Статті

Медичний туризм: забаганки багатих чи сувора необхідність?

Статті

Медичний туризм: забаганки багатих чи сувора необхідність?

19/04/2017

Медичний туризм не є примхою сьогодення. Навіть у сиву давнину люди долали великі відстані, щоб зануритись у цілюще джерело, торкнутися святих реліквій чи звернутися за порадою до знаного лікаря в надії на порятунок. Як окремий напрямок індустрії медичний туризм в Україні з’явився не так давно. Його основна мета ― організація якісної медичної допомоги, що полягає не тільки у діагностиці, профілактиці та лікуванні пацієнтів, але й в максимальному супроводі (підтримці) під час їхнього  перебування у центрах охорони здоров’я

Профілактика чи лікування?

Якщо ми говоримо про туризм, то перш за все думаємо про пасивний відпочинок на березі моря чи екскурсійні подорожі, а потім згадуємо активний — лижні курорти, туристичні походи. Зазвичай готелі і туристичні бази пропонують відпочивальникам широкий спектр оздоровчих WELLNESS-iSPA-процедур, тому найчастіше медичний туризм асоціюється з профілактичними заходами із зміцнення здоров’я. Але в наш час значна кількість людей звертається по медичну допомогу не за місцем проживання. Вони від’їздять за кордон для отримання кваліфікованих медичних консультацій, діагностики, лікування різних патологій, а також з метою реабілітації після захворювань. Тому зараз поняття «медичний туризм» розглядається у широкому розумінні і охоплює все — від організації профілактичних заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я, до лікування важких патологічних станів.

Вдома чи за кордоном?

Розвинена у минулі роки вітчизняна система санаторно-курортного лікування не витримала перевірки часом. Лише деякі центри в Україні продовжують функціонувати у наші дні. Окупація Криму також позбавила наших громадян можливостей відпочинку і оздоровлення на багатьох відомих курортах. Крім того, загальний стан галузі охорони здоров’я, на жаль, не дозволяє отримати якісну медичну допомогу на місцях. Хворим доводиться звертатись до медичних центрів, які розташовані далеко від місця їхнього проживання.

Сучасний пацієнт потребує не тільки інформації про стан свого здоров’я, але й альтернативних пропозицій щодо засобів лікування. Він хоче мати можливість самостійно обирати фахівця і клініку, до яких звернутися, отримувати медичну допомогу із використанням сучасних технологій і обладнання в будь-якому місці земної кулі. Лікування за кордоном дозволяє отримати консультації та допомогу лікарів зі світовим іменами за унікальними методиками на обладнанні, якого Україна поки що не має.

Чому Туреччина?

Традиційно країнами-лідерами з надання медичних послуг є Німеччина і Ізраїль. Але за останнє десятиріччя Туреччина склала їм серйозну конкуренцію.

«Ми повинні розглядати оздоровчий туризм як один з найбільш важливих секторів економіки майбутнього. Очікуємо, що в Туреччину додатково протягом року будуть приїжджати на лікування 600‒700 тис. туристів. Ми в змозі створити їм умови для профілактики і лікування різних захворювань, а також догляду в медичних центрах, що вже існують», — запевнив Ніхат Зейбекчі, міністр економіки Туреччини.

Завдяки значним інвестиціям в галузь охорони здоров’я медицина в Туреччині знаходиться на одному рівні з провідними європейськими країнами. Зараз тут функціонує більше ніж 1400 лікарень, з яких 43 установи — медичні центри і клініки — отримали сертифікати міжнародної організації з акредитації медичних закладів JointCommissionInternational. Близько 300 організацій надають медичну допомогу в тісному зв’язку з міжнародними медичними центрами.

Жорстка цінова політика, яку проводить уряд Туреччини, дозволила в 2‒3 рази знизити вартість медичних послуг в турецьких клініках порівняно з європейськими та американськими

Керівництво країни вважає, що реформування системи охорони здоров’я повинно здійснюватись одночасно з підготовкою нового покоління фахівців. Тому значна кількість інвестицій йде на їхнє навчання за кордоном, стажування, практику, участь у міжнародних наукових конференціях, симпозіумах і виставках. Туреччина має значні досягнення в таких галузях, як трансплантація органів, генетичні дослідження, репродуктивне здоров’я, нейрохірургія, кардіологія та серцево-судинна хірургія, онкологія, ортопедія, пластична хірургія, офтальмологія, стоматологія та ін.

Клініки Туреччини оснащені новітнім високотехнологічним обладнанням. Наприклад, робот daVinci® здатний виконувати широкий спектр операцій в урології, онкології і онкогінекології — від тотальної простатектомії, гістеректомії (видалення матки), нефректомії (видалення нирки) до органозберігаючих процедур з корекції опущення тазових органів і реконструкції сечового міхура.

А клімат і геотермальні ресурси країни обумовлюють її високий потенціал щодо реабілітації хворих та розвитку індустрії краси — WELLNESS- і SPA-центрів.

«Туреччина має величезний потенціал для оздоровчого туризму і ми повинні ефективно використовувати його. Туреччина повинна стати країною, яка є привабливою для іноземних інвесторів протягом кількох років. Система охорони здоров’я нашої країни розвивається настільки добре, що вона вже почала конкурувати із системами інших європейських країн», — заявив проф., д-р Реджеп Акда, міністр охорони здоров’я.

Турецька асоціація медичного туризму

З метою розвитку медичного туризму і об’єднання національних зусиль по залученню до країнипацієнтів з усього світу в 2005 р. була заснована Турецька асоціація медичного туризму. Спочатку вона об’єднала 32 організації, а натепер кількість її учасників зросла до 312. Серед них багатопрофільні клініки, готелі та термальні курорти, туристичні агентства, Мedical SPA-центри, SPA&WELLNESS-курорти, посередники і асистуючі компанії. На сьогодні асоціація має 272 офіційних представництва по всьому світу (85 країни, 144 міста).

«Висока вартість медичного обслуговування в розвинених країнах світу сприймається як серйозна проблема для пацієнтів, роботодавців, соціальних фондів, страхових компаній і держав. Саме це і стало поштовхом до формування напряму «медичний туризм» протягом останніх 10 років у Туреччині. Як країна, що розташована на перетині Заходу і Сходу, Туреччина прагне отримати статус світового центру медичного туризму. Зараз в країні проходить комплексна реструктуризація сфери охорони здоров’я, спрямована на подальше вдосконалення якості медичного обслуговування. Завдяки проведеним державою реформам і приватним інвестиціям в охорону здоров’я Туреччина сьогодні є однією з основних альтернатив для іноземних пацієнтів», — відзначив Емін Чакмак, засновник і голова правління Турецької асоціації медичного туризму.

Члени Асоціації готові працювати з пацієнтами з усіх країн світу і практикують обслуговування на різних мовах. Персонал клінік і лікарень говорить англійською, французькою, російською, арабською мовами або залучає до співпраці перекладачів вищої категорії.

Крім того, Асоціація є спонсором проведення ряду науково-практичних та виставкових заходів щодо медичного туризму. Для розвитку медичного туризму і залучення інвесторів 6‒9 квітня 2017 р. в Анталії проходив форум «HESTOUREX», в ході якого відбулись науковий конгрес і виставка. До участі у форумі були запрошені фахівці в галузі оздоровчого, медичного і спортивного туризму з 50 країн світу. Загалом у цій події взяли участь близько 2000 осіб, серед них міністри, представники інвестиційних фондів, туристичні агентства, спортивні федерації, адміністратори закладів охорони здоров’я і підприємств соціального забезпечення. На 500 стендах виставки свої можливості продемонстрували клініки, компанії, установи та організації галузі охорони здоров’я.

Memorial Hastanesi приймає пацієнтів із 2000 р. Клініка постійно підвищує якість послуг і завдяки цьому посіла важливе місце серед найкращих медичних установ світу. Memorial— перша в Туреччині і 21-ша в світі лікарня, що отримала акредитаційний сертифікат якості JCI, а у 2005 р. ― сертифікати якості ТSE і ISO 9001.Memorial є найбільш шанованим брендом у Туреччині в галузі охорони здоров’я, до складу якого входять сім клінік і два медичні центри.

Medicana Health Group— одна з лідируючих мереж закладів охорони здоров’я у Туреччині в секторі приватного медичного обслуговування. MedicanaHealthGroup складається із семи клінік загального профілю і двох ― стоматологічних.

Liv Hospital націлена на те, щоб стати лідером галузі. Клініки компанії, а їх зараз дві, ставлять перед собою мету використовувати тільки найпрогресивніші методи діагностики і лікування різних захворювань. За короткий час після свого відкриття клініки отримали два найпрестижніших міжнародних сертифікати — JCI і TÜV (документ Європейского ISO).

Romatem— клініки, щонадають послуги в напрямку фізіотерапії та реабілітації. Вони оснащені новітнім реабілітаційним обладнанням, апаратами і роботами, готові приймати пацієнтів для надання їм необхідного лікування.

Як бачимо, в Туреччині добре розвинений не тільки класичний, але й медичний туризм. Для наших пацієнтів ця країна є дуже привабливою — рейси між нашими країнами здійснюють багато різних авіакомпаній, час перельоту до Стамбула з Києва становить усього 1,5 год, відсутній візовий режим, у клініках вищий і середній медперсонал вільно володіє не тільки англійською, але й російською мовою. І головне, вартість лікування тут дешевше на 30‒40%, ніж в Європі.

«У 2002 р. Туреччину відвідали близько 13 млн туристів, а в минулому році їхня кількість збільшилася до 40 млн. До Анталії, столиці туризму, в 2016 р. приїхало майже 13 млн людей. Зазначимо, що туризм не має сприйматись як виключно літній. Є напрямки, які нам слід розвивати, щоб Туреччину можна було відвідувати цілорічно. До таких напрямків належить спортивний, гірськолижний, гольф-туризм, а також медичний, пізнавальний, культурний тощо. Розвиток цих напрямків збільшить число туристів і, як наслідок, підвищить доходи держави», — впевнений Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини.

Наталія Малішевська
“Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ