ЖизньСтатті

Ліки під контролем

17/04/2014

В Управлінні охорони здоров’я Закарпатської області за підсумками діяльності в 2013 р. відбувся брифінг представників територіальної Державної служби з лікарських засобів. Перед журналістами виступили начальник Державної служби з лікарських засобів у Закарпатській області Петро Яцук та начальник відділу державного контролю у сфері обігу лікарських засобів та медичної продукції Юрій Циганін

За словами Петра Яцука, на Закарпатті роздрібну реалізацію ЛЗ здійснюють 541 аптека та 113 аптечних пунктів, причому їхня доступність у перерахунку кількості осіб на один аптечний заклад вища, ніж в середньому по Україні. Це однаковою мірою стосується як сіл, так і міст.

Державною службою з контролю якості ЛЗ у 2013 р. було проведено 87 перевірок суб’єктів господарської діяльності на відповідність та дотримання ліцензійних умов із виробництва, оптової та роздрібної торгівлі ЛЗ. За результатами перевірок було видано 68 розпоряджень щодо усунення порушень та анульовано 5 ліцензій суб’єктів господарської діяльності.

Проведено 487 перевірок із додержання вимог законодавства України щодо якості ЛЗ, за результатами яких надано 390 приписів щодо усунення порушень та 314 приписів про заборону реалізації ЛЗ, 5 матеріалів подано до органу ліцензування. До державного бюджету перераховано 30 515 грн. штрафів.

Окрім цього, минулого року контрольно-аналітичною лабораторією Держлікслужби проведено 924 лабораторних аналізи, за результатами яких видано 624 позитивних висновки щодо відповідності зразків ЛЗ вимогам аналітично-нормативної документації та 300 — негативних (ліки не відповідали нормативним вимогам, порушувалися упаковка, маркування, опис). На порушників накладено штраф у сумі близько 87 тис. грн.

Лідери у переліку підробок та неякісних ліків в Україні — широковживані препарати, розрекламовані на телебаченні та в ЗМІ, наголошує Петро Яцук. Це знеболювальні, антибіотики, імуномодулятори. Проте в обігу на фармацевтичному ринку Закарпаття впродовж минулого року жодного випадку фальсифікату або підробки ліків не виявлено. Значною мірою це обумовлено тим, що на Закарпатті не діють великі оптові склади і ліки постачаються з інших областей, пройшовши перед тим через низку контролюючих органів.

Для того, аби виставити надійний технічний бар’єр підробці ліків, Україна вирішила запозичити європейський досвід. Для відстеження походження ліків вже невдовзі запрацює обов’язкове маркування кожної упаковки фармпрепаратів унікальним номером і двомірним кодом, які зчитуватимуться в аптеках за допомогою спеціального обладнання. Впровадження такої практики дозволить чітко прослідковувати ланцюжок, який проходить препарат від виробника до споживача і фактично унеможливлює будь-яке фальсифікування.

Юрій Циганін зазначив, що в Україні лише третина ліків (а річні обсяги фармацевтичного ринку в державі становлять понад 36 млрд грн.) реалізується за рецептами, дві третини — припадають на самолікування. Найохочіше люди купляють те, що найактивніше рекламується. З одного боку, це величезна проблема для ефективності терапії, а з іншого — якраз розрекламовані препарати підробляють найчастіше.

Держслужба з лікарських засобів реагує і на звернення громадян, хоча торік їх було всього два. Щоправда, одне дуже повчальне, підкреслив Юрій Циганін. На «гарячу лінію» Кабміну і в Держлікслужбу звернувся мешканець Тячівщини, в якого шахраї видурили «за лікування» БАД 40 тис. грн. Консультації проводили в телефонному режимі, щотижня призначали все нові дорогі препарати, оскільки попередні виявлялися неефективними, аж поки в бідолахи не закінчилися гроші. Матеріали справи скеровані у відповідні правоохоронні органи. Слідство триває.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #4-5′ 2014

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ