Статті

Головний кандидат на лікування коронавірусної інфекції – ремдесивір

Статті

Головний кандидат на лікування коронавірусної інфекції – ремдесивір

02/03/2020

Серед всіх противірусних засобів, які були випробувані проти нового коронавірусу SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, єдиним ефективним препаратом на сьогодні є ремдесивір від Gilead Sciences. Як він працює та які перспективи щодо його випробувань, схвалення, масового виробництва?

Ремдисивір – експериментальний противірусний засіб, який Gilead розробляв для лікування геморагічної лихоманки Ебола та геморагічної лихоманки Марбург. Також ремдисивір випробовували у лікуванні хвороб, викликаних іншими вірусами, що містять одноланцюгову РНК, в тому числі, респіраторно-синцитіальним вірусом, вірусами Хунін, лихоманки Ласса, вірусами Ніпах і Хендра, а також коронавірусами MERS-CoV та SARS-CoV, які викликають ближньосхідний та тяжкий гострий респіраторні синдроми, відповідно.

Ремдисивір – нуклеозидний аналог, імітатор АТФ, що інгібує вірусну РНК-залежну РНК-полімеразу, тобто робить неможливою реплікацію вірусу в клітині господаря.

Зацікавлення ремдисивіром суттєво зменшилося, коли інший препарат – коктейль з трьох моноклональних антитіл REGN-EB3 від Regeneron Pharmaceuticals – виявився значно ефективнішим за ремдесивір у лікуванні Ебола. Але компанія Gilead Sciences ще кілька років тому попереджала про необхідність створення засобів проти коронавірусних інфекцій, які періодично нагадують про себе вельми небезпечними спалахами, та подала кілька заявок на схвалення ремдисивіру для лікування коронавірусних інфекцій.

27 січня 2020 р. група експертів ВООЗ з наукових досліджень та розробок у галузі клінічних випробувань назвала ремдисивір найперспективнішим препаратом-кандидатом для лікування COVID-19. У своїх висновках вони спиралися на дані досліджень in vitro та in vivo, а також наявні дані з клінічної безпеки.

30 січня 2020 р. американці повідомили про успішний досвід застосування ремдисивіру у пацієнта з COVID-19 у тяжкому стані. Той отримав одну ін’єкцію препарату, після чого вже наступного дня в  нього суттєво зменшилося вірусне навантаження в легенях та значно поліпшилася легенева функція.

Вже 31 січня Gilead разом з китайськими колегами почали підготовку до клінічних випробувань ремдесивіру серед пацієнтів з COVID-19, які перебувають на лікуванні в китайських медичних закладах.

4 лютого спеціалісти із Уханського інституту вірусології, а також Національного центру екстрених препаратів опублікували результати тестів in vitro кількох противірусних засобів щодо нового коронавірусу SARS-CoV-2 на клітинній лінії Vero E6. Вони тестували рибавірин, пенцикловір, нитазоксанід, нафамостат, хлорохін, ремдисивір і фавіпіравір. Встановлено, що розмноження вірусу блокують ремдисивір та хлорохін у низьких мікромолярних концентраціях та демонструють високий індекс селективності.

5 лютого китайські регуляторні органи схвалили проведення двох багатоцентрових, рандомізованих, подвійних-засліплених, плацебоконтрольованих клінічних досліджень фази III, в яких вивчатимуть ефективність та безпечність ремдесивіру у пацієнтів з COVID-19, що спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. У першому дослідженні за участю 452 осіб вивчатимуть вплив препарату на пацієнтів з тяжкою формою коронавірусної пневмонії, у другому, за участю 308 пацієнтів, – з легко-помірною формою пневмонії. Перше дослідження розпочалося 6 лютого, друге 13 лютого 2020 р, вже в травні цього року заплановано їх завершення.

При схваленні ремдисивіру для використання при COVID-19 компанії Gilead Sciences навряд чи світять великі прибутки, адже: по-перше, китайська BrightGene Biomedical Technology та тайванська Academia Sibica вже заявили про готовність випускати препарат на основі ремдесивіру та обіцяють (принаймні BrightGene) у разі схвалення під час епідемії надавати його пацієнтам безкоштовно; по-друге, Індія та Індонезія в разі успіху препарату також швидко підключаться до виробництва нелегальних копій ремдесивіру; по-третє, в умовах епідемії Gilead з етичних міркувань не зможе призначити дуже високу ціну на ремдисивір; а в-четверте, значний попит на ремдесивір буде, скоріш за все, не дуже тривалим.

МОЗ: станом на 2 березня 2020 року у світі зареєстровано 89 072 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  3 048 – летальні. Одужало вже 45 074 осіб. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ