантації помер пацієнт. Причина такого трагічного результату – наявність в донорських фекаліях кишкової палички, стійкої до більшості антимікробних засобів. Про це повідомила Американська агенція з контролю лікарських засобів та харчових продуктів (FDA)

Кілька останніх років фекальна трансплантація (синоніми – трансплантація кала, трансплантація фекальної мікробіоти) – перенесення кишкової мікрофлори, що міститься в фекаліях, від здорової людини-донора – набула шаленого розвитку. Фекалії можуть лікувати та рятувати життя – це було доведено, в першу чергу, у пацієнтів, які страждають на інфекцію Clostridium difficile, яка призводить до діареї, що загрожує життю (псевдомембранозний коліт). Тільки в США щорічно на псевдомембранозний коліт хворіє близько 0,5 млн осіб, з яких 15 тис помирає.

На перший погляд метод здається дивним, але він доступний та напрочуд ефективний. На початку застосування методу фекалії «пересаджували» за допомогою спеціальних зондів, але згодом набули поширення звичайні капсули, що містять донорські фекалії – їх зберігають замороженими та приймають перорально, як звичайні пігулки. Певні успіхи були досягнуті в лікуванні шляхом фекальної трансплантації хвороби Крона, закрепів, синдрому подразненого кишечнику, цукрового діабету 2-го типу та інших розладів метаболізму.

Читайте також: Феномен «супер-донорів» при фекальній трансплантації

В 2013 р. в США фекальна трансплантація була схвалена FDA як експериментальна терапія. Це означає, що перед призначенням лікар зобов’язаний попередити пацієнта про можливі ризики лікування та недостатній досвід його застосування. Також цей статус спрощує отримання дозволу на клінічні випробування.

В США та Європі (Нідерландах) були створені та активно поповнюються банки фекалій для застосування в випробуваннях, наукових дослідженнях та клінічній практиці.

subscribe

13 червня FDA повідомила про смертельний випадок після фекальної трансплантації. Два пацієнти отримали мікробіоту від одного донора, і в обох розвилася інфекція, спричинена стійкою до бета-лактамів кошковою паличкою.

Цей випадок – серйозне застереження щодо методу, який вважажвся вельми безпечним. В результаті FDA предписала проводити опитування потенційних донорів фекалій щодо ризику зараження стійкими до антибіотиків мікроорганізмами та за наявності такого – виключати їх з досліджень. Крім того, донорські фекалії необхідно періодично перевіряти на наявність стійких до антимікробних препаратів організмів.

Джерело: Important Safety Alert Regarding Use of Fecal Microbiota for Transplantation and Risk of Serious Adverse Reactions Due to Transmission of Multi-Drug Resistant Organisms

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ