Аптеки: обмін досвідомСтатті

«Гармонії» у Чернівцях стало більше

17/11/2017

В історії естетики гармонія (з грецької harmonia — зв’язок, стрункість, співмірність) розглядаєтьсять як важлива характеристика прекрасного. «Гармонія» у фармації — це регіональна аптечна мережа, яка надає мешканцям міст і сіл повний спектр фармацевтичних послуг: забезпечує готовими лікарськими засобами, виготовляє лікарські форми в умовах аптеки, обслуговує пільгові категорії населення, забезпечує лікарняно-профілактичні заклади препаратами за бюджетні кошти, а також бере участь у програмі «Доступні ліки».

Відповідно до назви кожен підрозділ підприємства виконує свою функцію так, що в цілому компанія працює злагоджено та ефективно, одним словом — гармонійно

Знати все досконало, до дрібниць

Галина Мельник

Галина Мельник

По закінченні фармфакультету Львівського медичного інституту Галина Мельник та її чоловік-стоматолог отримала скерування у райцентр Заставна Чернівецької області. Перша посада — провізор-аналітик у ЦРА, де виготовляли стерильні та нестерильні лікарські засоби. Не можна сказати, що вчорашній випускниці було просто і легко, доводилося і працювати, і одночасно на практиці вдосконалювати знання — вивчати технологічні інструкції, методи проведення аналізів та пройти стажування в обласному центрі у лабораторії аптечного управління. Робота аналітиком була відповідальною, оскільки аптека забезпечувала ліками, та ще й у дуже великих обсягах, пацієнтів ЦРЛ.

Потім була робота за першим столом у чернівецькій виробничій аптеці при шкірно-венерологічному диспансері. Тут потрібно було не тільки відпускати готові препарати, тримаючи у пам’яті безліч назв, показання, протипоказання, дози і побічні дії, але й приймати рецепти на виготовлення екстемпоральних форм. Тобто за кілька хвилин належало визначити ціну багатокомпонентного засобу (іноді — з 5–10 складниками), «вловити» технологію його виготовлення, виписати етикетку і сигнатуру з копією рецепта, режим і дози прийому.

За якийсь час кваліфікованого фахівця запросили на посаду головного спеціаліста з якості в Чернівецьке обласне аптечне управління. Відтак, Галина Миколаївна вже відповідала за якість лікарських засобів в усіх аптеках області.

А тепер виникає питання: з огляду на все сказане вище, має значення, хто створює нову аптеку чи ні? Як на мене, відповідь очевидна.

ПП «Гармонія 2000» народилося саме у 2000 р. Спершу це була одна аптека неподалік історичного центру Чернівців. Але «самотньою» вона протрималася недовго, бо Галина Мельник швидко збагнула: для того, аби вижити, потрібно розвиватися, причому кластерно. Адже кластери наразі є однією з найефективніших форм регіонального інноваційного розвитку, відповідно до якої на ринку конкурують вже не окремі підприємства, а цілі комплекси, які скорочують свої витрати завдяки спільній технологічній кооперації компаній. Отож, логічною метою створення кластера є забезпечення економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємства на ринку.

Рух як розвиток

Предмет не падає, поки не втратить швидкості руху — а це нові ідеї, нові люди, нові проекти.

— Ми вирішили, що втриматися на роздрібному фармацевтичному ринку нам допоможуть нові структурні підрозділи — аптечні пункти при лікувально-профілактичних закладах, — розповідає директор ПП «Гармонія 2000», канд. фарм. наук Галина Мельник. — Попри те, що за два роки вдалося відкрити три нові аптечні пункти, все виявилося набагато складнішим, ніж я собі уявляла. Мені треба було багато читати і вчитися, особливо бракувало знань в економіці. Окрім того, я намагалася все робити чесно, відкрито, прозоро і правильно, а це потребувало додаткових зусиль і часу. З досвідом з’явилася швидкість руху — якраз та, що не дає впасти.

Дуже багато залежить від людей, які пішли за тобою і працюють поряд. Саме тому я запропонувала роботу багатьом з тих спеціалістів, з яким зіштовхувалася раніше, коли сама була найманим працівником. Їх я знала і як професіоналів, і як людей, хоч і з різними характерами і мотивацією, але здатних до роботи у колективі, в одній команді.

Перша наша аптека мала помірний класичний асортимент і жодної спеціалізації. При роботі з лікарнями номенклатура значно розширилася та поглибилася відповідно до спеціалізації кожного лікарняно-профілактичного закладу. Зокрема, ми почали працювати на території лікарні швидкої медичної допомоги у Чернівцях та при ЦРЛ області.

Кожну аптеку розпочинали з нуля, а це значно важче, ніж створювати її на базі старого аптечного закладу. Але при цьому ми мали великий простір для нових ідей. Аптеки не надто великі за розміром, але світлі, з належною площею торгового залу. Аптечні меблі — теж світлі, дубові, виготовлені спеціально за нашим замовленням, з логотипом та рекламним гаслом компанії «В гармонії з нами, в гармонії зі своїм здоров’ям». Торгові зали прикрашені живописом знаного чернівецького художника Анатолія Житарюка із зображенням лікарських рослин.

Нині у нашій мережі 20 структурних підрозділів у Чернівцях та райцентрах, а також три — у селах області: два аптечних пункти при ФАПах і одна сільська аптека у смт Глибока Глибоцького району. Це прикордонне селище, де ми взяли в оренду колишню ЦРА. У сільських закладах зберегли весь персонал. До речі, там працюють справді дуже професійні фармацевти, яких на селі традиційно сприймають майже як лікарів і йдуть до них з усіма своїми бідами. У селищі міського типу працівники були здебільшого пенсійного віку і не мали бажання вивчати комп’ютер. Тому персонал були змушені оновити.

Від початку нас цікавила не тільки і не стільки реалізація готових ліків, а всі напрямки діяльності аптечного підприємства.

Скажімо, маючи лише 5–6 структурних підрозділів, у 2006 р. ми вирішили відкрити свою аптечну довідку. На той час це була актуальна і затребувана послуга: телефоном дізнатися, чи є потрібний препарат в наявності, його ціну, аналоги, режим і дози прийому, або домовитися про індивідуальне замовлення, у чому провізорам допомагала комп’ютерна пошукова база. Минув час — послуга трансформувалася. Тепер у нас працює сайт з інтерактивною картою, адресами і телефонами аптечних закладів.

Разом з тим для постійних клієнтів діє така послуга, як розсилання смс-повідомлень про акції чи сезонні знижки. Кілька разів на рік проводимо Дні здоров’я — День серця, діабету, гіпертонії, коли відвідувачі аптеки можуть безкоштовно виміряти артеріальний тиск, визначити вміст глюкози в крові, рівень оксигенації кисню за допомогою пульсиметра чи за оплату — холестерину. Ця соціальна ініціатива проходить під гаслом «Майбутнє належить медицині профілактичній».

Асортимент аптек розширився за рахунок групи товарів з ПДВ: лікувальної косметики, дитячої продукції, БАДів. Відповідно одна з аптек мережі діє у форматі фармамаркета.

Особлива увага — нутрицевтикам: амінокислотам, вітамінам, мінералам. Пропонуємо широкий вибір БАДів і лікарських рослин.

Прагнути більшого

Відкриття виробничої аптеки — важливий етап розвитку аптечної мережі «Гармонія». За словами Галини Мельник, агресивний атакуючий ринок завше викликав у неї певний спротив, тому хотілося чогось для душі. Хотілося розвиватися і бути корисними для людей.

Це бажання співпало із захистом кандидатської дисертації на тему «Противірусні та імуностимулювальні властивості супозиторіїв солодки голої» на кафедрі технології ліків № 2 Харківського національного фармацевтичного університету, яка спеціалізується на виготовленні лікарських форм з природних біологічно активних речовин. Співпраця аптеки і науковців триває донині: проводяться спільні науково-практичні конференції, семінари, заняття з підвищення кваліфікації.

Поза тим, свої практичні знання Галина Мельник залюбки передає майбутнім фармацевтам, викладаючи на фармацевтичному факультеті Буковинської медичної академії на кафедрі фармакогнозії.

Відтак, виробнича аптека ПП «Гармонія» у Чернівцях діє вже понад два роки.

— Мабуть, відкрити 3–4 аптеки готових лікарських форм легше, аніж одну з виготовленням, — зізнається Галина Миколаївна. — Для того щоби отримати ліцензію, треба було відповідно підготувати приміщення, придбати сертифіковане обладнання і посуд, ваги, перечитати багато літератури. Та й місце розташування обрали невипадково — поблизу Чернівецького обласного шкірно-венерологічного диспансеру та міської жіночої консультації, де активно використовують якраз ліки екстемпорального виготовлення. Загалом над відкриттям працювали майже рік.

Однак на меті було не просто аптечне виготовлення (у Чернівцях є ще один виробничий аптечний заклад), а виведення його на якісно новий рівень. Маю на увазі пошук нових форм екстемпоральних препаратів, напрацювання нових комунікацій для цього пошуку.

Прикро, але виявилося, що інформаційний простір не готовий до нових ліків аптечного виготовлення, незрозуміло, як можна поширювати про це інформацію, не залучаючи пряму рекламу, що законодавством забороняється.

Натомість було приємно пересвідчитися, що наука не стоїть на місці: і у Львові, і у Харкові, і у Чернівцях триває робота над розробкою нових технологій виготовлення екстемпоральних лікарських форм.

На початку ми відновили виготовлення відомих препаратів за старими рецептами, провівши напередодні конференцію для чернівецьких лікарів-дерматологів та лікарів- педіатрів. Знайшли деякі призабуті рецепти, наприклад, нафталанової мазі для лікування псоріазу і дерматозів, яку раніше можна було придбати лише як заводську готову лікарську форму.

subscribe

Разом з харків’янами опанували методику виготовлення мазей на гелевій і кремовій основі полегшеної структури на відміну від традиційних аптечних мазей на вазеліні і ланоліні. Науковці з Харкова приїжджали до нас і проводили майстер-класи для фармацевтів. Так у нашому асортименті з’явилися мазі з гіалуроновою кислотою та відбілювальні креми.

Потім навчилися виготовляти свічки (ректальні) на основі масла какао, проте не за допомогою застарілого методу викатування, що дуже важко, а методу виливання. До слова, наукові дані доводять, що свічки — це найоптимальніші лікарські форми для дітей. Засвоюються вони на 80%, як і ін’єкційний засіб, але дитину зовсім не травмують.

На жаль, поки що не вдався експеримент із солодкою — потужним імуномодулятором і противірусним рослинним засобом, на основі якого ми планували виготовляти супозиторії для лікуванні і профілактики ГРВІ, особливо для маленьких дітей та вагітних. Чомусь наші лікарі надають перевагу радикальній терапії, хоча увесь світ повертається до щадних природних методів.

Ще один ексклюзивний напрямок — виготовлення настоянок на основі ендемічних рослин Карпат, які ми закуповуємо безпосередньо у лісництвах: родіола рожева, калган, арніка.

Свинцевий пластир, емульсії, мікстури, суспензії, супозиторії… Колишня радянська норма на фармацевта — 20 рецептів на день. У нашій виробничій аптеці працюють два фармацевти, які щодня виготовляють в середньому лікарські форми за 20–40 рецептами, плюс роблять аптечні заготовки.

Гармонія — це облік і звітність, тобто абсолютний порядок, сказав якийсь кіношний економіст. На переконання Галини Мельник, гармонія — це радше прагнення до абсолютного порядку, адже час, у який нам доводиться жити, далекий від ідеалу. Втім, до нього завжди треба прагнути.

Лариса Дедишина
Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #11′ 2017

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ