Аптеки: обмін досвідомСтатті

Між охороною здоров’я і бізнесом: знайти золоту середину

22/02/2016

Товариство з додатковою відповідальністю «Рівнефармація», надаючи повний спектр фармацевтичних послуг, є однією з найуспішніших компаній Рівненщини

Перші

Аптекарство на Поліссі зародилося у 70-х роках XVI ст. із появою аптеки при дворі князя Острозького, а вже у 1836 р. на території нинішньої Рівненської області діяло 12 аптек. До 1939 р. у місті та області працювало понад 40 аптечних закладів. Після звільнення краю від німецько-фашистських окупантів розпочало діяльність Рівненське обласне аптечне управління, і до кінця 1945 р. обласна аптечна мережа майже відновилася.

Володимир Синяк

Володимир Синяк

У 1988 р. управління було перейменоване на Рівненське обласне виробниче об’єднання «Фармація», яке серед перших в Україні провело приватизацію аптечної мережі. Внаслідок зміни форми власності на базі обласних ЦРА створилися відкриті акціонерні товариства, а на базі Рівненського обласного виробничого об’єднання «Фармація» — ВАТ «Рівнефармація». П’ять років тому товариство отримало новий статус — ТДВ (Товариство з додатковою відповідальністю). І чого-чого, а відповідальності ВАТ «Рівнефармація» справді не бракує: повністю усвідомлюючи соціальне значення фармацевтичної галузі для населення і належність її насамперед до сфери охорони здоров’я, а вже потім до бізнесу, керівництво і персонал компанії не тільки забезпечують людей якісними та ефективними ліками, але й надають низку інших важливих фармацевтичних послуг.

— Рівненське обласне виробниче об’єднання «Фармація» було найбільшою і найпотужнішою структурою в області, — розповідає Володимир Синяк, генеральний директор ТДВ «Рівнефармація», відмінник охорони здоров’я, заслужений працівник охорони здоров’я України, кавалер ордена «За заслуги» третього ступеня, який очолює підприємство з 1996 р., а також є головою Рівненської обласної фармацевтичної асоціації. — Окрім розгалуженої мережі аптечних закладів у місті та області, виробничих аптек, ми мали у своєму складі контрольно-аналітичну лабораторію, аптечні склади, власну майстерню з ремонту аптечних меблів. ТДВ «Рівнефармація», як правонаступник ВАТ, залишило за собою всі функції державного фармацевтичного підприємства і продовжує надавати населенню повний спектр фармацевтичних послуг.

Гармонія досвіду та інновацій

ТДВ «Рівнефармація» забезпечує лікарськими засобами і виробами медичного призначення населення Рівного та 16 районів області через 39 аптек та 21 аптечний пункт, які знаходяться при лікувально-профілактичних закладах. Чотири аптечних заклади працюють у цілодобовому режимі.

— До конкурентних переваг нашого підприємства я б зарахував передовсім наявність виробничих аптек, — зазначає Олександр Василейко, заступник генерального директора ТДВ «Рівнефармація». — Аптечне виготовлення провадять 10 аптечних закладів, причому одна аптека

Олександр Василейко

Олександр Василейко

здійснює виготовлення в асептичних умовах. Екстемпоральна рецептура дає можливість розширити загальний асортимент лікарських форм, оперативно реагувати на потреби відвідувачів аптек та пацієнтів закладів охорони здоров’я у разі епідемій і надзвичайних ситуацій. Поза тим, чимало ліків аптечного виготовлення не мають промислових аналогів та в цілому коштують дешевше від готових препаратів. З нашого погляду, незнання екстемпоральної рецептури лікарями, невміння виписувати рецепти також частково гальмують розвиток цього важливого напрямку фармації на відміну від закордонної медичної і фармацевтичної практики, коли без виробничого відділу не відкривається жодна нова аптека.

П’ять структурних підрозділів підприємства, що розташовані на території профілактично-лікувальних закладів, відпускають сироватки і вакцини населенню. Як відомо, цей напрямок потребує ретельного контролю та обліку, а також відповідного зберігання лікарських засобів (температурний, холодовий режим), чого ми ретельно дотримуємося. ТДВ «Рівнефармація» постійно бере участь у тендерах щодо забезпечення лікувальних установ медикаментами, предметами догляду за хворими, дезінфекційними засобами, наркотичними препаратами, психотропними речовинами і прекурсорами.

Ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів отримали 10 аптечних закладів, що, певна річ, також тягне за собою додаткові витрати.

Завдяки тісній співпраці з управлінням у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС (пізніше — управлінням праці та соціального захисту населення) товариство забезпечує ліками постраждалих жителів у 6 районах області та Рівного. На базі аптек ТДВ «Рівнефармація» у Рівному та Здолбунові відкриті відділи з обслуговування пенсіонерів, ветеранів праці та війни. У 19 аптеках ліки для інвалідів та ветеранів війни відпускаються з 10% знижкою. Відпуск препаратів проводиться за оптовими цінами за рецептом лікаря та посвідченням, яке дає право на пільгу.

ТДВ «Рівнефармація» забезпечує медикаментами сільське населення через близько 90 ФАПів у 3 районах області. Незважаючи на абсолютну збитковість цього напрямку діяльності (адже ФАПи переважно дають на місяць не більше 200 грн прибутку), ми не можемо залишити селян без необхідних для них ліків.

На базі ТДВ «Рівнефармація» діють курси підвищення кваліфікації для фахівців області, на яких спеціалісти, поглиблюючи свої професійні знання, можуть підтвердити або здобути кваліфікаційну категорію

Жодна інша аптечна мережа Рівного не може похвалитися таким аптечним закладом, як «Аптека № 1» з торговим залом площею 170 м2 . Вона відкрилася у центрі Рівного в 1988 р. і була найбільшим в області та Україні аптечним комплексом, де реалізовували готові ліки, виготовляли ЛЗ та працювала контрольно-аналітична лабораторія. Протягом багатьох років аптека № 1 була школою передового досвіду.

Аптека № 3 має майже сторічну історію! У 1952–1985 рр. її очолював Аркадій Синяк, корифей фармації, ветеран Другої світової війни. Нині аптека є доброю школою для підготовки молодих спеціалістів, тут проходять практику та інтернатуру молоді кадри.

У 2001 р. на базі аптеки № 136 ВАТ «Рівнефармація» вперше в області відкрили «Аптеку для ветеранів». Тут обслуговують ветеранів війни, учасників бойових дій, ветеранів військової служби і органів внутрішніх справ, репресованих, пенсіонерів та тяжко хворих людей, які можуть придбати ліки вітчизняного виробництва за цінами заводів-виробників, а ще безкоштовно виміряти артеріальний тиск, температуру тіла, випити горнятко чаю або кави.

Rivnefarmacija_ Aptek_opt1

Свого часу аптека № 121 стала навчальним центром для підготовки фармацевтичних фахівців не тільки Рівненщини, але й всієї України. Це одна з найбільших аптек мережі (її площа — близько 542 м2) та єдина, що виготовляє лікарські засоби в асептичних умовах. За зміну тут готують до 500 флаконів стерильних розчинів. В асортименті аптеки — розчини глюкози, натрію хлориду, фурациліну, калію хлориду, гіпертонічний розчин. Цей аптечний заклад обслуговує три аптечних пункти, обласну клінічну лікарню, обласну дитячу лікарню, перинатальний центр, онкологічний та протитуберкульозний диспансери.

Гомеопатична аптека № 143, до слова, єдина на Рівненщині, відкрилася ще у 1991 р. Тоді її очолив ветеран фармації із 40-річним стажем Модест Годлевський, а нині аптекою керує досвідчений провізор Наталія Кравчук. Специфіка діяльності гомеопатичної аптеки зумовлює необхідність консультативних прийомів лікаря-гомеопата. Відтак, відвідувачі можуть звернутися за допомогою до провідного обласного лікаря-гомеопата Євгенії Святозельської. Номенклатура базових вітчизняних препаратів тут налічує понад 300 найменувань, що дозволяє готувати ліки різних розведень. Усі лікарські форми виготовляються вручну та відпускаються за цінами, нижчими від закордонних аналогів. Широкий асортимент препаратів на основі рослинної і тваринної сировини, мінералів — гомеопатичні драже, краплі, мазі — користуються попитом серед рівнян та мешканців Волинської, Тернопільської і Хмельницької областей.

При аптеці № 1 працює міні-склад — відділ запасів. Він забезпечує лікарняно-профілактичні заклади товарами з ПДВ; лабораторними реактивами, наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами за попереднім замовленням.

Доставка фармацевтичної продукції до структурних підрозділів підприємства здійснюється власним автотранспортом дистриб’юторів. Аптечна мережа комп’ютеризована і підключена до інтернету, рух фармацевтичної продукції механізований і комп’ютеризований. Детально аналізуючи асортимент лікарських засобів, забезпечення повноти замовлень, пропоновану ціну, знижки та гнучкість в термінах оплати, якість та безпеку фармацевтичної продукції, ТДВ «Рівнефармація» обрала для себе надійних постачальників, з якими працює вже багато років. Це дистриб’юторські компанії ТОВ «Оптіма-Фарм» ЛТД», ТОВ «Вента ЛТД», ТОВ «БаДМ», ТОВ «Фіто-Лек».

Цінова політика товариства спрямована на забезпечення населення якісними ліками за доступною ціною. Роздрібні ціни на аптечний асортимент формуються з дотриманням усіх норм чинного законодавства.

Знання і досвід

— Головна цінність нашого підприємства — досвідчені високопрофесійні кадри, — наголошує Володимир Синяк. — Нині у мережі працюють близько 335 осіб, з яких 133 провізори та 94 фармацевти.

На базі ТДВ «Рівнефармація» діють курси підвищення кваліфікації для фахівців області, на яких спеціалісти, поглиблюючи свої професійні знання, можуть підтвердити або здобути кваліфікаційну категорію.

У базових аптеках товариства щорічно під керівництвом кваліфікованих фахівців проходять виробничу практику та інтернатуру 20–25 студентів середніх і вищих навчальних закладів. Направду, їм можна по-доброму позаздрити, адже у рівненській аптечній мережі працювали та працюють 38 відмінників охорони здоров’я і 5 спеціалістів, які мають звання «Заслужений працівник охорони здоров’я».

subscribe

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #1′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ