Статті

Чи варто уникати лаурилсульфату натрію?

10/01/2020

Все частіше на косметичних засобах, шампунях та зубних пастах можна побачити напис «Не містить лаурилсульфату натрію», який слід сприймати як перевагу та ознаку безпечності продукту. Чому ця сполука, яку ще не так давно додавали навіть в креми для обличчя, зажила такої недоброї слави?

Лаурилсульфат натрію (відомий також як додецилсульфат натрію) – поверхнево-активна речовина, детергент з потужною здатністю до очищення, піноутворення та змочування. Це амфіфільна органічна сполука, яка містить як гідрофільні, так і гідрофобні групи, за рахунок чого може розчинятися як у неполярних жирах, так і в полярних середовищах, зокрема в воді. Завдяки цим властивостям та невисокій ціні, лаурилсульфат натрію знайшов широке застосування в якості потужного очищувального та змочувального агента у миючих засобах, шампунях, зубних пастах, а в якості емульгатора – в косметичних засобах.

Чи шкідливий лаурилсульфат натрію для шкіри?

Лаурилсульфат натрію, як і належить сильному детергенту, руйнує захисний жировий шар на поверхні шкіри та здатний проникати крізь шкіру. також, як показують дослідження, він може викликати подразнення та алергічні реакції. У випробуваннях за участю 1600 волонтерів лаурилсульфат натрію спричинив подразнення (почервоніння, сухість, лущення та свербіж шкіри) у 42% учасників. В іншому дослідженні подразнення виникало внаслідок регулярного використання засобів з лаурилсульфатом натрію протягом 3,5 місяців. Крім того, встановлено, що чим тепліша вода, з якою використовують детергент, тим більший ризик виникнення подразнення шкіри. Здатність лаурилсульфату натрію викликати подразнення настільки добре відома, що його часто використовують як позитивний контроль при дерматологічному тестуванні. Слід, однак, зазначити, що немає жодних наукових даних, які б підтверджували канцерогенні властивості лаурилсульфату натрію, про які так часто пишуть  популярні видання.

Чому лаурилсульфат натрію продовжують використовувати?

Вважається, що небезпечним є тривалий контакт лаурилсульфату натрію зі шкірою, а контакт з усілякими порошками та милами, що містять детергент, зазвичай є короткочасним. Тому сполуку не забороняють, але регулюють її максимально припустимий в споживчих продуктах вміст. Він залежить від часу контакту цього продукту зі шкірою. В засобах, що не треба змивати (кремах, лосьйонах) лаурилсульфат натрію вже не застосовують.

Якщо припускається, що продукт знаходитиметься на шкірі відносно довго, вміст лаурилсульфату натрію в більшості країн не повинен перевищувати 0,05-2,5%%. Крім того, виробники продуктів із  вказаним детергентом, повинні проводити дерматологічне тестування та за наявності будь-яких небажаних ефектів попереджати про це на етикетці. Тому на продуктах, що містять лаурилсульфат натрію можна побачити написи на кшталт: «Якщо при використанні  продукту на шкірі з’являться почервоніння та подразнення, припиніть його використання та зверніться до лікаря».

Кому варто уникати лаурилсульфату натрію?

У деяких людей ризик виникнення несприятливих реакцій на лаурилсульфат натрію підвищений. Тому продуктів, що містять цю сполуку, слід уникати особам з дуже сухою чутливою шкірою, пацієнтам з атопічним дерматитом, розацеа та псоріазом.

Є багато безпечніших альтернатив лаурилсульфату натрію, наприклад, етоксилати жирних спиртів, жирних кислот або алкилфенольні етокислати.

Якщо ви користуєтесь косметичними продуктами та миючими засобами, які містять лаурилсульфат натрію:

– мінімізуйте час їхнього контакту зі шкірою,

– дуже ретельно змивайте ці засоби великою кількістю води; добре полощіть білизну та одяг, випрані в миючих засобах з лаурилсульфатом натрію;

– при появі будь-яких ознак подразнення на шкірі (почервоніння, лущення, свербіж) припиніть використання продукту з лаурилсульфатом натрію та зверніться до лікаря;

– повідомте про негативну реакцію виробника продукту – на упаковках зазвичай вказано контактні данні для таких випадків.

subscribe

Джерело: The Conversation UK

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ