Статті

ВООЗ та ЄМА не мають доказів проти ібупрофену при COVID-19

Статті

ВООЗ та ЄМА не мають доказів проти ібупрофену при COVID-19

20/03/2020

Оновлені рекомендації ВООЗ та Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) підтверджують відсутність наукових доказів проти використання ібупрофену для лікування симптомів коронавірусної інфекції COVID-19

Протягом останнього тижня певний резонанс спричинили кілька заяв, що пролунали стосовно доцільності використання нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), зокрема ібупрофену, для полегшення симптомів COVID-19.

На основі всієї наявної на даний час інформації не існує доказів того, що використання безрецептурного ібупрофену пов’язане із погіршенням перебігу коронавірусної інфекції COVID-19.

У повідомленні Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) зазначено, що на даний момент:

  • ВООЗ не надає рекомендацій проти застосування ібупрофену.
  • ВООЗ консультується з лікарями, які лікують пацієнтів із COVID-19, і не має повідомлень про будь-які негативні ефекти ібупрофену, крім уже відомих побічних явищ, які обмежують його використання у певних груп людей.

В повідомленні Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) відзначено, що “на даний момент немає наукових доказів, які встановлювали б зв’язок між ібупрофеном та погіршенням стану при COVID-19”. ЄМА зокрема рекомендує:

  • Починаючи лікування лихоманки або болю при COVID-19, пацієнти та медичні працівники повинні розглянути всі доступні варіанти лікування, включаючи парацетамол та НПЗП.
  • Відповідно до національних рекомендацій ЄС щодо лікування, пацієнти та медичні працівники можуть продовжувати використовувати НПЗП (наприклад, ібупрофену) відповідно до затвердженої інформації про продукт.
  • Наразі немає причин, щоб пацієнти, які приймали ібупрофен, перервали лікування, виходячи з вищезазначеного. Це особливо важливо для пацієнтів, які приймають ібупрофен або інші НПЗП при хронічних захворюваннях.

Ібупрофен – добре вивчений та широко відомий НПЗП, який протягом багатьох років безпечно використовується проти жару та болю та вже більше 30-ти років доступний як безрецептурний лікарський засіб. Виробник оригінального ібупрофену (Нурофєн®) компанія Reckitt Benckiser нагадує пацієнтам про необхідність перед використанням лікарського засобу уважно ознайомитися з інструкцією для його медичного застосування, і в разі виникнення додаткових питань консультуватися з лікарем. Reckitt Benckiser співпрацює з відповідними органами охорони здоров’я та обіцяє передавати їм будь-яку додаткову інформацію необхідну для безпечного використання своєї продукції (у разі потреби ви можете звернутися до Reckitt Benckiser за тел. гарячої лінії 0 800 300 338 або написати на адресу: [email protected])

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ