Лікарські засобиСтатті

Літо зі Стопдіар — літо без «сюрпризів»

01/07/2017

Чи знаєте ви, як одна недоварена креветка здатна зіпсувати цілісіньку відпуску на морському узбережжі? А недостатньо помиті овочі та фрукти, забруднена питна вода, погано просмажений шашлик чи протерміновані продукти? Зрештою, випадкове заковтування води під час купання у морі, озері чи річці також загрожує розвитком гострої кишкової інфекції

Мабуть, літо є саме тією порою року, коли діарея найчастіше руйнує наші плани. А це означає, що до аптек починають звертатися багато відвідувачів зі скаргами на розлад шлунка і погане самопочуття.

Діалог з провізором

Зазвичай, спілкуючись з працівником першого столу, відвідувач аптеки ставить йому кілька важливих для себе запитань.

Питання: Чи потрібно діарею лікувати, чи можна зачекати, поки мине сама собою?

Відповідь: Безперечно, діарею потрібно лікувати негайно, бо інакше вона може призвести до зневоднення організму та госпіталізації, а інколи й до летального наслідку.

Питання: Чи це справді інфекційне захворювання? Чому воно небезпечне?

Відповідь: Інфекційна діарея — не тільки неприємне, але й справді небезпечне захворювання, що може виникнути як у дорослих, так і дітей. Такий стан, при якому відбуваються часті (нерідко кожні 15 хв) і рідкі багатократні випорожнення, спричиняє широке коло мікробів. Збудники, які зумовлюють гостре запалення, частіше уражають нижні ділянки травного тракту, провокуючи помірні зі слизом випорожнення, іноді з кров’ю, та підвищення температури тіла. Незапальні збудники частіше вражають верхні ділянки травного тракту, спричиняючи часті випорожнення без крові та лейкоцитів.

Інфекційна діарея може супроводжуватися лихоманкою, нудотою і блюванням. Для цієї недуги характерний переймоподібний біль у животі. При цьому у дорослих можливі м’язові судоми, зменшення маси тіла, втрата апетиту, сильна спрага.

Питання: Який лікарський засіб ви можете порадити мені для лікування діареї? Чи потрібно при цьому дотримуватися якихось додаткових заходів?

Відповідь: До основних принципів терапії гострих кишкових інфекцій належать: дієта, регідратація, що сприяє відновленню водно-сольового балансу, антибактеріальна та допоміжна терапія (ентеросорбенти, пробіотики). Через те, що зазвичай на виділення збудника і визначення його чутливості до протимікробного засобу немає ані часу, ані змоги, вибір препарату здійснюють емпіричним шляхом.

Відповідно до сучасних протоколів лікування препаратом вибору при інфекційній діареї є антибактеріальний засіб ніфуроксазид. А одним із ефективних препаратів на основі ніфуроксазиду є Стопдіар від компанії «Гедеон Ріхтер».

Питання: Чому саме ніфуроксазид ви вважаєте найефективнішим?

Відповідь: Бо він усуває якраз причину захворювання, а не лише його симптоми. Цей кишковий антисептик практично не всмоктується в травному тракті, створюючи високу концентрацію діючої речовини в кишечнику, де чинить виключно місцеву дію, не спричиняє загальнотоксичних ефектів і не порушує рівновагу бактеріальної флори в товстому кишечнику.

Отож, препарат Стопдіар з діючою речовиною ніфуроксазид активний щодо більшості збудників кишкових інфекцій (у тому числі штамів-мутантів, стійких до інших протимікробних засобів), грампозитивних і грамнегативних бактерій. Позитивний результат спостерігається вже після першого прийому препарату.

Окрім того, цей лікарський засіб зручний і простий у використанні — дорослим достатньо однієї капсули 4 рази на добу. Причому, Стопдіар не потребує особливих умов зберігання, відтак, його завжди можна мати при собі і не боятися жодних прикрих моментів.

Нехай літо дарує вам лише приємні сюрпризи і несподіванки!

Інформація для професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників, призначена для розповсюдження на науково-практичних конференціях.

Р.П. №UA/14478/01/01 від 08.07.2015.

“Фармацевт Практик” #6′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ