Статті

Музей “Галичфарм” у Львові: минуле надихає

15/10/2014

ПАТ «Галичфарм» відкрило у Львові музей історії промислової фармації

На туристичній мапі Львова з’явився ще один привабливий екскурсійний об’єкт, який може скласти гідну конкуренцію відомій аптеці-музею «Під Чорним орлом» та музею «Таємна аптека».

На території одного із найстаріших фармацевтичних підприємств ЗахідноїMuzej_Galychfarmu1 України 9 жовтня відбулося урочисте відкриття інтерактивної музейної експозиції «З досвідом у майбутнє».

Колектив підприємства більше року збирав унікальні експонати, пов’язані з його історією. За понад століття свого існування завод змінював назви, форми власності та власників, експортував свої ліки у країни Східної Європи і залишався одним з містоутворюючих підприємств.

Увагу відвідувачів музею привертає лікарський посуд з оригінальними паперовими етикетками півторастолітньої давності, який використовувався в аптеці «Під золотою зіркою» на вул. Широкій (тепер вул. Коперника). Саме цей аптечний заклад пов’язаний з витоками створення підприємства. Також в експозиції представлено аптечний посуд зі спеціальним маркуванням системи якості фармацевтів ХІХ ст., австрійські аптечні ваги 80-х років ХІХ ст.

Muzej_Galychfarmu4Відлік історії сучасного підприємства починається у 1911 р., коли на вул. Фургальського (тепер вул. Опришківська) була побудована фармацевтична фабрика «Лаокоон». Вона розпочала масове виробництво ліків за традиційними технологіями. Наприкінці 30-х років фабрику націоналізували, після чого її почали активно розвивати та модернізовувати. Вже з 1966 р. підприємство виготовляло ліки на експорт.

Серед експонатів, що представляють історію вже промислово розвинутого підприємства у ХХ ст., можна побачити надзвичайно популярні свого часу таблетки «Od bolu glowy», які «Галичфарм» виготовляв у 70‒90-х роках минулого століття для експорту в Польщу. За часів Радянського Союзу підприємству поставили завдання відтворити ліки «Od bolu glowy» польської фармкомпанії «Польфа». Ці таблетки поляки вважали найпершою і найдієвішою допомогою при головному болю. Окрім аптек, тоді вони ще продавалися у звичайних кіосках, наприклад, з пресою. У побуті цей лікарський засіб поляки називали «од булю глови з кугуцікем» (півником), бо на упаковці було зображено маленького червоного півника.

Підприємство відтворило склад таблеток, організувало та налагодило їх Muzej_Galychfarmu2виробництво в промисловому масштабі. Проте на упаковці замість червоного півника з’явився червоний хрестик. Відтак в народі таблетки отримали назву «од булю глови с кшежикем» (хрестиком). У той час у рік підприємство випускало 200‒230 млн упаковок цього лікарського засобу аж до початку 90-х років.

Приміщення музею облаштоване сучасним технічним обладнанням, що дозволяє використовувати його як лекційну аудиторію для студентів вищих навчальних закладів, працівників та гостей підприємства. Музей гостинно очікує на всіх охочих ознайомитися з історією фармацевтичної справи у Галичині.

Muzej_Galychfarmu5

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ