Статті

Коронавірусна хвороба COVID-19 та цукровий діабет

14/04/2020

Наявність у пацієнта цукрового діабету (ЦД) вважають фактором, що погіршує прогноз та перебіг коронавірусної хвороби COVID-19. Вчені намагаються зрозуміти, чому ця патологія часто асоційовна з тяжкими формами COVID-19.

ЦД, похилий вік, ожиріння та артеріальна гіпертензія підвищують ризик госпіталізації та смерті пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19. Відомо також, що ЦД є фактором ризику інших коронавірусних хвороб, спричинених спорідненими до SARS-CoV-2 вірусами – SARS (спалах 2003 р.) та MERS (спалах 2012 р.).

В журналі American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism опубліковано статтю*, автори якої називають фактори, які, на їх погляд, можуть пояснювати зв’язок ЦД із тяжким перебігом коронавірусної хвороби. Свої припущення вони роблять на основі наявних даних про розвиток SARS та MERS у людей, а також вивчення коронавірусних інфекцій на тваринних моделях.

Автори називають такі потенційні фактори впливу ЦД:

– збільшення експресії ангіотензинперетворювального ферменту 2 (АПФ2) в легенях, серці, нирках та підшлунковій залозі. АПФ2 є тим рецептором, який коронавірус SARS-CoV-2 використовує для входження в людські клітини;

Про неоднозначну роль АПФ2 та розвиток легеневих ускладнень читайте: Антигіпертензивні засоби та коронавірус

– підвищення рівня фурину – протеолітичного ферменту, що міститься в різних клітинах людського організму, та використовується вірусами для активації їх білків під час збирання вірусної частинки;

– пошкодження механізмів надбаного імунітету, що включає погіршення функціонування лімфоцитів та неадекватно потужну запальну відповідь організму на коронавірусну інфекцію.

Автори вважають, що виявлення ключових факторів, які можуть впливати на тяжкість перебігу COVID-19 у пацієнтів з ЦД, допоможе створити інструменти для дистанційного моніторингу здоров’я таких осіб.

Доктор Пол Стюарт, професор медицини Університету Лідсу (Велика Британія) вважає, що «немає підстав для того, щоб пацієнти з ЦД мали вищий ризик захворіти на COVID-19», їхній ризик заразитися не більший, ніж в середньому в популяції. Він підтверджує, що серед госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 особи з ЦД мають вищий ризик померти, але, на його думку, це може бути пов’язано з віком  або, можливо, супутньою серцевою патологією, скоріше, ніж з ЦД.

Доктор Роберт Екель, президент медично-наукового підрозділу Американської діабетичної асоціації, вважає, що для запобігання зараженню коронавірусом особи з ЦД повинні дотримуватися тих самих правил, що і всі: за можливості – самоізолюватися, при виході на вулицю – тримати дистанцію 1,5 м від інших людей, використовувати медичну маску в громадських місцях, ретельно мити руки.

subscribe

* Muniyappa R and Gubbi S. COVID-19 Pandemic, Corona Viruses, and Diabetes Mellitus // American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 31 MAR 2020. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00124.2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ