Статті

Кава допомагає печінці боротися з жиром, однак вбиває серце

19/08/2013

Дослідники з Медичної школи Університету Дьюка (США) виявили незвичайні корисні властивості кофеїну: як пишуть у Hepatology Пол Йен з колегами, кофеїн стимулює розщеплення жирних кислот у печінці.

Накопичення жирів у печінці – один із найнебезпечніших наслідків ожиріння і діабету: клітини печінки заміщуються клітинами сполучної (жировий) тканини, подібно до того, як це відбувається при алкоголізмі, і печінка просто перестає працювати. Цьому можна запобігти за допомогою кофеїну.

Експерименти з клітинами печінки показали, що кофеїн змушує їх інтенсивно позбавлятися від накопичених жирів, а досліди на тваринах переконали вчених, що у мишей печінка позбавляється жиру навіть якщо їх тримають на жирній дієті. За прикидками авторів роботи, людині досить випивати чотири чашки кави на день, щоб запобігти жировому переродженню печінки. Цієї кількості кави не так і мало, тому дослідники сподіваються віднайти речовину, яка володіє жироспалювальною дією кофеїну, але без побічних ефектів, притаманних кофеїну.

Серед побічних ефектів – підвищений на 50% ризик смерті від серцево-судинних розладів, якщо людина випиває більше 28 чашок на тиждень.

Відомо, що кофеїн підвищує кров’яний тиск, діє на рівень інсуліну і адреналіну, що вже впливає на серце. Нове дослідження, проведене групою вчених під керівництвом Стівена Блера з Університету Південної Кароліни (США), підтверджує ці факти ще раз. Фахівці вивели правило «28 чашок», про який пишуть у журналі Mayo Clinic Proceedings, після того, як проаналізували стан здоров’я і статистику смертей понад 40 тис. людей.

Негативний ефект кофеїну був помітніший у молодих людей і у жінок. 28 чашок кави на тиждень помітно збільшували ризик смерті людей до 55 років. Тобто до цього віку каву краще вживати обережно.

Проте, автори дослідження підкреслюють, що справа не тільки у кофеїні, а й у супровідних чинниках на зразок куріння. За словами вчених, кава часто супроводжує нездоровий спосіб життя і посилює наслідки, якими загрожує куріння або, наприклад, хронічне недосипання.

За матеріалами “Medical Xpress” і “The Guardian”

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ