Статті

Систематичне вживання марихуани сприяє появі хибних спогадів

Статті

Систематичне вживання марихуани сприяє появі хибних спогадів

13/02/2020

Команда дослідників із Нідерландів, Бельгії, Австралії, Німеччини та США провела рандомізоване подвійне-зсліплене, плацебоконтрольоване клінічне дослідження, в якому виявила, що систематичне використання марихуани збільшує чутливість людини до хибних спогадів*

Раніше було знайдено, що куріння марихуани може сприяти втраті спогадів, а іноді – їх викривленню. В новому дослідженні вчені спробували виявити, чи впливає активний компонент марихуани тетрагідроканабінол на чутливість людини до хибних спогадів.

Дослідники залучили 64 волонтери, які визначили себе як споживачів марихуани. Частина з них отримала дозу канабісу, частина служила контрольною групою. Тести на пам’ять проводили одразу після отримання препарату, а також  за тиждень. Один із тестів – асоціативний – полягав у читанні та відтворенні переліку слів. Другий та третій тести були завданнями з метою дезінформації учасника. Другий полягав у відповідях на питання після перегляду віртуальної постановочної бійки в поїзді. В третій частині тесту волонтер вже брав участь у віртуально симульованому сюжеті, де він грав роль персонажу, що краде гроші із гаманця незнайомця. Кожен тест був  спрямований на відтворення спогадів, що стосувалися побаченого, але при цьому деякі питання містили посилання на хибну інформацію.

subscribe

Аналіз результатів тестів показав, що куріння марихуани достовірно збільшує ймовірність формування хибних спогадів. При цьому така ймовірність зберігається значною і через тиждень після вживання марихуани. Це спостереження, на думку авторів, слід враховувати при опитуванні свідків або підозрюваних у скоєнні тих чи інших правопорушень.

Читайте також: Що таке медична марихуана або медичний канабіс?

* Kloft L, Otgaar H, Blokland A et al. Cannabis increases susceptibility to false memory // Proceedings of the National Academy of Sciences, Feb 2020, 2019, 20162; DOI: 10.1073/pnas.1920162117

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ