Статті

Кодеїн посилює чутливість до болю

16/09/2013

Кодеїн програє морфіну в болезаспокійливих властивостях, але не поступається йому у здатності підвищувати больову чутливість: нові напади з таким знеболювальним будуть відчуватися сильніше, ніж попередні.

Кодеїном як знеболювальним користуються понад століття, однак його ефективність досі точно ніхто не оцінював. Дослідники з Аделаїдського університету (Австралія) спробували вивчити вплив кодеїну і прийшли до дивовижного висновку: кодеїн, виявляється, підвищує чутливість до болю.

Втім, цей результат для фахівців не настільки несподіваний: кодеїн – опіат (до таких належить морфін), а підвищення больової чутливості – загальна проблема для опіатів. Чим більшу дозу ліків ви приймаєте, тим сильніше відчуваєте біль, тому з опіатами ніколи не можна досягти достатнього рівня знеболення.

Кодеїн користується більшою за інших опіатів свободою обігу, однак при потраплянні в організм десята його частина перетворюється на морфін. За рахунок цієї дози морфіну він виконує болезаспокійливу дію, проте його ефективність помітно поступається морфіновій. У той же час здатність підвищувати чутливість до болю цілком їй відповідає. Що може бути досить недоречно при хронічних захворюваннях, коли людина регулярно приймає кодеїн .

Професор Пол Ролан з колегами ставили експерименти на мишах, проте думка перевірити кодеїн на предмет посилення больової чутливості з’явилася після численних скарг пацієнтів із головним болем. Хворі стверджували, що тривале вживання цього препарату робило кожен наступний напад ще нестерпнішим.

Швидше за все, кодеїн посилює будь-який біль, просто мігрень – один з найбільш тривалих і постійних видів болю, що супроводжують людей: ми можемо жити з ним роками. В першу чергу позбутися кодеїну варто тим, хто намагається з його допомогою знімати головний біль.

За матеріалами The University of Adelaide

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ