ИнтервьюСтатті

Інноваційний антикоагулянт змінить життя хворих на тромбоз

08/12/2011

Венозний тромбоемболізм (ВТЕ) за розповсюдженістю посідає третє місце серед усіх серцево-судинних захворювань. Лікування та профілактика цього небезпечного захворювання вимагає тривалого застосування антикоагулянтів. Недоліки непрямих антикоагулянтів та складні схеми застосування через низьку прихильність пацієнтів не забезпечували ефективну профілактику та повноцінну терапію тромбозів. З появою нового перорального прямого антикоагулянта лікування може здійснюватися лише одним препаратом, що має додаткові переваги у порівнянні з традиційними підходами. Останні здобутки у цій сфері обговорювали на науково-практичній конференції “Нова ера антикоагулянтної терапії. Лікування тромбозу глибоких вен і вторинна профілактика ВТЕ”, що проходила під егідою Асоціації ортопедів-травматологів за активної участі Асоціації судинних хірургів та за підтримки компанії “Байєр”.

bayer, einstein, антикоагулянт

Венозний тромбоемболізм (ВТЕ) – загрозливий для життя стан, зумовлений схильністю до утворення тромбів у венозних судинах нижніх кінцівок. У більшості хворих, що мають чинники, які сприяють тромбоутворенню розвивається тромбоз глибоких вен (ТГВ), а у разі прогресу недуги цілком можливим є виникнення фатальної тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА). Смертність від ТЕЛА в Україні становить 36% усіх випадків летального кінця серед пацієнтів стаціонару. Та навіть за відсутності ТЕЛА тромбоз призводить до тяжких наслідків, таких як посттромботичний синдром.

Сьогодні ТГВ є проблемою для лікарів різних спеціальностей: травматологів, онкологів, кардіологів, акушерів-гінекологів, судинних хірургів та ін. Про те, що фахівцям потрібно гуртом шукати нові шляхи її вирішення, говорив Павло Нікульніков, завідувач відділом судинної хірургії Інституту хірургії та трансплантології АМН України, позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю “Судинна хірургія”.

– Основна мета нашої сьогоднішньої зустрічі – оптимізувати підходи до лікування недуги, – наголосив він. – На вітчизняному ринку є багато препаратів для терапії ТГВ, але їхня дія є неоднозначною. Тому дуже втішно, що сьогодні ми можемо до складу терапії пацієнтів з тромботичними венозними ускладненнями включити новий препарат, розроблений компанією “Байєр”. В Україні вже накопичений достатньо великий досвід його профілактичного застосування у ортопедичній практиці. Відтепер Україна стала однією з перших країн, що мають змогу використовувати цей лікарський засіб з лікувальною метою і для довготривалої профілактики.

Цю думку поділяє Лариса Чернуха, провідний співробітник Інституту хірургії таантикоагулянти,дослідження, байєр,ксарелто,серцево-судинні захворювання трансплантології АМН України. За її словами, за відсутності профілактики тромботичних ускладнень у 80% хворих, які перенесли інсульт, чи певний час були іммобілізовані або які пройшли курс інтенсивної терапії, може виникнути ТГВ. Вона також зазначила, що судинні хірурги зазвичай мають справу з пацієнтами, яким вже не потрібна складна діагностика для виявлення хвороби, бо її прояви очевидні. Для її попередження й ефективного лікування необхідно активно використовувати сучасні технології та препарати.

– Науково-практична конференція, проведена за підтримки компанії “Байєр”, допомогла підвищити науковий рівень наших лікарів, – розповідає Л. Чернуха. – Дані, які були представлені у доповідях, свідчать, що до недавнього часу ми мали певні успіхи у боротьбі з венозними тромбозами. Та відкритим залишалося питання адекватного медикаментозного лікування. До сьогоднішнього дня в основному застосовувалися низькомолекулярні гепарини. Однак такі препарати можна використовувати лише під час знаходження хворого у стаціонарі. Тому в подальшому необхідно було переводити всіх пацієнтів на непрямі антикоагулянти – антагоністи вітаміну К. Але прийом усіх препаратів цієї групи потребує постійного контролю, а проводити його протягом усього життя дуже важко. Не можна не згадати й про побічні ефекти таких препаратів. Тому медична галузь вимагала появи більш сучасного антикоагулянта, яким став новий інгібітор фактора Ха.

Проблемою ефективного лікування та профілактики ВТЕ переймаються в усьому світі. Досвідом боротьби з тромбоемболією у Греції поділився Ставрос Константінідес, професор, завідуючий відділом кардіології Університету ім. Демокрита. Він, зокрема, зазначив, що один з найпоширеніших пероральних антикоагулянтів, який застосовують вже більше 50 років, має ряд недоліків. Відповідно до провідних рекомендацій і протоколів при лікуванні ТГВ препарати цієї групи потрібно призначати на тривалий період, а багатьом пацієнтам показана довічна антикоагулянтна терапія. Однак при тривалому застосуванні ризик виникнення кровотеч та крововиливів може переважати користь від використання непрямих антикоагулянтів. С. Константінідес також поділився власним досвідом застосування нового прямого інгібітора фактора Ха, у профілактиці та лікуванні гострих і хронічних тромбоемболічних ускладнень.

– Нині маємо альтернативний препарат від компанії “Байєр”, на який так довго чекали, – зазначив С. Константінідес. – Результати дослідження EINSTEIN показали, що пероральний прямий антикоагулянт можна назначати пацієнтам з ТГВ з першого дня без попередніх ін’єкцій гепарину. Це більш практичне лікування. Воно дозволяє виписувати пацієнтів на більш ранніх строках, бо вони прийматимуть препарат вдома. Додаткове дослідження EINSTEIN-Extention засвідчило, що серед пацієнтів, які приймали препарат протягом двох років, процент ускладнень був доволі низький. Тепер ми можемо відмовитися від складних схем та лікувати за допомогою одного нового перорального антикоагулянта. Додатково ми знизимо загальні витрати на лікування, адже не потрібно контролювати систему згортання крові.

Маттіас Петч, керівник бізнес-групи “Байєр ХелсКер” ООО “Баєйр” в Україні підкреслив важливість пошуку нових інноваційних препаратів для боротьби з ВТЕ. Адже від тромбозів різної локалізації помирає більше людей, ніж від раку молочної залози, раку передміхурової залози, СНІДу та ДТП, разом узятих.

– Інновації – це те, на чому зосереджує свою роботу наша компанія , – наголосив М. Петч. – Ми все робимо для того, щоб поліпшити якість життя наших пацієнтів. Ми раді, що можемо представити новий препарат – інновацію, яка відкриває нову еру пероральних антикоагулянтів, що мають додаткові переваги у порівнянні з традиційним лікуванням. Це також демонстрація науково-дослідного потенціалу “Байєр” у відповідності до нашої місії: “Наука на благо кращого життя”.

Пересвідчитися у тому, як саме науково-технічний прогрес в усі часи підвищував рівень життя людства, можна було у “Парку еволюцій”. Завітавши сюди, учасники науково-практичної конференції мали прекрасну нагоду відчути наслідки прогресу: від листування – до мобільного зв’язку, від друкарської машинки – до комп’ютера тощо. Вони переконалися, що шлях від теорії до практики непростий, однак нині подолати його можна швидше, ніж раніше. Отже сподіваємося, що невдовзі завдяки широкому використанню нового антикоагулянта від компанії “Байєр” суттєво знизиться навантаження на систему охорони здоров’я України та значно покращиться якість життя населення. І цілком можливо, що у найближчому майбутньому проблема лікування ТГВ як така зникне, а інші антикоагулянти стануть антикваріатом, як, скажімо, гусяче перо для письма чи свічка – єдине джерело світла.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ