Лікарські засобиСтатті

Кетонал®: не видає бажане за дійсне, а просто діє

18/07/2017

«Відпочиваючи за кавою після роботи, ми помітили, що обговорюємо лише те, що у кого болить: поперек, суглоби, м’язи, — із здивуванням мовив мій 25-річний син. — Мам, це старість?». Було б смішно, аби не так гірко, адже захворювання опорно-рухового апарату в Україні останнім часом, на жаль, дійсно «помолодшали». І тому діагноз остеохондроз, остеоартроз, тендиніт, розтягнення м’язів і сухожиль, поставлений юнакам і дівчатам, лікарів вже не дивує. А що ж тоді казати про людей старшого віку!

Біль. Аптека. Препарат

Неспецифічний біль при захворюваннях опорно-рухового апарату — одна з частих причин звернень пацієнтів за медичною допомогою і призначення їм медикаментозної терапії. Від болю, зумовленого ураженням суглобів, м’язів і сухожиль, потерпає 20–45% населення земної кулі, частіше жінки і люди похилого віку. Хронічний біль спричиняє втрату непрацездатності, активності у повсякденному житті, депресію, порушення сну і навіть розвиток ускладнень, зокрема, серцево-судинних недуг.

У структурі патології опорно-рухового апарату залежно від основного патогенетичного механізму виділяють запальні ураження суглобів і периартикулярних тканин (артрит, теносиновіт, міозит), дегенеративні ураження суглобів синовіального типу, міжхребцевих (остеоартроз, остеохондроз) і травматичні ураження (посттравматичний артрит, розтягнення і розрив зв’язок).

Хронічний характер болю при більшості дегенеративнозапальних захворювань опорно-рухового апарату змушує хворих звертатися до лікаря або безпосередньо в аптеку. Отож, який лікарський засіб може порадити першостільник своєму відвідувачеві, щоби усунути больові відчуття швидко і безпечно?

Здолати біль без побічних дій

Останнім часом довіру у лікарів, аптекарів та пацієнтів здобули місцеві лікарські засоби для подолання болю, зумовленого ураженням опорно-рухового апарату. І небезпідставно.

Такі лікарські форми безпечні і прості у використанні, поєднують місцевий і резорбтивний вплив, створюють високу концентрацію діючих речовин у місці нанесення препарату, проявляють пролонговану дію. Та найголовніше — це засоби з високим профілем безпеки, оскільки слабкий системний вплив місцевих лікарських форм забезпечує меншу вираженість побічних ефектів, передовсім з боку шлунково-кишкового тракту.

Відтак — топічні (тобто, з певним місцем дії, локальні) нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) — це перевірені засоби, які широко використовуються для усунення болю у пацієнтів з гострими і хронічними захворюваннями опорно-рухового апарату, зокрема, остеоартрозом, тенденітом, розтягненням м’язів та сухожиль.

НПЗП притаманний обезболюючий ефект. Їх дія співмірна з дією пероральних препаратів, проте вони проявляють менший системний вплив, через що, відповідно, й асоціюються з меншою частотою небажаних побічних реакцій.

Сила — в проникненні

Кетонал® крем 5% і Кетонал® гель 2,5% (діюча речовина кетопрофен) — лікарські засоби місцевої дії для локальної терапії уражень опорно-рухового апарату, які швидко, ефективно та безпечно усувають біль.

Ефективність такої терапії залежить від вибору добової дози препарату і здатності активної речовини проникати через щільні глибокі шари дерми, які є потужним бар’єром для багатьох хімічних речовин.

Відомо, що чим менша молекула активної речовини, тим легшее вона проникає через шкіру. Молекула кетопрофену маленького розміру і з низькою молекулярною масою (254,3 г/моль), тому вона легко проходить крізь шкіру та абсорбується у м’язовій тканині [1].

Давайте порівняємо: молекулярна маса диклофенаку становить 296,2 г/моль, німесуліду — 308,3 г/моль, піроксикаму — 331,3 г/ моль, кеторолаку — 376,4 г/моль. Як засвідчили дані масштабних метааналізів, найбільш високу анальгезуючу активність демонструє саме кетопрофен (NNT=2,6). Цей показник перевищує аналогічний для ібупрофену на 58%, піроксикаму — на 80% (NNT=4,7) і майже вдвічі вищий за ефективністю, аніж диклофенак — на 92% (NNT=5,0).

Як з’ясувалося, максимальна проникаюча здатність кетопрофену у формі гелю становить 22% порівняно з гелями, які містять диклофенак (у 2 рази менше — 11,2%) і піроксикам (в 44 рази менше — 0,5%) [2].

За своєю анальгетичною та протизапальною активністю Кетонал® здатний проникати через щільні глибокі шари дерми, що не під силу багатьом іншим хімічним речовинам [3].

Окремо варто зазначити, що Кетонал® у формі крему — це єдиний на українському ринку топічний засіб з концентрацією кетопрофену 5% [4]. Гель Кетонал® містить 2,5% діючої речовини.

Таким чином, дані досліджень свідчать про те, що кетопрофен не поступається по ефективності і безпечності іншим «традиційним» НПЗП [3].

Література

  1. Lee C., Maibach H. Deep percutaneous penetration into muscles and joints. / J. Pharm. Sci. — 2006. — 95(7):1405–13.
  2. Камчатнов П.Р., Умарова Х.Я., Чугунов А.В., Казаков А.Ю. Ведение пациента с поясничной болью — проблемы эффективности и безопасности / Нервно-мышечные болезни. — 2013. — № 3. — С. 32-38.
  3. Чичасова Н.В., Имаметдинова Г.Р., Иголкина Е.В. Кетонал (кетопрофен) в практике ревматолога и терапевта / РМЖ. — 2003. — том 11, 23 (195) — С. 1288-1290.
  4. Інструкція для медичного застосування.

1

Інформація для спеціалістів охорони здоров’я. Лікарські засоби мають побічні ефект. Для докладної інформації дивись інструкцію для медичного застосування препарату.

Кетонал® Р.П. № UA/8325/03/02, UA/8325/01/01, UA/8325/03/01, UA/8325/02/01

Диклак® Р.П. № UA/9808/01/01, UA/1202/03/01, UA/8909/01/01 UA/9808/02/01, UA/9808/01/02

“Фармацевт Практик” #7-8′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ