профілактика і лікуванняСтатті

Хвороба Паркінсона: причини, симптоми, лікування

11/04/2021

Щорічно 11 квітня за ініціативи ВООЗ проводиться Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона (World Parkinson’s Day). За даними ВООЗ, у світі налічується близько 6 млн пацієнтів з цією патологією. За прогнозами, до 2040 р. їхня кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старішає

Невипадкова дата

Дата Всесвітнього дня вибрана не випадково: 11 квітня 1755 р. народився Джеймс Паркінсон (1755‒1824) ‒‒ англійський лікар і дослідник, який вперше описав хворобу, що згодом отримала його ім’я. В «Есе про тримтливий параліч» (1817 р.) він описав шість випадків хвороби (причому трьох з цих хворих він просто випадково зустрів на вулиці), виділив основні симптоми та спробував знайти причини, встановити механізми розвитку і навіть запропонувати способи її лікування.

Причини та симптоми

Сьогодні відомо, що хвороба Паркінсона виникає через порушення вироблення нейромедіатора дофаміну, що призводить до порушення функцій клітин у відділах мозку, які відповідають за рухи людини. Через це порушується регуляція рухів і м’язового тонусу, що виявляється характерним тремором (тремтінням), загальною скутістю і порушенням постави та рухів.

Хвороба Паркінсона має три основні симптоми:

  • – тремтіння — тремор, який зазвичай починається з голови й руки (частіше, коли кінцівка розслаблена);
  • – брадикінезія — уповільнення руху, коли фізичні рухи набагато повільніші за норму, що може ускладнювати виконання повсякденних завдань і призвести до характерного повільного пересування дуже маленькими кроками;
  • – ригідність — скутість і напруження у м’язах, що може ускладнити переміщення і вираз обличчя, а також призвести до болісних м’язових спазмів (дистонія).

Хворі мають характерний зовнішній вигляд, зокрема, постави: голова нахилена вперед, коліна та лікті напівзігнуті, спина згорблена.

Вивчаючи механізми розвитку хвороби Паркінсона, вчені поки не змогли остаточно з’ясувати етіологію захворювання. Відомо, що велике значення мають спадковість і чинники навколишнього середовища, які, поєднуючись, ініціюють процес дегенерації в нейронах

Лікування

Наразі доступні методи, які допомагають зменшити вираженість симптомів та зберігати якість життя: підтримувальна терапія (наприклад, фізіотерапія), медикаментозне лікування, хірургічне втручання (в окремих випадках). Загальний принцип лікування насамперед полягає в зменшенні вираженості моторних симптомів, пов’язаних з хворобою Паркінсона.

Фахівці рекомендують призначати тера­пію лише тоді, коли симптоми починають порушувати функціонування чи ­стають джерелом дискомфорту для пацієнта. Препаратами першого ряду є карбідопа/леводопа в мінімальній дозі. Препаратами другої лінії є агоністи допаміну — праміпексол, ропінірол, бромокриптин та інгібітори моноаміноксидази типу В (МАО-В) — селегілін та разагілін.

Червоний тюльпан як символ волі до життя

Діагноз «хвороба Паркінсона» необоротний. Пацієнти потребують пожиттєвого лікування, щоб контролювати свої симптоми і адаптуватися до виконання простих повсякденних завдань.

Символ Всесвітнього дня хвороби Паркінсона червоний тюльпан. Це сходить до 1980 р., коли голландський садівник Дж. Ван дер Верельд, у якого була хвороба Паркінсона, вивів новий ефектний сорт тюльпана в червоно-білих тонах і назвав його «тюльпан доктора Паркінсона». Згодом Європейська Асоціація хвороби Паркінсона стала використовувати його стилізоване зображення, в якому листочки квітки утворюють літери P і D.

Як офіційний символ червоний тюльпан був представлений на 9-й Конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з хворобою Паркінсона в Люксембурзі 11 квітня 2005 р.

Підготувала Олександра Демецька, канд. біол. наук

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ