Статті

Кішки можуть хворіти на коронавірусну хворобу і передавати її одна одній

Статті

Кішки можуть хворіти на коронавірусну хворобу і передавати її одна одній

10/04/2020

В журналі Science опубліковано результати дослідження*, яке підтверджує здатність кішок заражатися новим коронавірусом SARS-CoV-2 та передавати його іншим кішкам. Чутливість до вірусу характерна також для тхорів (фреток), але вони хворіють у легкій формі

Інформацію про чутливість кішок до нового коронавірусу чуємо не вперше, але наразі маємо вже кілька досліджень на цю тему. Раніше китайці знайшли в крові кішок,які мешкають у м. Ухань, антитіла проти SARS-CoV-2 (це означає, що вони хворіли), а потім прийшла звістка про тигрицю Надю в зоопарку Бронкса (США), у якої знайшли коронавірусну інфекцію. В зв’язку з цим Американський Центр з контролю та попередження захворювань (CDC) рекомендував хворим на COVID-19 обмежити контакти як з людьми, так і з тваринами, щоб останні не захворіли та не сприяли поширенню інфекції.

У свіжому дослідженні* вчених із Харбінського ветеринарного інституту поставили експерименти щодо чутливості до SARS-CoV-2 різних домашніх тварин: кішок, собак, свиней, тхорів, курей, качок. Кішки та тхори розглядалися як головна група ризику, адже вони мають схожі на людські рецептори ACE2, через які вірус потрапляє в клітини дихальних шляхів.

Всім тваринам закапували в ніс суспензію вірусів, а за кілька днів аналізували їх тканини на наявність РНК SARS-CoV-2. Як і очікувалося, найбільш чутливими до коронавірусу SARS-CoV-2 виявилися кішки та тхори. Якщо у тхорів вірус розмножувався лише у верхніх дихальних шляхах та не спричиняв розвитку серйозного захворювання, то у котів вірусна РНК виявлялася в легенях, а також були наявні ушкодження цих органів.

Читайте також: В яких умовах коронавірус найдовше зберігає активність, а в яких миттєво гине

В дослідженні здатності до передачі вірусі представникам свого виду, клітку із зараженою кішкою розміщували на відстані 4 см від кліток здорових тварин. За тиждень у однієї із сусідок хворої кішки було виявлено вірус, а зрештою і антитіла проти нього. Це підтверджує, що кішки можуть передавати вірус одна одній повітряно-крапельним шляхом.

Інші тварини не виявили чутливості до коронавірусу SARS-CoV-2 або реагували на нього слабо. В кількох собак вірус знайшли у фекаліях, але в тканинах вірус був відсутній та тварини не хворіли.

Експерти кажуть, що зараження людини коронавірусною інфекцією теоретично можливо, але на практиці малоймовірно.

subscribe

* Shi J, Wen Zh, Zhong G, Yang H et al. Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and other domesticated animals to SARS–coronavirus 2. Science  08 Apr 2020: eabb7015. DOI: 10.1126/science.abb7015

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ