Лікарські засобиСтатті

Мігрень — підступна подружка обдарованості

24/02/2018

Всесвітньо відома модель Ель Макферсон, актори Елізабет Тейлор і Бен Аффлек, Наполеон і Джон Кенеді, Чарльз Дарвін і Елвіс Преслі. Як гадаєте, що, окрім таланту і популярності, об’єднує цих людей із різних країн та різних епох? Виявляється, мігрень. Втім, ця недуга допікає не лише багатим і знаменитим. Опинитися у її лабетах може кожен із нас…

Про що варто запитати у Вупі Голдберг?

Небагатьом відомо, що з підліткового віку від хронічного болю голови потерпає і приголомшлива комедійна актриса Вупі Голдберг. Попри те, що напади мігрені у неї дуже тяжкі (через що не раз зривалися і переносилися зйомки), мужня Вупі не прагне обговорювати свої проблеми з колегами чи прихильниками.

Втім, уявіть собі, що саме до вашої аптеки раптом завітала знаменита американська акторка і поскаржилася на сильний головний біль. Які запитання повинен поставити їй провізор, аби переконатися, що VIP-відвідувачка справді страждає від мігрені і потребує кваліфікованої поради, тобто якісного, ефективного лікарського засобу? Перш за все треба з’ясувати чи не пов’язаний головний біль із підвищенням артеріального тиску, травмою чи прийомом якихось препаратів. Якщо НІ, то необхідно поставити три питання:

  • чи обмежував головний біль вашу працездатність, навчання або повсякденні справи як мінімум на один день за останні 3 місяці?
  • чи супроводжується головний біль нудотою, блюванням?
  • чи супроводжується біль непереносимістю яскравого світла і гучних звуків?

Якщо дві відповіді з трьох «ТАК», ймовірність, що це мігрень 93% [1]. Ми вам допоможемо!

Аура мігрень не прикрасить

Мігрень визнана третім (14,4%) щодо поширеності захворюванням серед жінок і чоловіків [2]. Від неї знемагає 30–38% населення планети, а 75–80% людей хоча б один раз перенесли напад цієї недуги. При тому жінки хворіють частіше, аніж чоловіки, приблизно у cпіввідношенні 3:1 [3]. Окрім того, помічено, що у багатьох випадках мігрень отруює життя дійсно талановитим людям.

Мігрень — це захворювання нервової системи з пароксизмальним перебігом, яке проявляється нападами сильного головного болю однобічного характеру (гемікранія), здебільшого в лобно-скроневій ділянці. Зазвичай біль супроводжується нудотою, блюванням, непереносимістю яскравого світла (фотофобія) і голосних звуків (фонофобія). Після нападу людина почувається сонливою і млявою.

У діагностиці мігрені велику роль відіграють анкети, шкали непрацездатності, щоденники болю голови, які допомагають зрозуміти характер, інтенсивність і частоту нападів, виявити провокуючі фактори і оцінити результати лікування [4].

Зазвичай мігрень виникає у віці від 10 до 20 років. У старшому віці вона може бути причиною непрацездатності хворого та значних економічних витрат, пов’язаних з її діагностикою та лікуванням [5].

Відповідно до сучасної міжнародної класифікації головного болю виділяють дві основні форми мігрені. Це мігрень без аури, на яку страждають близько 80% хворих, і мігрень з аурою, або класична асоційована мігрень, яка виникає лише у 15% дорослих. Проте існує й кілька інших рідкісних форм захворювання, що сукупно об’єднують ще близько 5% хворих. Це базилярна, геміплегічна, офтальмоплегічна, ретинальна і посттравматична мігрень [6].

Різоптан: правда і нічого, крім правди

При помірно важкій інтенсивності болю, коли повсякденна активність порушується протягом більш як 6 днів упродовж 3 міс [7], від нападу мігрені швидко та ефективно позбавлять триптани. Різоптан — новий лікарський засіб на основі ризатриптану, високоселективного сучасного триптану.

Оскільки застосування анальгетиків чи НПЗП (парацетамол, ацетилсаліцилова кислота) при мігрені не лише не вирішує проблему, але й посилює її, адже біль повертається з новою силою, не варто розпочинати лікування з цих засобів [8].

Європейська федерація з вивчення головного болю рекомендує застосовувати триптани як препарати першої лінії терапії при виражених та помірних симптомах мігрені. Вони викликають у пацієнтів найбільшу задоволеність від лікування (83,1%) порівняно з іншими засобами (32,2%) [9]. Доведено, що триптани ефективні у будь-якій фазі нападу, проте найкращого результату можна досягти, застосовуючи їх при перших ознаках ймовірного нападу.

Ефективність триптанів забезпечує специфічний механізм дії, що ґрунтується на трьох основних властивостях: здатності з’єднуватися з рецепторами судинної сітки та звужувати мозкові судини; блокувати виникнення болю на рівні рецепторів трійчастого нерва, що забезпечує іннервацію голови і обличчя; впливати на інші симптоми мігрені — нудоту, блювання, звуко- і світлобоязнь.

Водночас доведено, що ризатриптан більш ефективний, ніж суматриптани і золмітриптани та ерготамін/кофеїн [10].

Як бачимо, Різоптан справді здатний швидко вирішити проблему мігрені.

Література

  1. Lipton R.B., Dodick D., Sadovsky R. et al. ID Migraine validation study. A self-administered screener for migraine in primary care: The ID Migraine validation study // Neurology. — 2003 Aug 12; 61(3): 375–82.
  2. Global Burden of Disease Study, 2010.
  3. Мурашко Н.К., Чуприна Г.М. Мігрень: етіологія, патогенез, клініка, сучасні підходи до медикаментозного лікування. – Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика.
  4. Корешкина М.И. Современные аспекты диагностики и лечения мигрени // Неврология, нейропсихиатрия, психосоматика. – 2013.
  5. Киреев И.В., Рябова О.А., Бакуменко М.Г. и др. Современные аспекты фармакотерапии мигрени. – Национальный фармацевтический университет (г. Харьков), Харьковская городская студенческая больница.
  6. Наказ МОЗ України від 17.08.07 № 487 «Про затвердження клінічного протоколу надання медичної допомоги хворим на мігрень».
  7. Migraine Disability Assessment Scale. Lipton R.B., Stewart W.F., 1998.
  8. Steiner T.J. et al. European Headache Federation; Lifting the Burden: The Global Campaignto Reduce the Burden of Headache disordersin primary care. J Headache pain.2007; 8 Suppl 1: S3-47.
  9. Lantéri-Minet M., Massiou H., Romatet, S., Barba A., Lucas C., Allaf B. An Instrumentto Assess Patient Perceptions of Satisfaction With Acute Migraine Treatment (EXPERT Study). Headache 2011; 51:590-601.
  10. Christie S., Gobel H., Mateos V. et al. (2003) Crossover comparison of efficacy and preference.

RIZO-PIM-012018-030

Р. П. МОЗ України: №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

Повна інформація знаходиться в інструкціях для медичного застосування препаратів. Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

“Фармацевт Практик” #2′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ