Лікарські засобиСтатті

Кашель: зупинка на вимогу

21/10/2017

Інгаляція — найоптимальніший спосіб доставки лікарських засобів до слизових оболонок дихальних органів. А оскільки усі захворювання дихальних шляхів супроводжуються різними видами кашлю, інгаляції вважаються одним з найефективніших методів його лікування при муковісцидозі, бронхіті та хронічному обструктивному захворюванні легень (ХОЗЛ), що доказово доведено за результатами численних міжнародних досліджень

Чотири переваги над таблетками, мікстурами та ін’єкціями

Інгаляції — найбільш фізіологічний, безпечний та щадний спосіб лікування, який легко переносять і дорослі, і діти. При перших ознаках захворювання застосування інгаляцій може відчутно скоротити його тривалість, пом’якшити патологічний процес, полегшити виділення мокротиння та зменшити гостроту кашлю. Останнім часом інгаляції здобувають чимраз більшу популярність і серед лікарів, і серед самих пацієнтів. І ось чому.

По-перше, за допомогою інгаляції лікарський засіб діє місцево. При цьому підвищується поверхнева активність діючої речовини та збільшується депонування її у підслизовому шарі, де багато кровоносних і лімфатичних судин. Відповідно, високі концентрації лікарських речовин створюються безпосередньо в осередку ураження.

По-друге, інгаляційний шлях доставки лікарського засобу дозволяє уникнути системного і не завжди безпечного впливу таблеток, мікстур та ін’єкцій на організм людини.

По-третє, під час інгаляцій лікарські засоби, оминаючи печінку, діють ефективніше, аніж при їх пероральному прийомі, оскільки вони досягають саме слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і легень та є більш хімічно активними внаслідок розпиленого стану.

І, нарешті, інгаляції можна застосовувати у пацієнтів будь-якого віку — і у дітей, і у хворих літнього віку. Якраз тому багато людей намагаються придбати спеціальні прилади — небулайзери — для проведення інгаляцій у домашніх умовах.

NaCl та натрію гіалуронат: новий погляд на лікування кашлю

Закордонні дослідники вирішили поглянути по-новому на добре відомий усім гіпертонічний сольовий розчин (ГР). Вони дослідили ефективність NaCl при лікуванні деяких захворювань органів дихання та виявили переконливі дані щодо його ефективності.

Цікаво, що спочатку вивчали вплив ГР на хворих з муковісцидозом. Це найпоширеніше спадкове захворювання: в Україні щороку народжуються 250–300 дітей з такою генетично зумовленою недугою. Вона проявляється, зокрема, і через хронічний обструктивний процес в дихальних шляхах, тому для хворих на муковісцидоз життєво необхідною є адекватна допомога при кашлі, що провокується гіперпродукцією патологічно густого бронхіального секрету.

Результати досліджень продемонстрували перший доказ довготривалої ефективності застосування ГР та значне зменшення кількості загострень порівняно з показниками у пацієнтів, яких лікували ізотонічним фізіологічним розчином. Також у пацієнтів, яких лікували ГР, відзначалося значне підвищення мукоциліарного кліренсу порівняно з таким в осіб, яким призначали амілорид або ізотонічний фізіологічний розчин.

Важливим механізмом, за допомогою якого ГР покращує мукоциліарний кліренс, є його здатність спричиняти кашель, який зумовлює виведення слизу з дихальних шляхів. Це покращує функції легень і сприяє зниженню частоти загострень легеневих захворювань. Окрім того, ГР завдяки своїм осмотичним механізмам сприяє поліпшенню функції епітелію дихальних шляхів, чинить додаткову антимікробну та протизапальну дію. Отже, застосування ГР дає позитивні результати при лікуванні муковісцидозу, ХОЗЛ (Elkinsetal М., 2011) та бронхіту навіть з астмоподібними симптомами (Cresta F., 2013).

Втім, це наразі не всі актуальні новини, які стосуються інновацій у лікуванні кашлю. Відтепер ще одна відома речовина визнана ефективним допоміжним засобом у цьому процесі. Йдеться про натрію гіалуронат (НГ) — важливий компонент рідини, що виробляється у нормі в дихальних шляхах та має велике значення у фізіологічному гомеостазі дихального апарату, особливо на рівні верхніх дихальних шляхів.

Зв’язуючи воду, НГ контролює зволоженість тканин слизової оболонки бронхів під час запального процесу, не погіршуючи мукоциліарний транспорт. У слизовій оболонці носа гіалуронат насамперед бере участь в регуляції судинного тонусу і секреції залоз, що значною мірою сприяє імунному захисту слизової оболонки та стимулює мукоциліарне виведення чужорідних частинок, але одночасно утримує ферменти, необхідні для гомеостазу поверхневого шару. Однак НГ не проявляє алергізуючі чи імуногенні властивості, покращує регенерацію, а також посилює антиоксидантний та протизапальний ефект. Отже, НГ як імунонейтральна речовина є найбільш оптимальною для застосування в системах доставки ліків.

З огляду на високий рівень безпеки НГ широко застосовують в естетичній медицині, для лікування легеневих недуг, як засіб для проведення супутньої терапії при хронічних патологіях дихальних шляхів, а також для загоєння тканин після хірургічних втручань.

Чимало клінічних досліджень, проведених у провідних університетах Італії та Іспанії, що вивчали роль НГ у тому числі щодо зменшення вираженості симптомів і попередження загострення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів у дорослих, довели, що НГ завдяки здатності відновлювати тканини значно покращує якість життя пацієнтів із недугами дихальних шляхів. При тому не повідомлялося про жодні протипоказання чи небажану взаємодію НГ з іншими препаратами.

Лорде: результат при різних видах кашлю

Нещодавно на ринку лікарських засобів з’явилися два нові засоби від вітчизняного виробника — компанії «Юрія-Фарм» — для лікування захворювань дихальних шляхів. Це Лорде hyper і Лорде hyal hyper.

Лорде hyper (3% ГР натрію хлориду) — натуральний і безпечний інгаляційний муколітик прямої дії. Під час інгаляції небулайзером він потрапляє безпосередньо в органи дихання, минаючи травний тракт.

Препарат полегшує дихання за рахунок розрідження секрету слизової оболонки носа, придаткових пазух носа і бронхів шляхом осмотичного ефекту. Результат можна відчути вже наприкінці першої інгаляції, коли починається продуктивне відкашлювання.

У Лорде hyal hyper ГР натрію хлориду (3%) доповнено гіалуроновою кислотою — для додаткового пом’якшення і зволоження слизової оболонки, а також зменшення подразнювальної дії ГР солі під час інгаляції. Ці засоби показані пацієнтам з бронхітом, бронхіолітом, муковісцидозом, бронхоектатичною хворобою та ХОЗЛ. Також їх застосовують при гострих і хронічних захворюваннях носоглотки, носової порожнини і носових пазух, гіпертрофії аденоїдів у дітей, цілорічного та сезонного алергічного риніту для зменшення набряку слизової оболонки, розрідження секрету і полегшення дихання.

Реклама лікарських засобів та медичних виробів. Перед застосуванням обов’язково ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом. Лорде LORDE (ЛОРДЕ) hyal hyper, 0,01%: медичний вироб Сертифікат відповідності № UA.TR.039.186-16 з 26.04.2017 по 30.03.2021. АКК® В02А А01 UA/11103/01/01 з 24.10.2014 по 24.10.2018. Декасан небули. D08А UA/5364/01/01 22.12.2016

“Фармацевт Практик” #10′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ