Статті

«Індекс Здоров’я. Україна» 2017: що думають українці про медицину та своє здоров’я?

Статті

«Індекс Здоров’я. Україна» 2017: що думають українці про медицину та своє здоров’я?

09/12/2017

В Києві презентували цьогорічні результати дослідження «Індекс Здоров’я. Україна». Цей проект започатковано минулого року з метою визначення фактичного рівня задоволеності громадян України медичною допомогою, а також їхнього досвіду і поведінки у питаннях, що пов’язані із здоров’ям

В 2017 році в Україні були прийняті ключові закони щодо медичної реформи, та ми відчули перші зміни. Щоб запровадження реформи було системним та послідовним, щоб можна було оцінити вплив реформи на пацієнтів та громаду, вкрай необхідним є моніторинг якості та доступності надання медичних послуг, а також думки споживачів. В якості інструменту оцінки задоволеності громадян, їхнього досвіду отримання медичної допомоги, поведінки людей у разі виникнення проблем зі здоров’ям, доступності ліків та способу життя минулого року було запроваджено проект «Індекс Здоров’я. Україна». Про це розповіла Вікторія Тимошевська, директор Програмної ініціативи «Громадське здоров’я», Міжнародний Фонд «Відродження».

Оцінка і досвід громадянина є ключовими для реформування системи як такої, що фокусується на потребах людей. Дослідження «Індекс Здоров’я. Україна» проводиться другий рік поспіль, що дозволяє простежити зміни в сфері охорони здоров’я, які відчули українці в різних регіонах за останній рік. У майбутні роки дослідження матиме продовження.

Дослідження «Індекс здоров’я. Україна» започатковано Міжнародним фондом «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Про методологію дослідження розповіла Вікторія Захожа, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології. Опитування проводилися з травня по червень 2017 р по всій території країни, підконтрольній Уряду України. У результаті польового етапу було зібрано 10 224 опитувальники й опитано принаймні 400 респондентів у кожній із 24 областей України та м.Києві. Питання узгоджувалися міжнародною Науковою радою проекту.

З результатами дослідження присутніх познайомила Тетяна Степурко, доцент магістерської̈ програми «Менеджмент в охороні здоров’я» Національного університету «Києво-Могилянська академія». Вона повідомила, що «Індекс здоров’я. Україна» включає п’ять складових, пов’язаних із цілями системи охорони здоров’я.

1. Задоволеність медичною допомогою в цілому

Задоволеність медичною допомогою в цілому – суб’єктивна оцінка. Проте, більш задоволені пацієнти частіше користуються медичними послугами та ретельніше дотримуються приписів лікаря. А це вкрай важливо для первинного рівня медичної допомоги.

В цілому по Україні 73% громадян задоволені дільничним терапевтом/ сімейним лікарем.  Найменше задоволених – у Запорізькій (47%) та Сумській (49%) областях, найбільше – у Волинській (88%) і Харківській (89%) областях. Задоволених медичною допомогою в стаціонарі менше – 57% опитаних. Найменше задоволених – знову ж таки, у Запорізькій (26%) та Сумській (29%) областях, найбільше – у Чернівецькій (79%) і Миколаївській (86%) областях. Як зазначив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я, така картина може пояснюватися зокрема тим, що у людей менше очікувань щодо первинної допомоги та їх легше задовольнити. Від допомоги в стаціонарі пацієнти чекають більшого.

2. Звернення до лікаря та попередження хвороб

77% тих, хто мав хворобу чи травму протягом останніх 12 місяців, зверталися до лікаря (фельдшера): найменше – у Тернопільській (лише 58% опитаних), найбільше – у Кіровоградській (96%) областях. В 2016 році цей показник по країні складав 62%. Профілактичні медогляди за останні 12 міс (хоча б одне з профілактичних досліджень: кардіограма, огляд гінеколога/уролога, огляд стоматолога) робили 60% опитаних: найменше – у Волинській та Кіровоградській областях (по 26%), найбільше – в Чернівецькій (87%) та Черкаській (77%).

3. Витрати на допомогу та ліки

Відомо, що в Україні пацієнти самостійно фінансують значну частку витрат на охорону здоров’я. Так, середнє значення витрат на ліки протягом останніх 30 днів в середньому по країні виявилося 570 грн. Найбільше коштів витрачають жителі Дніпропетровщини (883 грн) і Тернопільщини (1118 грн), найменше – Хмельниччини (280 грн.) та Житомирщини (300 грн.).

За даними дослідження (на травень-червень 2017 року) 8% опитаних мали досвід участі в урядовій програмі «Доступні ліки» й більшість з них (74%) оцінює її позитивно

Ще один показник доступності та витрат на медичну допомогу є «відкладання звернення за медичною допомогою через фінансові причини» В 2017 р тих, хто за останній рік хворів, але НЕ відвідав лікаря та/або не був госпіталізований через брак коштів, виявилося 30%: найменше – у Луганській (9%), найбільше – у Черкаській (45%) областях. В 2016 році цей показник по країні складав 42%.

4. Знання про здоров’я та здорова поведінка

За даними різних досліджень позитивне ставлення до вакцинації в Україні зросло з 28% у 2008 р до 84% у 2017 р. В рамках дослідження «Індекс здоров’я. Україна» в 2017 р 21% опитаних, які мають дітей віком до 16 років, звітували про досвід відмови від обов’язкових щеплень. Минулого року таких було 26%.

Ще одним показником знань про здоров’я стало правильне вказування щонайменше двох симптомів інсульту. В 2017 р 67% опитаних змогли це зробити. Найменша обізнаність була зафіксована в Сумській (10%) та Івано-Франківській (22%) областях, найбільша – в Миколаївській (88%) та Луганській (89%).

5. Стан здоров’я

Стан здоров’я вимірювали за допомогою двох індикаторів: суб’єктивного – самооцінка стану здоров’я, та об’єктивного – частка людей з надлишковою масою тіла (оцінювали на основі індексу маси тіла). 47% мешканців України оцінюють своє здоров’я як добре або дуже добре, 39% – як посереднє, 15% – як погане або дуже погане. Найвпевненіше почуваються Київ (56%) та Луганська області (59%), найнижче оцінюють стан здоров’я мешканці Сумщини (28%) та Чернігівщини (36%).

За значеннями індексу маси тіла 2% дорослого населення мають недостатню вагу, 43% – нормальну, 36% – надлишкову, 19% – ожиріння. В 2016 р розподіл був майже ідентичний.

У 2017 р.за сприяння Світового банку в опитувальнику дослідження «Індекс Здоров’я.Україна» з’явився блок питань про вимірювання артеріального тиску. 78% респондентів  стверджують, що вимірювали тиск протягом останнього року, а 8% – ніколи. 34% респондентів зазначають, що мають високий тиск, 5% –  низький, а решта – нормальний. 31% опитаних знає від лікаря про те, що має високий тиск, 28% отримали від лікаря рекомендації щодо лікування, але лише 13% досягли стабілізації тиску в межах 140/90. 10% пацієнтів, які знають, що хворіють на артеріальну гіпертензію, приймають ліки, лише коли тиск підвищується.

На основі перелічених вище параметрів було розраховано загальноукраїнське значення Індексу Здоров’я – воно склало 62 бали на противагу 56 в 2016 р. Сумська область здобула найменшу кількість балів – 50, Миколаївська – найвищу – 73. Більшість областей в 2017 р показали вищі показники, аніж в 2016 р. Виключеннями стали Сумська та Запорізька області (показник не змінився), а також Херсонська (показник погіршився).

Результати дослідження «Індекс здоров’я. Україна» дають цінні данні для аналізу ситуації зі змінами в системі охорони здоров’я, розкривають відносні досягнення областей, а також вказують на ті аспекти, які потребують уваги.

Про всі результати досліджень 2016 та 2017 років ви можете дізнатися на сайті проекту «Індекс здоров’я. Україна»

Текст та фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ