Статті

Мікродози ЛСД мають потужний знеболювальний ефект

03/09/2020

Діетиламін лізергінової кислоти, всім відомий як галюциноген ЛСД, має багату історію та зіпсовану репутацію. Але вчені в черговий раз підтвердили, що у дуже низьких дозах він є ефективним знеболювальним засобом

Вчені із Університету Маастрихту (Нідерланди) та Фонду Беклі (Велика Британія) провели рандомізоване подвійне-засліплене плацебоконтрольоване дослідження знеболювальних властивостей мікродоз ЛСД*. Досліди показали, що мікродози ЛСД можуть підвищувати толерантність до болю на 20%, а це означає, що їх знеболювальний потенціал наближається до такого деяких опіоїдів.

В дослідженні 24 особи отримували або одну дозу в 5, 10 або 20 мкг ЛСД, або плацебо. Ці дози настільки мікроскопічні, що не чинять галюциногенної  дії, і пацієнти можуть без проблем продовжувати повсякденні справи.

Після застосування препарату учасникам було запропоновано пройти тести для оцінки толерантності до болю, наприклад, занурити руки у крижану воду та тримати їх там якнайдовше. Поки вони це робили, дослідники слідкували за їх фізіологічними параметрами, за тим як тіло реагує на больові подразники.

Виявилося, що учасники, які отримали 20 мкг ЛСД були здатні тримати руки у крижаній воді значно довше, ніж ті, хто отримав плацебо. Їхня толерантність до болю зросла приблизно на 20%. Всі особи, які отримали мікродози ЛСД, повідомляли про зменшення суб’єктивних відчуттів болючості та неприємності. При цьому цей ефект зберігався дуже довго – до 5 год після застосування препарату.

Про історію відкриття, “злет та падіння” ЛСД читайте: История  «химического мессии», или Парадоксы ЛСД

Звісно, потрібні подальші дослідження фізіологічних ефектів мікродоз ЛСД, а у випадку успішних випробувань – ще й зміни в законодавстві (ЛСД – заборонена речовина). Але результат вартий зусиль: мікродози ЛСД можуть хоча б частково вирішити проблеми, пов’язані із застосуванням опіоїдів для знеболення. Мільйони людей у світі через сильний хронічний біль примушені потрапляти в «опіоїдну пастку» та платити за знеболення формуванням залежності та багатьма побічними ефектами.

В 1950-60-ті рр. психотропні та фізіологічні ефекти ЛСД активно вивчалися, із забороною цього препарату науковий інтерес до нього згас, але в останні роки знов відчутно підвищився. ЛСД використовують у дослідженнях мозку, випробовують у лікуванні алкоголізму та головного болю. Так, цього року біло завершено дослідження ефективності мікродоз ЛСД у лікуванні кластерного головного болю, який може спричиняти надзвичайно інтенсивні больові відчуття (результати дослідження поки не опубліковані).

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
* Ramaekers JG, Hutten N, Mason NL, et al. A low dose of lysergic acid diethylamide decreases pain perception in healthy volunteers // Journal of Psychopharmacology. August 2020. https://doi.org/10.1177/0269881120940937

На фото під заголовком: зображення в такому стилі не випадково називають “кислотними” – схожі форми та кольори часто застосовують у своїй творчості люди, які вживають високі дози ЛСД.

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ