ПрактикаСтатті

Коли очікувати нову економічну кризу

26/12/2011

Чи відкриються у 2012 році нові перспективи зростання або слід готуватися до чергової  хвилі економічної кризи? Провідні вітчизняні експерти поки не беруться чітко визначати майбутнє. Свої прогнози вони оприлюднили на прес-конференції „Економічні підсумки 2011 року та макроекономічний прогноз на 2012 рік”

На думку фахівців Всеукраїнської спілки вчених-економістів (ВСВЕ), 2011 р. був економічно стабільним. Про це, зокрема, свідчать показники інфляції, які були нижчими, ніж прогнозували у 2010 р. Та Олександр Кендюхов, голова ВСВЕ, вважає, що така стабільність не може стати основою для інтенсивного економічного зростання в майбутньому.

— В Україні перша половина 2012 р. також, буде характеризуватися економічною стабільністю, – сказав він. – У кінці 2012 – першій половині 2013 р. є висока ймовірність початку другої хвилі світової економічної кризи, яка не омине й Україну.

Окрім економічної кризи існує низка зовнішніх та внутрішніх загроз для української економіки: посилення невизначеності на міжнародних фінансових ринках, зростання бюджетно-боргової кризи у країнах Європи та США, зменшення попиту на метал та сировину для хімічної промисловості на зовнішніх ринках. До небажаних наслідків можуть призвести негативне сприйняття суспільством економічних реформ і популістські соціально-економічні заходи влади перед виборами до Верховної Ради України, які супроводжуватимуться вливанням в економіку незабезпеченої реальним товаром грошової маси.

Дуже важливим для економіки є стан банківського сектора. Як зазначив Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків, у 2011 р. галузь приходила до тями після шоку 2008-2009 рр. У 2012 р. за його словами, для банків найбільш правильною стане стратегія виживання та забезпечення ліквідності.

— Якщо у 2012 р. станеться обвал на світових ринках, то банки потраплять у складне становище, – вважає О. Сугоняко. – На початку минулої кризи (у 2008) банки мали великі прибутки, а нині – збитки. Тому витримати другий такий удар буде вкрай складно.

Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club, висловив свою точку зору щодо майбутнього економіки регіонів. У цілому, наступного року темпи зростання світової економіки дещо сповільняться. В Європі поки не передбачається рецесії, однак певні ризики все ж є. Отже, на думку експерта, не варто очікувати високих темпів зростання українського експорту в Італію, Угорщину та Іспанію, де економічне становище є досить складним. Щодо іншого важливого партнера – Росії, – то тут очікується зростання ВВП на 3,9%. Азійський регіон, на який припадає 25% українського експорту, теж переживає не кращі часи. Ситуація, що склалася на ринках різних регіонів, тиснутиме на торговий баланс України.

М. Івченко також зазначив, що розвиток подій у 2012 р. багато в чому залежатиме від позиції європейських країн.

— Є велика вірогідність суттєвого сповільнення розвитку світової економіки, якщо європейські держави у першій половині 2012 р. не вживуть заходів щодо бюджетної та податкової політики.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ