Лікарські засобиСтатті

Гострий синусит: комплексний підхід до лікування

11/03/2021

Одним з найпоширеніших захворювань верхніх дихальних шляхів є синусит. Основний патологічний механізм розвитку захворювання — запалення, може бути спричинений різними факторами — інфекційними агентами, алергенами чи полютантами. Оптимальним для лікування синуситу буде препарат, що впливає на всі ланки патологічного процесу. Засіб повинен нормалізувати відходження слизу, сприяти зменшенню вираженості запалення та набряку слизової оболонки, а також мати імуномодулювальні та антибактеріальні властивості

На захисті організму

Респіраторний тракт — зона першого контакту нашого організму з інфекційними агентами. Тому найважливішою функцією верхніх дихальних шляхів є захисна. Саме тут відбувається зігрівання і зволоження повітря, що вдихається; воно очищується від зважених часток, полютантів, алергенів, інфекційних агентів. Секреторні клітини епітелію продукують муцин та антимікробні агенти — лізоцим, імуноглобуліни А тощо. Скоординована дія миготливого епітелію та слизового секрету утворюють єдину захисну систему — мукоциліарний кліренс, який дозволяє видаляти з дихальних шляхів чужорідні частки [1]. Для нормального функціонування системи необхідна підтримка балансу між об’ємом повітря, що надходить, та обсягом слизу, який продукується епітелієм дихальних шляхів. Зміни рівноваги призводять до розвитку патологічних симптомів. Так, запалення різної етіології призводять до порушення мукоциліарного кліренсу, що знижує швидкість виведення секрету, його продукція збільшується, змінюються реологічні властивості. Значне скупчення густого слизу є причиною багатьох респіраторних захворювань, зокрема гострого риносинуситу та бронхіту.

Синусит — поширена патологія

Синусит — запалення слизової оболонки навколоносових пазух. Щороку діагностують 15–40 випадків гострого синуситу на 1000 пацієнтів [2]. Хронічний синусит відзначають у 5–13% населення [3].

Гострий синусит можуть викликати алергени, екологічні подразники та інфекційні агенти — віруси, бактерії або гриби. Запалення, яке вони спричиняють, порушує повітрообмін у навколоносових пазухах і пролонгує час контакту патогенів зі слизовою оболонкою. Зі свого боку запалення провокує набряк, який затримує виведення секрету, створюючи сприятливі умови для розвитку бактеріальної інфекції.

Основним завданням терапії синуситу є відновлення мукоциліарного кліренсу та зменшення вираженості симптомів — запалення та набряку. Добре, якщо ліки додатково мають імуномодулювальний ефект для підтримки захисних сил організму.

У комплексному лікуванні гострого синуситу довели свою ефективність препарати РЕСПЕРО МИРТОЛ та РЕСПЕРО МИРТОЛ ФОРТЕ — лікарські засоби виробництва німецької компанії, яку на нашому ринку представляє «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ». До їх складу входить миртол стандартизований — суміш ректифікованих ефірних олій евкаліпта, солодкого апельсина, мирту та лимона. В основі терапевтичної дії миртолу лежить поєднання двох механізмів — розрідження густого секрету і стимуляція роботи миготливого епітелію [4].

РЕСПЕРО МИРТОЛ: надійне рішення при синуситі

РЕСПЕРО МИРТОЛ здійснює секретомоторний і секретолітичний ефекти, що приводять до розрідження мокротиння, активації мукоциліарного епітелію і виділення мокротиння [5]. При застосуванні препарату у високих дозах миртол стандартизований також чинить протиінфекційний, імуномодулювальний, спазмолітичний і судинорозширювальний ефекти. Крім того, діюча речовина препарату має добре вивчені протизапальні й антибактеріальні властивості [6]. РЕСПЕРО МИРТОЛ здійснює одночасний вплив на декілька ланок етіопатогенезу захворювання, що позитивно впливає на результати лікування пацієнтів [7]. Це було доведено в низці досліджень. РЕСПЕРО МИРТОЛ включений до європейських та німецьких рекомендацій щодо лікування синуситу. Зокрема, Європейський погоджувальний документ щодо лікування риносинуситу та поліпозу носа (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps — EPOS) серед іншого рекомендує застосування препарату миртолу у формі капсул, оскільки він здійснює суттєвий вплив на симптоми риносинуситу без виникнення значних побічних ефектів [8]. Кишковорозчинні капсули РЕСПЕРО МИРТОЛ не чинять негативного впливу на стінки шлунка, адже активна речовина вивільняється лише в кишечнику, де практично повністю засвоюється.

РЕСПЕРО МИРТОЛ показаний до застосування у складі комплексної терапії при запаленні придаткових пазух носа (синуситах), а також гострого і хронічного бронхіту дорослим та дітям віком від 10 років по 2 капсули 4–5 разів на добу. РЕСПЕРО МИРТОЛ рекомендовано приймати за 30 хв до їди, запивати великою кількістю прохолодної води або іншими напоями. При хронічному процесі приймати по 2 капсули 3 рази на добу. Препарат необхідно застосовувати у період проявів симптомів захворювання та протягом 2–4 днів після їх зникнення.

Сергій Пухлік, д-р мед. наук, професор, Одеський національний медичний університет

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ