Статті

Гомеопатичні лікарські засоби на ринку України

24/02/2015

Сьогодні спостерігається зростання уваги до нетрадиційних методів лікування, зокрема до гомеопатії, що є одним з перспективних направлень розвитку медицини ХХІ ст., має давню історію, а також набуває все більшого визнання як в професіональному медичному середовищі, так і серед населення більшості країн світу

За інформацією ВООЗ, в Австралії, Європі та Північній Америці паралельно з алопатичною медициною все ширше використовують додаткову та альтернативну медицину, однією з яких і є гомеопатія [1]. Фармацевтичний ринок України інтенсивно поповнюється новими гомеопатичними лікарськими засобами (ГЛЗ), що призначають переважно з метою лікування різних хронічних захворювань, частота яких безперервно зростає.

Сучасний арсенал гомеопатичних лікарських засобів  на фармацевтичному ринку України становить 187 найменувань з урахуванням усіх пропозицій. Оновлення номенклатури гомеопатичних лікарських засобів на вітчизняному ринку відбувається переважно за рахунок реєстрації нових препаратів. Основними виробниками гомеопатичних препаратів, представлених на вітчизняному фармацевтичному ринку, є досить відомі фірми Німеччини (Heel, DHU, Homviora Arzneimittel), Австрії (Richard Bittner AG, Soukup Karl, GmbH, Biogena Naturprodukte, GmbH, ECA Medical, GmbH, Dr. Peithner, KG,), Великобританії (Boots, Helios Homoeopathy Ltd), Франції («Лабораторія Буарон»), Канади (Riverdale Homeopathic Resources), США (Botanical Laboratories Inc), Росії («Матеріа Медика») та України (Національна гомеопатична спілка, ООО «Лаки-Фарма»).

Частка імпорту на ринку гомеопатичних лікарських засобів  в Україні становить 81%, а вітчизняних препаратів — 19%

Проаналізувавши номенклатуру гомеопатичних лікарських засобів, можна побачити, що найбільшу кількість становлять засоби, що впливають на респіраторну та сечостатеву системи, а саме 28 та 18% відповідно. Необхідно звернути увагу й на те, що останнім часом значно підвищилася потреба в кардіологічних препаратах, саме тих, що нормалізують ритм серця. Беззаперечно можна говорити про надзвичайну актуальність створення нових лікарських засобів, зокрема гомеопатичних, для лікування даної патології.

За формами випуску гомеопатичні лікарські засоби представлені таблетками, гранулами, розчинами для ін’єкцій в ампулах, краплями пероральними, сиропами, зборами у фільтр-пакетах, супозиторіями ректальними, розчинами гомеопатичними у флаконах, спреями назальними, мазями (гелями), карамелями, драже. З усього асортименту на тверді лікарські форми припадає найбільша частка препаратів — 52%, на рідкі — 43%, на м’які — 4%, на аерозолі — 1% (діаграма).

гомеопатичні лікарські засоби

Слід враховувати й те, що гомеопатичні препарати вітчизняних виробників представлені переважно твердими формами (гранули, крупка в пеналах або пакетах). Це ж стосується гомеопатичних лікарських засобів, що імпортуються з країн ближнього зарубіжжя, зокрема Росії.

Враховуючи вищесказане, а також те, що гомеопатичні методи лікування активно застосовуються та арсенал ліків поступово поповнюється, можна відзначити, що ринок гомеопатичних лікарських засобів є перспективним, привабливим і потребує активної інформаційної підтримки фірм-виробників для розвитку в Україні [2].

Література
1. Мощич О.П. Гомеопатичні лікарські засоби, їх офіційний статус у світі та в Україні, стан виробництва та реєстрації / О. П. Мощич // Укр. гомеопатичний щорічник. — 2003; Т. 9: 163–173.
2. Дослідження вітчизняного фармацевтичного ринку гомеопатичних лікарських засобів / В.О. Демченко, Н.О. Ткаченко, О.О. Майборода // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. — 2010; Вип. XXIII, 4: 20–22.

Ірина Білошицька, канд. фарм. наук, асистент,
Лілія Вишневська, д-р фарм. наук,
проф. зав. кафедри «Аптечної технології ліків», НФаУ

“Фармацевт Практик” #01′ 2015

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ